Γιατί η ανάληψη από την Τουρκία της ασφάλειας του Α/Δ της Καμπούλ τους βολεύει όλους;

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΙΑΜΠΟΥΛ ΤΟΥΡΚΙΑ

Γράφει ο Αναστάσιος Μητρόπουλος, Συνταγματάρχης ε.α.

 

Η τουρκική προσφορά για την ανάληψη της ασφάλειας και λειτουργίας του Διεθνούς Αεροδρομίου Hamid Karzai της Καμπούλ, μετά την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, δεν πρέπει να θεωρείται μεμονωμένη επιλογή, αλλά ως μια προσπάθεια στα πλαίσια επέκτασης της επιρροής της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή. Η προσφορά αυτή εκτός του ότι βελτιώνει τη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, υποβοηθεί παράλληλα και τα σχέδια της Άγκυρας για την Κεντρική Ασία δημιουργώντας νέες ευκαιρίες.

Επί ημερών Ερντογάν, τα τελευταία 15 έτη, η οικονομική σχέση της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας ενισχύθηκε, με αποκορύφωμα τη σύσταση, το 2009, του Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκόφωνων Κρατών (Cooperation Council of Turkic Speaking States) ή πιο επιγραμματικά Turkic Council, ενός διεθνούς οργανισμού ελάχιστα γνωστού στην Ελλάδα. Μέχρι το 2040, στόχος της Άγκυρας είναι να δημιουργήσει μια οικονομική ένωση μεταξύ των κρατών μελών του Συμβουλίου. Μάλιστα αναφέρεται ότι το Αφγανιστάν έχει υποβάλει επίσημη αίτηση στο Συμβούλιο για καθεστώς παρατηρητή.

Turkic Council
Turkic Council

Η αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή συνδέεται επίσης με μια από τις σημαντικότερες αρτηρίες της Πρωτοβουλίας Belt and Road της Κίνας και η αυξημένη παρουσία της Τουρκίας στο Αφγανιστάν αποτελεί μέρος της ευρύτερης πολιτικής της Άγκυρας στην Κεντρική Ασία.

Belt and Road Initiative
Belt and Road Initiative

Όμως η προσφορά αυτή φαίνεται ότι βολεύει όλους τους εμπλέκόμενους, δηλαδή τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, αλλά και το Αφγανιστάν. Ειδικότερα:

  1. ΗΠΑ: Αν και η Τουρκία με τη στάση της τα τελευταία χρόνια έχει δείξει ότι επιδιώκει τα δικά της γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία τα οποία δεν είναι συγχρονισμένα με την Ουάσιγκτον, παρόλα αυτά, για τις ΗΠΑ, η Τουρκία δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί έναν πολύτιμο διαχρονικό σύμμαχο στα πλαίσια της εξισορόπησης των επεκτατικών βλέψεων της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, μετά την απόσυρση των δυνάμεών των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν, θέλει να συνεχίσει τη διασφάλιση και διατήρηση των συμφερόντων της στην περιοχή. Συνεπώς, αν και η Ουάσιγκτον ανησυχεί ως προς την αξιοπιστία της Τουρκίας ως “αρωγού” των συμφερόντων της, οι δύο πλευρές φαίνονται πρόθυμες να επαναπροσεγγίσουν η μια την άλλη.
  2. ΝΑΤΟ: Οι σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, τεταμένες τα τελευταία χρόνια και η στάση της Άγκυρας έχει δημιουργήσει δυσπιστία και δυσφορία μεταξύ της Τουρκίας και των λοιπών εταίρων του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, από τη στιγμή που τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ επιθυμούν να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν και η Τουρκία είναι πρόθυμη να καλύψει το κενό, αυτό  “βολεύει” το ΝΑΤΟ που βλέπει θετικά την τουρκική πρόταση.
  3. ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Για τους Αφγανούς, η διασφάλιση του αεροδρομίου της Καμπούλ είναι ζωτικής σημασίας καθώς θα βοηθήσει να πεισθούν ορισμένες χώρες να διατηρήσουν τη διπλωματική τους παρουσία στη χώρα και να αποτρέψει περαιτέρω κράτη να κλείσουν τις πρεσβείες τους όπως έκανε η Αυστραλία τον περασμένο μήνα, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια. Αν και οι Αφγανοί βλέπουν με καχυποψία έναν πιο έντονο τουρκικό ρόλο στη χώρα τους, ωστόσο μπορεί να θεωρηθεί ότι προτιμούν τους Τούρκους από οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα επειδή τα τουρκικά στρατεύματα είναι μουσουλμανικά και συνεπώς λιγότερο «ξένα» για τους Αφγανούς.

Έως ότου αποσαφηνιστεί η κατάσταση στο Αφγανιστάν  μετά την απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ισχυρή στρατιωτική παρουσία ασφαλείας του αεροδρομίου της Καμπούλ, ώστε οι χώρες να συνεχίσουν να διατηρούν με ασφάλεια τις πρεσβείες τους και τις διπλωματικές τους αποστολές. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Τουρκία φαίνεται ότι είναι η κατάλληλη για να γεφυρώσει αυτήν την αβέβαιη περίοδο και τελικώς φαίνεται να είναι μια επιλογή που τους βολεύει όλους.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ