Τουρκία: Ο μύθος της υπεροπλίας κατά Κούρδων και η πραγματικότητα

Τουρκία: Με δημοσιεύματα που αναπαράγονται ακόμα στον ελληνικό Τύπο η Άγκυρα χτίζει το μύθο της υπεροπλίας. Οι Κούρδοι έχουν σύγχρονο εξοπλισμό και το δείχνουν

 

Γράφει ειδικός συνεργάτης

Σε πρόσφατη τοποθέτηση του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε μεταξύ των άλλων “ότι πρέπει και «οι Κούρδοι να έχουν τα δικαιώματα που έχει την πρόθεση να αποδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα» υπογραμμίζοντας ότι «κάποτε πρέπει να συγκρίνουμε τι διεκδικούν κάποιοι πάνω στην Μεγαλόνησο και τι είναι διατεθειμένοι να δώσουν σε πολύ μεγαλύτερες δικές τους κοινότητες στο εσωτερικό τους».

Ποια η σημασία της δήλωσης αυτής;
Έχει αναφερθεί πως η Τουρκία συνιστά ένα πολυεθνικό, πολυθρησκευτικό και πολυπολιτισμικό κράτος.

Ο Τουρκικός εθνικισμός επιχειρεί να αποκρύψει το γεγονός αυτό προτάσσοντας την αναγκαιότητα της τουρκικής ομοιογένειας,πυλώνας της οποίας αποτελεί η καθολική υπεροχή της τουρκικής εθνικής ταυτότητας σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής-πολιτικής-οικονομικής ζωής.

Πρέπει να σημειωθεί πως η δήλωση αυτή, – σε συνδυασμό με τις θέσεις του Ν.Κοτζιά για το σύστημα εγγυήσεων και για το καθεστώς ασφάλειας στην Κύπρο- συνιστά την πλήρη αποδόμηση της πολιτικής (και) του καθεστώτος Ταγίπ Ερντογάν.

Σε παρόμοια αμήχανη θέση είχε βρεθεί η Τουρκία τον Ιανουάριο του 2011 στο Ερζερούμ.

Στην τότε ομιλία-παρέμβαση του ο Ελληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προς την Διάσκεψη των Τούρκων Πρέσβεων είχε αποδομήσει πλήρως τον τουρκικό αναθεωρητισμό σε Αιγαίο-ΝοτιοΑνατολική Μεσόγειο.
Τον πολιτικό βίο της Τουρκίας τον στοιχειώνει η Κουρδική Φοβία, το Κουρδικό Σύνδρομο, ο φόβος δηλαδή της Διάσπασης-Διχοτόμησης της Τουρκίας μέσω των Κούρδων.

Η στρεβλή αυτή προσέγγιση του Κουρδικού ζητήματος (Τουρκικό πρόβλημα) προκαλεί μια σειρά από παραμορφώσεις .

Οι εξελίξεις σε Ροζάβα, σε Σινγκάλ και σε Νότιο Κουρδιστάν, πυροδοτούν το σενάριο το Κουρδικό Ντόμινο να καταλήξει εντός της Τουρκικής επικράτειας.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν από την άνοιξη μια σειρά εντατικών επιχειρήσεων κατά του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

Κύριος στόχος των επιχειρήσεων αυτών είναι να καταστραφούν οι υποδομές της Κουρδικής Οργάνωσης στην Νοτιοανατολική Τουρκία.

Σε δεύτερο χρόνο το τουρκικό καθεστώς επιδιώκει να κλείσει κάθε διάδρομο μετακίνησης των Κούρδων μαχητών του PKK από την Ροζάβα,το Σιντζάρ,το Νότιο Κουρδιστάν και το Ιράν προς την Τουρκία.

Για τον σκοπό αυτό χτίζει νέα στρατιωτικά φυλάκια σε κρίσιμα σταυροδρόμια μετακίνησης των Κούρδων μαχητών του PKK και κατασκευάζει τσιμεντένιο τείχος σε όλο το μήκος των συνόρων της.
Το τουρκικό καθεστώς επείγεται για μια “καθαρή” στρατιωτική νίκη επί του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) προκειμένου να εξαλείψει τον Κουρδικό Κίνδυνο.

Η επιλογή των μορφών δράσης όμως της Κουρδικής Οργάνωσης λειτουργεί απαγορευτικά προς την εκπλήρωση αυτής της τουρκικής προσδοκίας.

Απομένει λοιπόν στην Τουρκική Προπαγάνδα να εφεύρει στρατιωτικές “επιτυχίες”. Η αναγκαιότητα αυτή καθίσταται επιτακτική λόγων των εξελίξεων και στην Ροζάβα.

Η επιτυχία έχει ως μονάδα μέτρησης τους εξουδετερωμένους-νεκρούς μαχητές του ΡΚΚ.

Πλήθος λοιπόν δημοσιευμάτων στον Τουρκικό τύπο (τα οποία δυστυχώς αναπαράγονται με χαρακτηριστική ευκολία από Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης) επί δύο σχεδόν τώρα δεκαετίες μιλούν για εκατόμβες νεκρών μαχητών της Κουρδικής Οργάνωσης κατά την διάρκεια των τουρκικών εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στην Νοτιοανατολική Τουρκία.

Αν λάβουμε ως αληθή τα τουρκικά δημοσιεύματα τότε το ΡΚΚ έχει εξολοθρευτεί 4 φορές ενώ για φέτος έχει χάσει μέχρι σήμερα το 90% των ανδρών του.

Η πρόοδος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας παράγει επίσης την αναγκαιότητα να διαφημιστούν κατάλληλα και τα επιτεύγματα της σε συνθήκες μάχης.

Έτσι στα δημοσιεύματα που μιλούν για ανακάλυψη κρησφύγετων του PKK (σπηλιές) γίνεται αναφορά στον αριθμό και τις επιδόσεις των μη επανδρωμένων αεροχημάτων τουρκικής προέλευσης που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός

Στα δημοσιεύματα που αναφέρουν μάχες με την Κουρδική Οργάνωση γίνεται αναφορά στα τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα τύπου T129 ATAK και στο νέο λέιζερ-κατευθυνόμενο βλήμα L-UMTAS (Uzun Menzilli Tanksavar Sistemi- Σύστημα Αντιαρματικών Μεγάλης Απόστασης), με το οποίο αυτά είναι εξοπλισμένα

Στις τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις γίνεται ευρεία αναφορά στις “έξυπνες βόμβες” τουρκικής προέλευσης, τις οποίες φέρουν πλέον τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη

Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Το ΡΚΚ είναι καλός μαθητής ως έχει αναφερθεί.

Ως καλός μαθητής η Κουρδική οργάνωση φαίνεται πως ακολουθεί την πρόοδο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας με στόχο να εξουδετερώσει το οποίο παραγόμενο πλεονέκτημα για τον τουρκικό στρατό.

Πλέον η Κουρδική οργάνωση διαθέτει τελευταίας λέξης στρατιωτικό εξοπλισμό και τον παρουσιάζει με την κάθε ευκαιρία (κατάρριψη ελικοπτέρου Cobra με ρωσικού φορητό πυραύλου εδάφους-αέρος MANPADS SA-18 9K38 Igla)

Η Κουρδική οργάνωση φαίνεται πως βρίσκεται σε τακτική άμυνας λόγω των αναγκαιοτήτων που παράγει ο αγώνας των Κούρδων σε Συρία και Ιράκ.

Οι επιθέσεις της είναι μικρής κλίμακας. Παρόλα αυτά με την κάθε ευκαιρία απαντά στην τουρκική δραστηριότητα.

Το εφιαλτικό σενάριο για την Τουρκία θα εξελιχθεί αν επιχειρήσει έστω και μικρής κλίμακας επιθέσεις κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στην Ροζάβα παραβιάζοντας τις εντολές των ΗΠΑ.

Είναι απολύτως βέβαιο πως οι Κούρδοι θα απαντήσουν με γενίκευση της σύγκρουσης και θα πρέπει να θεωρείται επίσης βέβαιο πως η γενίκευση θα συμπαρασύρει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε Συρία και Ιράκ.

Επίσης θα πρέπει να θεωρείται και βέβαιο πως τα αντίποινα των ΗΠΑ θα ματώσουν ακόμα πιο πολύ την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα.
Ο “βρώμικος πόλεμος”

Οι τουρκικές αρχές ασφαλείας έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες που τους προσφέρει το μόνιμο και αντισυνταγματικό καθεστώς έκτακτης ανάγκης στον βρώμικο πόλεμο κατά των Κούρδων.

Πλέον οι Κούρδοι άμαχοι χάνουν την ζωή τους όχι από σφαίρες όπλων του τουρκικού κράτους-παρακράτους αλλά από επιθέσεις τεθωρακισμένων οχημάτων.

Τα τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας με χαρακτηριστική ευκολία πέφτουν πάνω σε Κούρδος πολίτες στην Νοτιοανατολική Τουρκία με την κάθε ευκαιρία τραυματίζοντας τους σοβαρά ή σκοτώνοντας τους.

Φυσικά δεν υπάρχει καμιά σύλληψη και καμιά απαγγελία κατηγορίας και καμιά καταγραφή των συμβάντων καθώς τα στοιχεία αλλοιώνονται.

Υπολογίζεται πως έτσι έχουν βρει τον θάνατο πάνω από 25 Κούρδοι πολίτες ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας και έχουν τραυματιστεί περί τους 50 πολίτες.

Η πτέρυγα της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) στο Ντιγιάρμπακιρ αναφέρει 46292 παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά το 2016 στις Κουρδικές περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Στις περιπτώσεις αυτές περίοπτη θέση κατέχουν οι 304 παράνομες εκτελέσεις Κούρδων πολιτών και ο τραυματισμός άλλων 131 με τον ίδιο τρόπο.

Ο μακρύς κατάλογος συμπληρώνεται με νεκρούς σε φυλακές, με νεκρούς από λάθη ή αμέλεια και με άγνωστο τρόπο φονευθέντες. Έχουν καταγράφει επίσης 647 περιπτώσεις βασανισμών, 6860 περιπτώσεις παραβίασης της προσωπικής ελευθερίας, 1724 συλλήψεις μεταξύ αυτών και 40 παιδιών, 3556 επιδρομές σε σπίτια Κούρδων πολιτών, 181 περιστατικά παραβίασης του δικαιώματος της ελευθερίας σκέψης και έκφρασης

Όπως σε όλα τα ζητήματα έτσι και στο κουρδικό ζήτημα η Τουρκική πολιτική έλκεται από το βραχύβιο το εφήμερο.

Απουσιάζει πλήρως από την φίλο-καθεστωτική πολιτική σκέψη η σύνεση και η εκτίμηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων-συνεπειών των τουρκικών επεμβάσεων-παρεμβάσεων.

Είναι απορίας άξιον λοιπόν τι πολιτική λύση θα παραχθεί στο Κουρδικό ζήτημα από την στρατηγική αυτή κατά των Κούρδων εντός και εκτός Τουρκίας.

Είναι απορίας άξιον λοιπόν τι αναμένουν, όσοι προσδοκούν να βρεθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό ζήτημα και σε Ελληνοτουρκικά, και όσοι θεωρούν τον Ταγίπ Ερντογάν αξιόπιστο διαπραγματευτή.


armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ