Το Ισραήλ δεν εμπιστεύεται την Τουρκία!

ΤΟΥΡΚΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΣΧΕΣΕΙΣ

Της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου , Ιστορικού- Διεθνολόγου *

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ τοποθετεί την Τουρκία στο ίδιο επίπεδο επικινδυνότητας με κράτη της ανατολικής περιφέρειας που σπαράσονται από συγκρούσεις, αφενός εκδίδοντας την πιο αυστηρή ταξιδιωτική οδηγία των τελευταίων ετών αφετέρου με συντονισμένη επιχείρηση, αναγκάζοντας και την τουρκική πλευρά να συμμετέχει, παρέλαβαν πριν λίγα 24ωρα Ισραηλινούς πολίτες από το ξενοδοχείο τους στην Κωνσταντινούπολη, φοβούμενες οι ισραηλινές Αρχές δολιοφθορά Ιρανών εναντίον των πολιτών τους.

Και ενώ η Κυβέρνηση συνασπισμού του ισραηλινού Κράτους, παράλληλα με την προσπάθεια του προέδρου, Χέρτζογκ, να δημιουργήσουν διαύλους επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά (όπως είδαμε το τελευταίο διάστημα), η παραπάνω κίνηση των Εθνικών Υπηρεσιών Ασφαλείας του Ισραήλ αποδεικνύει, ότι (με γνώμονα τη θέση των ίδιων πολιτών, ως φαίνεται) η ίδια η Κοινωνία του Κράτους, και μια και οδεύουν σε εκλογές, έχει πολύ συγκεκριμένη οπτική για την Τουρκία, θεωρώντας την αντίπαλο, καθώς ως αποδεικνύεται οι διπλωματικές σχέσεις Ιράν με Τουρκία είναι ένα καλό πάτημα (αν και φυσικά υφίσταται η γνώση πώς στην πραγματικότητα το ιρανικό Κράτος αντιμετωπίζει το τουρκικό) για το Ισραήλ, προκειμένου κάθε άλλο παρά να δημιουργήσουν διαύλους σε ειλικρινείς βάσεις με την Τουρκία.

Για όλους τους λόγους που αναφέρουμε διαρκώς μέχρι τώρα, αλλά κυριότατα τη δυναμική επάνοδο του Νετανιάχου στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, θα αποδεχθεί, ότι οι κινήσεις των Ισραηλινών απέναντι στην Τουρκία ήταν καθαρά στα πλαίσια μίας διπλωματικής αβρότητας και τίποτα άλλο, έχοντας (ανέκαθεν) παράλληλα το ισραηλινό Κράτος το πάνω χέρι στη “σχέση” αυτή, γιατί ας μην ξεχνάμε την πώληση  τεχνολογικού εξοπλισμού ισραηλινής κατασκευής στο τουρκικό κράτος για την Άμυνά του, πριν επέλθει η πόλωση στις σχέσεις των δύο κρατών. Και παρά τις ρήτρες και τα ψιλά γράμματα σε τέτοιου είδους συμβάσεις που φυσικά δεσμεύουν και τα δύο κράτη, ωστόσο ο πωλητής εν προκειμένω έχει το πάνω χέρι σε σχέση με τον αγοραστή.

Το Ισραήλ αποδεικνύει, ότι παρά το διπολισμό που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα, κι αυτό έχει να κάνει, όπως είπαμε σε προηγούμενες αναρτήσεις, με το ποιος από τις δύο δυτικές δυνάμεις, ΗΠΑ ή Γαλλία θα κατισχύσουν στη νέα Διπλωματία της ανατολικής περιφέρειας, την Τουρκία αφενός δεν την αντιμετωπίζει ως σοβαρό συνομιλητή- εταίρο αφετέρου η στάση του αυτή υποδηλώνει ακριβώς την ίδια οπτική που έχει και η πλειοψηφία του αραβικού Κόσμου για την Τουρκία.

Και παρά το γεγονός, ότι το τουρκικό Κράτος ήταν ένα από τα πρώτα σε διεθνές επίπεδο που αναγνώρισαν το Ισραήλ, εντούτοις το εβραϊκό, πολιτειακό μόρφωμα αποδεικνύει ότι ο ζωτικός χώρος, αυτόν δηλαδή που κάθε χώρα οριοθετεί ως χώρο επιβίωσης, και που προσδίδει την ισχύ του είναι η σημαντικότερη παράμετρος για το ίδιο. Ο αναθεωρητισμός που το τουρκικό κράτος επιδεικνύει και διαμορφώνει ήδη από το 1923, ανάγεται κατ’ ουσίαν ως η αχίλλειος πτέρνα του, καθώς κάθε άλλο παρά το αναβαθμίζει ως ένα ισχυρό κράτος, αλλά αντίθετα ως επικίνδυνο συνομιλητή.

Το “ποτάμι δεν γυρίζει πίσω” και ειδικά όταν αναφερόμαστε για χώρες, όπως το Ισραήλ, που διαμορφώνουν την εθνική επιβίωσή τους ωσάν να είναι απομονωμένα από τη Διεθνή Κοινότητα (και για το λόγο αυτό αφενός αυξάνουν την οποιαδήποτε μορφή ισχύος τους αφετέρου θα κάνουν το οτιδήποτε προκειμένου να επιβιώσουν). Το Ισραήλ και μετά την εκκένωση του τουρκικού ξενοδοχείου από τους Ισραηλινούς πολίτες αποδεικνύει ότι δεν εμπιστεύεται την Τουρκία. Και ειδικά τώρα στην προεκλογική περίοδο, με έναν Bibi στο πολιτικό προσκήνιο, όλα ανεξαιρέτως τα εβραϊκά κόμματα θα δείξουν πώς πραγματικά διάκεινται απέναντι στο τουρκικό κράτος.


Περισσότερα άρθρα από την Άννα Κωνσταντινίδου:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΝΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ


 

 *Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός – Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα ΑΠΘ (Νομικής Σχολής και Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ), Εξωτερική Συνεργάτιδα της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ