Το παιχνίδι με την Τουρκία φαίνεται «στημένο» και στα μέτρα της

ΑΚΑΡ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η προκλητικότητα της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες με αυτή την ένταση και τη διάρκεια δεν είναι πρωτοφανής αλλά μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον περίεργη.

Τα μέτωπα της Συρίας αλλά και της Λιβύης που όπως φαίνεται δεν πάνε τόσο καλά, ίσως για κάποιους μπορεί να δικαιολογήσει την στάση του τελευταίου διαστήματος, αλλά μάλλον είναι χαζό να συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι απλά οι προκλήσεις με την Ελλάδα, γίνονται μόνο για εσωτερική κατανάλωση.

Δεν είναι μόνο οι χάρτες με τις «γαλάζιες πατρίδες», τα αίολα σύμφωνα με μια χώρα που είναι σε εμφύλιο χωρίς νόμιμη κυβέρνηση, οι γεωτρήσεις που ανακοινώνει, αφού πρώτα εξαφανίζει ολόκληρα ελληνικά νησιά και φυσικά οι γνωστές μεγαλόστομες δηλώσεις Ερντογάν και άλλων, είναι και μια σειρά από συγκεκριμένες κινήσεις που κάνει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα.

– Αδιαφορεί για τα πάντα, δεν κρατά προσχήματα ακόμα και όταν οι υπουργοί των δύο χωρών συναντιούνται στο ΝΑΤΟ, στο οποίο κατά τα άλλα είμαστε σύμμαχοι.

– Ανήμερα της ημέρας των Ιμίων στέλνει επιδεικτικά ερευνητικό σκάφος, να κόβει βόλτες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

– Τα μαχητικά της σε καθημερινή βάση πλέον, πετάνε χαμηλά πάνω από κατοικημένα νησιά και ταυτόχρονα προκαλούν επικίνδυνα τα ελληνικά μαχητικά.

– Μιλάει ανοιχτά ξανά για αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών.

Από την άλλη η Κυβέρνηση και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι το ίδιο το Μαξίμου δείχνει να θέλει να αντιμετωπίσει την Τουρκία για κάποιο δικό του λόγο με ιδιαίτερα χαλαρό τρόπο και δεν εννοούμε τις δηλώσεις. Εκεί εντοπίζονται άλλωστε και τα επικοινωνιακά προβλήματα που ανακύπτουν στη συνέχεια με το ίδιο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Αρκεί να θυμίσουμε τα ευτράπελα του περασμένου Δεκεμβρίου με το πάγωμα από το ΥΠΕΘΑ των ΜΟΕ και το «ξεπαγωμά» τους από το Μαξίμου. Την ιστορία με το Oruc Reis, όπου το Μαξίμου διέδιδε από τις 10 το πρωί ότι φεύγει από την ελληνική περιοχή και ότι φταίει ο αέρας και το ΥΠΕΘΑ να λέει μετά ότι γνώριζε από την προηγούμενη και ήταν έτοιμο να το παρακολουθήσει.

Η προχθεσινή εικόνα λοιπόν του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ να συνομιλούν χαλαρά απλά για να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και την ίδια ώρα ο «εναέριος πόλεμος» πάνω από το Αιγαίο να μαίνεται, μάλλον  δημιουργεί ερωτηματικά παρά εφησυχασμό.

Γιατί την ίδια ώρα το νέο που έχει μπει στο διάλογο τους τελευταίους μήνες  είναι η προσφυγή στη Χάγη και η συνεκμετάλλευση και το «έχουμε κοινό συμφέρον να τα βρούμε» που έχουν αρχίσει να ξεστομίζουν στελέχη της κυβέρνησης που μόνο τυχαία δεν το κάνουν και ας έρχεται μετά το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου, πάλι, να πει ότι «εκφράζουν προσωπικές απόψεις». Άλλωστε για να μην ξεχνιόμαστε τα ίδια είχαν αρχίσει να κάνουν για τα συγκεκριμένα θέματα, στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και οι «γείτονες» δεν είναι λίγες οι φορές που μας έχουν καλέσει να «μοιραστούμε» τον πλούτο σε Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο γνωρίζοντας ότι είναι απίθανο να πετύχουν οτιδήποτε απέναντι στην Ελλάδα με την ισχύ των όπλων.

Άλλωστε το δόγμα «βρείτε τα μεταξύ σας» των ξένων μεγάλων δυνάμεων δεν έχει αλλάξει και ούτε πρόκειται να αλλάξει όσες ανακοινώσεις και δηλώσεις κάνουν υπέρ της Ελλάδας και κατά της Τουρκίας.

Το σχέδιο λοιπόν όπως φαίνεται υπάρχει και είναι στημένο και θέλει να οδηγήσει τις δύο χώρες σε συγκεκριμένη τροχιά. Το πρόβλημα όμως είναι το πως θα το παρουσιάσουν στο λαό μετά από τόσα χρόνια, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.  Όπως και να καταλήξουν τα πράγματα ελπίζουμε η Τουρκία να μην είναι ο μόνος μεγάλος κερδισμένος και μάλιστα χωρίς να κάνει πόλεμο!

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ