Η Τουρκία κέρδισε τους 12 άθλους του Ηρακλή! Τι έγινε

Γιορτή στην Τουρκία αφού κέρδισαν τους 12 άθλους του Ηρακλή! Σύντομα σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου πολιτισμού της χώρας θα μπορεί να τους δει το κοινό.

Η Τουρκία κέρδισε τους 12 άθλους του Ηρακλή μετά απο έναν δικαστικό αγώνα που κράτησε χρόνια και ξεκίνησε στα τέλη του 2010.

Τότε ήταν που οι Ελβετικές αρχές εντόπισαν και προχώρησαν στην κατάσχεση της περίφημης σαρκοφάγου του Ηρακλή η οποία και απεικονίζει σε μοναδικής ομορφιάς και τέχνης μαρμάρινα σκαλιστά γλυπτά τους 12 άθλους του ημίθεου Ηρακλή.

Οι Τούρκοι προσπάθησαν και κέρδισαν τις δικαστικές μάχες παρότι αρχικά οι προβλέψεις δεν ήταν υπέρ τους.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού σε συνέντευξη Τύπου μίλησε για επιστροφή της σαρκοφάγου με τους 12 άθλους του Ηρακλή στην πατρίδα της.

Ανακοίνωσε πως σύντομα θα είναι διαθέσιμη για να εκτεθεί στο κοινό, με προφανή τουριστικά κέρδη για την χώρα του και έδωσε συγχαρητήρια σε όσους κέρδισαν την δικαστική μάχη.

Το μοναδικής ομορφιάς έργο είχε ανακαλυφθεί το 1960 σε ανασκαφές στην νεκρόπολη της Περγάμου. Της πόλης που είχε τον διάσημο στην αρχαιότητα ιατρό Γαληνό και που είναι γνωστή γιατί κατάφερε να κάμψει ως γραφική ύλη τον πάπυρο απο την περγαμηνή.

Στην συνέχεια όμως βρέθηκε παράνομα στην Ελβετία όπου και εντοπίστηκε απο τις αρχές.

Η Τουρκία θέλει και άλλες αρχαιότητες

Η σαρκοφάγος του Ηρακλή άνοιξε την όρεξη στην Τουρκία η οποία θέλει και άλλες αρχαιότητες απο μουσεία του κόσμου. Το τουρκικό υπουργείο πολιτισμού υποστηρίζει οτι τα αρχαία που προέρχονται απο τα μικρασιατικά παράλια κυρίως έχουν κλαπεί απο την Τουρκία.

Όπως λένε παράνομες εξαγωγές οδήγησαν αρχαιότητες τις οποίες και διεκδικούν στο να βρίσκονται σήμερα σε μουσεία του εξωτερικού .

Μάλιστα φαίνεται πως έχουν ήδη καταφέρει να πείσουν μουσεία στο εξωτερικό γιατί λένε οτι οι διαδικασίες που σχετίζονται με γραφειοκρατικά ζητήματα παίρνουν καιρό να υλοποιηθούν ενώ η συμφωνία και οι καλές προθέσεις υπάρχουν.

Ενθουσιασμός στην Τουρκία

Τον ενθουσιασμό για την νίκη της Τουρκίας που αποκτά την μοναδική αυτή αρχαιότητα μοιράζεται και η Χουριέτ η οποία λέει πως η αρχαία σαρκοφάγος γυρνάει στην πατρίδα της την Τουρκία.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ