Τουρκία και Ευρώπη: Ασυμβίβαστη η σχέση τελικά;

Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια σχέση εξαρχής δύσκολη και ταραχώδης, ειδικά από τότε που ο Ερντογάν άρχισε τα ανατολίτικα τσαλίμια του.

Η Τουρκία του Ερντογάν έχει γυρίσει την πλάτη της στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τουλάχιστον προς το παρόν, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Έπειτα από χρόνια τελματωμένων ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκτιμούν ότι η διαδικασία είναι νεκρή, επικαλούμενες τους διωγμούς του Ερντογάν εις βάρος των επικριτών του, τις δηλώσεις του περί «ναζιστικών» κυβερνήσεων στην Ευρώπη και το δημοψήφισμα παρωδία.

«Είναι γεγονός ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, η Τουρκία απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή προοπτική», τόνισε ο Γιοχάνες Χαν.

 
 

«Στόχος της σχέσης μας, πλέον, θα πρέπει να είναι κάτι άλλο», είπε. Άλλωστε Γαλλία και η Γερμανία ηηγούνται των προσπαθειών να εξεταστεί μια νέα συμφωνία με την Άγκυρα, η οποία θα βασίζεται στο εμπόριο και την ασφάλεια.

«Πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει στο μέλλον, να δούμε αν μπορούμε να ξεκινήσουμε μια νέου είδους συνεργασία», επεσήμανε ο Χαν, εξηγώντας ότι δεν είχε καμία συνάντηση για θέματα οικονομίας με την Τουρκία από πέρυσι τον Ιανουάριο.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας δεν έχουν παγώσει, όμως οι ευρωβουλευτές έχουν ζητήσει να ανασταλούν, με κάποιους να επισημαίνουν ότι η Άγκυρα δεν πληροί πλέον τα δημοκρατικά κριτήρια για να θεωρείται υποψήφια προς ένταξη χώρα, πόσο δε μάλλον πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 
 

Σε συνέντευξή του στο Reuters, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η χώρα του δεν θα περιμένει στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πάντα και ότι θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις, αν επιμείνει η αυξανόμενη ισλαμοφοβία και εχθρότητα από κάποιες χώρες μέλη.

Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Δεν υπάρχει ούτε ένα πράγμα που δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε, μόλις το ζητήσουν. Ό,τι επιθυμούν, το κάνουμε.

Όμως εξακολουθούν να μας κρατούν στην πόρτα», κατήγγειλε. Ο Χαν σημείωσε ότι θα παρουσιάσει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μια έκθεση στις αρχές του επόμενου χρόνου για να ξεκαθαρίσει το καθεστώς της Τουρκίας. Η απουσία βιασύνης δείχνει την επιφυλακτικότητα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξοργίσουν την Άγκυρα, με δεδομένο ότι βασίζονται στην Τουρκία για να κρατά τους πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ μακριά από το ευρωπαϊκό έδαφος.

 
 

Παρόλα αυτά ο Χαν επεσήμανε ότι οι περιορισμοί στην ελευθερία του Τύπου, οι μαζικές συλλήψεις και ο περιορισμός των πολιτικών δικαιωμάτων καθιστούν σχεδόν αδύνατο προς το παρόν η Τουρκία να πληροί τα κριτήρια για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, οι ευρωπαϊκοί κανόνες «δεν είναι διαπραγματεύσιμοι» και το μπλοκ «δεν θα ξεχωρίσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από τις συζητήσεις.

«Δεν υπάρχει τουρκική εκδοχή της δημοκρατίας. Υπάρχει μόνο δημοκρατία. Ο τουρκικός λαός έχει τα ίδια δικαιώματα να ζει ελεύθερα όπως και οι Ευρωπαίοι», τόνισε ο Γιοχάνες Χαν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ