Η Τουρκία αμφισβητεί με NAVTEX την Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία!

Νέα τουρκική πρόκληση! Η υδρογραφική υπηρεσία της Τουρκίας αμφισβητεί με NAVTEX την ελληνική υδρογραφική υπηρεσία και τη δικαιοδοσία της στο Αιγαίο!

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Σε μια ακόμα πρόκληση προχωρά η Τουρκία! Αμφισβητεί ευθέως με σχετική ανακοίνωση προς ναυτιλομένους,  NAVTEX 248/17 την δικαιοδοσία της Υδρογραφικής Υπηρεσίας στο Αιγαίο!

Του τουρκικό παραμύθι αμφισβητεί τις αποφάσεις του Διεθνούς ναυτιλιακού οργανισμού IMO, ο οποίος έχει ορίσει τις περιοχές ευθύνης στη θάλασσα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως ακριβώς συμβαίνει αντίστοιχα και με τα εναέρια σύνορα και την πολιτική αεροπορία.

Στη NAVTEX Που εξέδωσε χθες η Τουρκία, υποστηρίζει ψευδώς ότι δεν έχει καθοριστεί τέτοια περιοχή ευθύνης στο Αιγαίο και πως οι τουρκικοί σταθμοί εκπομπής της Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης και Αντάλιας, έχουν δικαίωμα εκπομπής, μηνυμάτων που αφορούν την ασφάλεια των ναυτιλομένων.

Στην πραγματικότητα η Τουρκία με τραμπουκισμούς στο διεθνές δίκαιο, έχει καταφέρει να κερδίσει μια άτυπη ανοχή και να κατοχυρώσει με αυτό τον τρόπο δικαιώματα τα οποία σήμερα επικαλείται.

Η Maritime Safety Committee του διεθνούς ναυτιλιακού οργανισμού IMO καθόρισε το 1987 τις περιοχές ευθύνης για τις χώρες. Στο Αιγαίο η περιοχή ευθύνης για την έκδοση NAVTEX ανήκει στην Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία από τους σταθμούς εκπομπής του Ηρακλείου και της Λήμνου.

Συνεπώς όλες οι τουρκικές NAVTEX είναι άκυρες και δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από κανέναν!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κλήθηκαν εκτάκτως στο ΥΠΕΘΑ οι πρώην Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ – Τι συμβαίνει;


Μέχρι το 2008 η Τουρκία δεν είχε εκφράσει οποιαδήποτε ένσταση. Από το 2008 η Τουρκία όρισε από μόνη της service area στο Αιγαίο, και υπάρχει επικάλυψη με την περιοχή που ανήκει στην ελληνική αρμοδιότητα.

Η περιοχή ευθύνης της Τουρκίας δεν έχει εγκριθεί από τον IMO και συνεπώς οποιαδήποτε NAVTEX που εγκρίνει, δεν έχει καμία ισχύ.

Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν έχουν γίνει και συστάσεις στην Τουρκία να σταματήσει να εκπέμπει γιατί δεν είναι περιοχή αρμοδιότητός της, καταγράφεται μια σιωπηρή αποδοχή του τραμπουκισμού και δημιουργεί νομικά ερείσματα να επικαλείται ότι έχει τον έλεγχο περιοχών του Αιγαίου.

Το αποτέλεσμα το βλέπουμε σήμερα, που αμφισβητεί ευθέως τις αρμοδιότητες της Ελληνικής Υδρογραφικής υπηρεσίας, όπως προκύπτουν από τον IMO.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ