Τουρκία: Να αναγνωριστούν ως κράτος τα κατεχόμενα – «Παρενοχλήθηκε» το «Τσεσμέ»

ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Την αναγνώριση των – κατεχομένων από τον τουρκικό στρατό – εδαφών της Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, ζητάει η Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα, λίγο πριν την προγραμματιζόμενη διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό, πιθανώς στην αρχή του Απριλίου.

του Θανάση Αργυράκη

Τα παραπάνω δήλωσε ξεκάθαρα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, καθιστώντας, εμμέσως πλην σαφώς, πεντακάθαρες τις προθέσεις της Άγκυρας να τορπιλίσει για μια ακόμη φορά την πολλοστή προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του κόμματος, ο οποίος συνήθως εμφανίζεται ως η σκληροπυρηνική ντουντούκα της Άγκυρας, επετέθη εφόλης της ύλης κατά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι είναι η Αθήνα που ναρκοθετεί τον διάλογο και τις διερευνητικές επαφές.

Κι’ όλα αυτά, ενώ το παμπάλαιο σκάφος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, «Τσεσμέ», πλέει προκλητικά στο Κεντρικό Αιγαίο, ακριβώς σε μια περίοδο που αποζητάται η ύφεση, λόγω των διερευνητικών συνομιλιών. Κάτι που αποτελεί οφθαλμοφανώς προβοκατόρικη ενέργεια εκ μέρους της Άγκυρας.

Με αφορμή το «Τσεσμέ», επίσης, ο ίδιος επανέλαβε τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη το «παρενόλχλησαν» ενώ έπλεε σε διεθνή ύδατα.

Κάτι που αρνείται το ελληνικό ΓΕΕΘΑ σημειώνοντας μάλιστα ότι τα ελληνικά μαχητικά βρέθηκαν στη μεγάλη απόσταση των 10 ναυτικών μιλίων από το τουρκικό πλοίο.

Ο Ο. Τσελίκ, επίσης, έφτασε στο σημείο να επικρίνει την μεγάλη αμερικανική άσκηση που ξεκινάει τώρα και θα κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες σε όλη σχεδόν την κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη, και που, όπως όλα δείχνουν, έχει στόχο της τη Ρωσία.

Η άσκηση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι Αμερικανοί, έχει ως στόχος τον συντονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και των χωρών του ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι και η Τουρκία. Το σκέλος που αφορά την Ελλάδα είναι η μεταστάθμευση αμερικανικών ελικοπτέρων από την Αλεξανδρούπολη προς τη Ρουμανία.

Δεν παρέλειψε, ακόμα, να κριτικάρει την Ελλάδα για το Μεταναστευτικό, λέγοντας πως «οι μετανάστες καταδικάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα ελληνικά νησιά» και ότι «το ελληνικό Λιμενικό Η Ελληνική τρυπάει τις φουσκωτές βάρκες τους, αφήνοντας τους να πνιγούν».

Κύπρος – αναγνώριση ψευδοκράτους

Οσον αφορά το κυριότερο θέμα αυτής της περιόδου, το Κυπριακό, οι εξελίξεις του οποίου «τρέχουν» με μεγάλη ταχύτητα, ο Ομέρ Τσελίκ, επανέλαβε ότι «δεν είναι πλέον δυνατόν να συνεχιστεί το παλιό μοντέλο διαπραγμάτευσης στην Κύπρο» και ότι «τώρα πρέπει να συζητηθεί η λύση των δύο κρατών».

Ο ίδιος είπε, επίσης, ότι «η Τουρκία επιθυμεί να αναγνωριστεί η ΤΔΒΚ (σ.σ. κατεχόμενα) ως κυρίαρχο κράτος. Ως εκ τούτου, η Τουρκία υποστηρίζει ότι αυτό το κυρίαρχο κράτος πρέπει να χαίρει του απαιτούμενου διεθνούς σεβασμού».

Διερευνητικές: «Πείτε τα στην Αθήνα»

Ο ιδιος, ως ήταν αναμενόμενο, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προκαλεί με τη φρασεολογία της και τις στρατιωτικές κινήσεις της, με αποτέλεσμα να υπονομεύει τις διερευνητικές.

«Η σημερινή κατάσταση», είπε, επαναλαμβάνοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί «παρενόχλησης» του «Τσεσμέ» από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, «δεν είναι η προσήκουσα για τη θετική ατμόσφαιρα που ξεκινά με διερευνητικές συνομιλίες. Κι αυτό δεν οφείλεται σε εμάς. Ευθύνεται η ελληνική Πολεμική Αεροπορία».

Τόσο η αποστολή του «Τσεσμέ» στο Κεντρικό Αιγαίο αυτή την περίοδο, όσο και η άνοδος των τόνων στην τουρκική ρητορική τις τελευταίες εβδομάδες, σε συνδυασμό με τους ισχυρισμούς περί «παρενόχλησης» του «Τσεσμέ», δημιουργούν έντονα ερωτηματικά ως τις τουρκικές προθέσεις σχετικά με τις διερευνητικές επαφές.

«Οι Ευρωπαίοι -ανέφερε- καλούν συνεχώς την Τουρκία να διατηρήσει το υγιές έδαφος, που δημιουργήθηκε, χάρη στις διερευνητικές συνομιλίες. Όμως, μας το λέτε μονομερώς. Η επιθετικότητα και οι ελληνικές προκλήσεις δια των δηλώσεων συνεχίζονται. Πείτε το στην Ελλάδα. Οι απαιτούμενες συστάσεις πρέπει να γίνονται και προς την ελληνική πλευρά».

Σημείωσε, δε, πως εάν η ελληνική πλευρά βλέπει «το τραπέζι της διπλωματίας ως τακτική χρονοτριβής», προκειμένου να «συνεχίσει να προωθεί τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της, αυτό το σχέδιο δεν θα λειτουργήσει».

Ο Ο. Τσελίκ, εξαπέλυσε επίσης απειλές σε βάρος της Αθήνας, λέγοντας πως «οι συμμαχίες με άλλους (σ.σ. Γαλλία, Αίγυπτο, Εμιράτα, Ισραήλ), για να στριμώξετε ή να βλάψετε την Τουρκία δεν θα προσφέρουν τίποτα. Στο τέλος, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε, είναι να καθίσετε κάτω με την Τουρκία και να καταλήξετε σε μια συμφωνία αμοιβαίας ωφέλειας σε όλα αυτά τα θέματα».

Επιπλέον, κάλεσε «όλους τους πολιτικούς στην Ελλάδα, τον Έλληνα πρωθυπουργό και ειδικά τον υπουργό Εξωτερικών να χρησιμοποιούν υγιέστερη και καθαρότερη γλώσσα».

Ασκηση των ΗΠΑ στη Θράκη

Για την αμερικανική άσκηση που ξεκινάει τις επόμενες ημέρες στη Θράκη, αφού είπε ότι είναι «στην Αλεξανδρούπολη, 20 χλμ. μακριά, στα σύνορά μας», τόνισε πως «τέτοιες ενέργειες δεν θα βοηθήσουν την Ελλάδα με κανέναν τρόπο, ούτε την ειρήνη στην περιοχή, και δεν θα συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων μας».

Η Τουρκία, κατέληξε, «δεν θα κάνει παραχωρήσεις όσον αφορά στην πατρίδα της ή την “Γαλάζια πατρίδα”. Δεν θα υπάρξει απολύτως καμία παραχώρηση στη χερσαία πατρίδα μας, στην μπλε πατρίδα μας, στην εναέρια πατρίδα μας».

Η «παρενόχληση»

Παρά τη διάψευση εκ μέρους της Αθήνας, ο Ο. Τσελίκ εξακολούθησε να κατηγορεί την Ελλάδα για «παρενόχληση» του «Τσεσμέ», προσπαθώντας, προφανώς, να επιρρίψει, όπως συνήθως κάνει η Άγκυρα, τις ευθύνες στη χώρα μας για την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Οπως ακριβώς το ίδιο έκανε και όταν ο τουρκικός πολεμικός στόλος που συνόδευε το Oruc Reis, μπαινοέβγαινε ακόμα και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην Α.Μεσόγειο.

«Δυστυχώς αυτό συμβαίνει όποτε υπάρχει θετική ατζέντα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας», είπε ο Ο. Τσελίκ αναφερόμενος στους τουρκικούς ισχυρισμούς για το «Τσεσμέ». Και πρόσθεσε: «Η προσέγγιση ελληνικών αεροσκαφών σε τόσο κοντινή απόσταση και η δράση τους συνιστούν αναμφίβολα προκλητική ενέργεια».

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, όμως, προχώρησε ακόμα περισσότερο, αντιστρέφοντας την ίδια την πραγματικότητα. Ετσι, ενώ καθημερινώς τα τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, τώρα ο ίδιος ισχυρίζεται, όπως επανειλημμένως έχει κάνει η Άγκυρα, ότι «ελληνικά αεροσκάφη διασχίζουν σύνορα, πλησιάζοντας υπερβολικά κατά παράβαση των κανόνων».

Πηγή: lawandorder

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ