Η Τουρκία είναι πεπεισμένη ότι η Ελλάδα ΔΕΝ θα αντιδράσει δυναμικά, Ο,ΤΙ και αν κάνει εκείνη

ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΙΓΑΙΟ

Του Αλέξανδρου Δρίβα, Διεθνολόγου -Συντονιστή του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council) *

 

17 παραβιάσεις, 7 εμπλοκές και ταυτόχρονα παράνομη αλίευση εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Ταυτόχρονα, τουρκική φρεγάτα επιτηρεί ”διακριτικά” έρευνες που γίνονται κατόπιν άδειας της Ελλάδας.

Υπάρχει ένα ραντεβού που γίνεται και δε γίνεται, θα γίνει ”εάν” συμπίπτουν προγράμματα ή όχι κτλ.

Σύμφωνα με όσα λένε οι δημοσιογράφοι, υπάρχει ένα διπλωματικό αλαλούμ. Υποτίθεται ότι από τις 25 Ιανουαρίου, διεξάγονται preliminary talks. Θυμάστε το αφήγημα του κύκλου Μαξίμου; ”Είναι για να υπάρχουν ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας”. Ήταν τόσο ανοικτά τα κανάλια αυτά που δεν μπορεί να οριστεί ένα ραντεβού σε χώρο που θα βρίσκονται και οι δύο. Το καλοκαίρι στο ΝΑΤΟ πάλι το ίδιο αφήγημα ”ανοικτά κανάλια επικοινωνίας” και ”ήσυχο καλοκαίρι” χωρίς τον ΥΠΕΞ μαζί και με πίστη τότε στο δίδυμο Σουρανή-Καλίν.

Πάντως πολλές από τις τράτες των Τούρκων δεν έχουν μόνο δίχτυα. Η Τουρκία κάνει πλέον ασκήσεις κανονικές στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αντιπολίτευση στην Τουρκία βάζει χέρι στον Ερντογάν οτι ”κιότεψε”. Ο συμπολιτευτής του καταρρέει και στην υγεία του και πολιτικά. Business as usual ξανά. Ας το δούμε μακροσκοπικά για να μη θίγονται οι οπαδοί του πρωθυπουργού μας ο οποίος έχει ένα αφήγημα για κάθε καταστροφή.

Πρώτα ήταν η ”ελευθερία” και ήδη λένε ειδικοί θα μας κλείσουν όλους πάλι. Στις πυρκαγιές ”κλιματική κρίση” (με ολίγα γκαζάκια και μπόλικη πυρομανία). Στα ελληνοτουρκικά ”ανοικτοί δίαυλοι και 6 ν.μ – και ”ήσυχο καλοκαίρι” ”σύμμαχοί μας τα κείμενα συμπερασμάτων της Ε.Ε.”).

Η νέα ένταση των ελληνοτουρκικών ξεκίνησε το 2018 όταν αρχή Μάρτη η Τουρκία συνέλαβε Έλληνες αξιωματικούς. Δύο έτη μετά, η Τουρκία επιχείρησε να εισβάλει στον Έβρο. Μετά από 4 μήνες η Τουρκία αποφάσισε με 17 πλοία να επιτεθεί στην Ελλάδα και έμεινε για 3,5 μήνες το Oruc Reis στην περιοχή. Όλα αυτά, υπό την σκιά της βάρβαρης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Παρόλα αυτά: Ούτε ευρωπαϊκές κυρώσεις καταφέραμε να κερδίσουμε, ούτε ήσυχο καλοκαίρι (κλιματική κρίση….γαρ) και βέβαια, ούτε οι διερευνητικές έπιασαν τόπο, ούτε η γερμανική διαμεσολάβηση. Τρείς μέρες τώρα έχουμε ξανά νταούλια. Τι έχουν λοιπόν τα έρμα και ψοφάνε;

Είναι ότι η Τουρκία είναι πεπεισμένη ότι η Ελλάδα ΔΕΝ θα αντιδράσει δυναμικά, Ο,ΤΙ και αν κάνει εκείνη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Τουρκία πλαισιώνει-ορίζει την σύγκρουση, είναι ο παίκτης με τα λευκά πιόνια στο σκάκι. Πάντα έχει μια κίνηση παραπάνω.

Πότε θα σταματήσουν αυτά; Όταν η Ελλάδα δείξει ότι κάθε φορά που συμβαίνει το χ θα γίνεται το Χ”. Όταν η Τουρκία δει και πειστεί ότι δεν μπορούμε να είμαστε λόγω κόστους στο εκλογικό-δημοσκοπικό-εσωτερικό της playbook τότε θα σταματήσει να κάνει τα πάντα. Αρκεί να δει μια κίνηση που να μεταφράζεται ”ό,τι ξέρατε ως σήμερα έχει τελειώσει”. Αυτό για να γίνει χρειάζεται πολιτική βούληση, στιβαρούς υπολογισμούς, όχι καλοκαίρι με την Αμάλ, όχι εικόνες με αποκλεισμό του ΥΠΕΞ από Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όχι με απαξίωση συμβόλων κτλ.

Οι Τούρκοι ενδιαφέρονται για μας, διαβάζουν καθημερινά τα όσα γίνονται και θεωρούν ότι είναι η καλύτερη περίοδος να μας αποσταθεροποιήσουν καθώς έχουμε ήδη μια καρβουνιασμένη από πολιτικό κόστος κυβέρνηση και η Τουρκία έχει εκλογές άνοιξη του 2023. Γνωρίζει επίσης ότι η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία θα ”ξεφορτωθεί” γρήγορα την όποια κρίση ενώ επίσης ξέρει καλά ότι η Δύση είναι πάλι κομματιασμένη μετά το AUKUS.

Θα συνεχίσουμε άραγε να μην έχουμε το σθένος να πούμε ό,τι και οι Αιγύπτιοι (δεν είναι καμιά υπερδύναμη, δεν έχουν καν πολιτική σταθερότητα εδώ και δέκα χρόνια) και να πούμε στους Τούρκους, ελάτε να μιλήσουμε όταν είστε έτοιμοι και έχετε κάτι να πείτε; Θα καταφέρουμε ποτέ εμείς να κάνουμε ό,τι έκανε ο πρόεδρος Μακρόν για τα δικά του συμφέροντα ανακαλώντας τους πρέσβεις του;

 


Περισσότερα άρθρα από τον Αλέξανδρο Δρίβα:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΙΒΑΣ


 

 

*Ανάρτηση στο facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ