Το φιάσκο Ερντογάν με το φυσικό αέριο στην Μαύρη θάλασσα ανοίγει την όρεξη για την Αν. Μεσόγειο

ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες στο μπλοκ του Δούναβη αλλά όπως ανέφερε ο Erdogan θα υπάρξουν προς το τέλος του 2020 ακόμη περισσότερες έρευνες στην Μεσόγειο Θάλασσα

Ο λόγος είναι ότι τα «μεσαία» τελικά κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακάλυψε η Τουρκία στην Μαύρη θάλασσα μάλλον απογοήτευσαν τους διεθνείς οικονομικούς παράγοντες κάτι που θα ανοίξει την όρεξη για την Αν. Μεσόγειο γι΄αυτο και ο τούρκος Πρόεδρος Erdogan προανήγγειλε μεγάλες κινήσεις στην Μεσόγειο.

Η Τουρκία ανακάλυψε 320 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο πεδίο Sakarya

Κατά τις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Erdogan ανέφερε ότι η Τουρκία πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ιστορία της Μαύρης Θάλασσας.

Το ερευνητικό σκάφος Fatih ανακάλυψε 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθεμάτων φυσικού αερίου στο μπλοκ Tuna-1.

Στόχος είναι η χρήση αερίου του Εύξεινου Πόντου να ξεκινήσει το 2023.

Η ανακάλυψη 320 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου όμως απογοήτευσε καθώς όλοι προσδοκούσαν πολύ μεγαλύτερο καθώς το εκτιμώμενο απόθεμα φυσικού αερίου στο μπλοκ Δούναβη-1 είναι 800 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Αυτό το απόθεμα καλύπτει περίπου 20 χρόνια αναγκών φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν 7-10 χρόνια για να ξεκινήσει η παραγωγή.

Το επενδυτικό κόστος είναι περίπου 2-3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από την άλλη πλευρά, το Euronews ανέφερε ότι το τρίτο τρυπάνι της Τουρκίας το Kanuni έχει τη δυνατότητα να τρυπήσει 3.000 μέτρα έως βάθος 12.000 μέτρων

Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει έως τώρα 9 γεωτρήσεις βαθέων υδάτων στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο μέσω των σκαφών Fatih και Yavuz.

Κατά τον Erdogan θα έρθουν παρόμοια καλά νέα από τη Μεσόγειο.
«Θα επιταχύνουμε τις δραστηριότητές μας στη Μεσόγειο με την ενεργοποίηση του Kanuni στο τέλος του έτους» ανέφερε ο Erdogan.

Ο Dönmez, ο τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, τόνισε:
«Βρισκόμαστε τώρα 3.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, το βάθος της θάλασσας εδώ είναι 2.000 μέτρα. Προχωρήσαμε περίπου 1400 μέτρα στο θαλάσσιο υπέδαφος.
Η ποιότητα του αερίου φαίνεται εξαιρετικά καλή αλλά και από πλευράς κόστους τα νέα είναι ενθαρρυντικά.
Θα κάνουμε επιπλέον 6 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα σεισμικών ερευνών σε αυτήν την περιοχή»

Η υποβάθμιση της Fitch που επιβεβαιώνει το φιάσκο

Ούτε 24ωρο δεν πρόλαβε να περάσει η ανακοίνωση της «έκπληξης» του Ερντογάν και τα τούρκικα χαμόγελα κόπηκα απότομα από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Οι προοπτικές της Τουρκίας αναθεωρήθηκαν σε αρνητικές από σταθερές από την Fitch Ratings, η οποία ανέφερε ότι παράγοντες όπως η εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και η αδύναμη αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής έχουν «επιδεινώσει τους κινδύνους εξωτερικής χρηματοδότησης».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, η εταιρεία αξιολόγησης επιβεβαίωσε το πιστωτική αξιοπιστία της Τουρκίας στο BB-, τρία επίπεδα κάτω από το επενδυτικό επίπεδο. Αυτό είναι το ίδιο με τη Βραζιλία, την Ιορδανία και την Αρμενία.

Στροφή ξανά στην Αν. Μεσόγειο

Η Τουρκία έκανε μια σημαντική ανακάλυψη στην Μαύρη Θάλασσα αλλά στην πράξη η ανακάλυψη αυτή δεν είναι τόσο… σπουδαία όσο παρουσιάζεται.
Προφανώς θα συνεχίσει τις έρευνες στο μπλοκ του Δούναβη αλλά όπως ανέφερε ο Erdogan θα υπάρξουν προς το τέλος του 2020 ακόμη περισσότερες έρευνες στην Μεσόγειο Θάλασσα.
Η εξέλιξη αυτή αφορά την Ελλάδα γιατί υποδηλώνει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει για μήνες τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή είτε στο Ανατολικό Αιγαίο, είτε στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ