Τουρκία: Τι σηματοδοτούν οι κρίσεις στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις

Τι σημαίνουν οι χθεσινές αλλαγές ηγεσίας στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά τη διάρκεια των ετήσιων τακτικών κρίσεων; Πόσο θα προχωρήσει η αποκαθήλωση του Κεμάλ;

 

 

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Οι πρώτες ουσιαστικές μετα-πραξικοπηματικές κρίσεις των ΤΕΔ δίνουν το στίγμα του αύριο για την στρατιωτική ηγεσία της γείτονος.

Ο χώρος διεξαγωγής της συνεδρίασης άλλαξε και το συμβούλιο συνέρχεται πλέον στο προεδρικό μέγαρο, έχοντας εγκαταλείψει την παραδοσιακή αίθουσα στο αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων.

Στους λοιπούς συμβολισμούς της ημέρας καταγράφηκε η «απουσία» του Μ.Κ. Ατατούρκ , ο οποίος εκτός από το προβλεπόμενο «προσκύνημα» στο μαυσωλείο του, ήταν χαρακτηριστικά απών τόσο από την αίθουσα των κρίσεων (αποκαθήλωση προτομών και πορτρέτων), όσο και από τις σχετικές δηλώσεις, οι οποίες επικεντρώθηκαν στους μάρτυρες της 15ης Ιουλίου 2016 και όχι στην κληρονομιά του «μεγάλου στρατάρχη», όπως γινόταν στο παρελθόν.

Επιπλέον, η σύνθεση του συμβουλίου περιλαμβάνει πλέον 4 στρατιωτικούς και 10 πολιτικούς, σε αντίθεση με 14 έναντι 2 όπως ήταν στο πρόσφατο παρελθόν.

Κατά τα λοιπά, με βάση τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις και εν αναμονή των λοιπών προαγωγών-αποστρατειών, δεν φαίνονται ιδιαίτερες εκπλήξεις στην ανώτατη ιεραρχία του στρατεύματος, εκτός από την όχι και τόσο αναμενόμενη τοποθέτηση του Α/ΓΕΝ.

Η νέα ηγεσία, με επικεφαλής τον, παραμένοντα στα καθήκοντά του, Α/ΓΓΕΘΑ στρατηγό Χουλουσί Ακάρ (ο οποίος αναμένεται να εξαργυρώσει την στάση του κατά την απόπειρα του πραξικοπήματος και να εξαντλήσει την θητεία του ως το 2019), ήταν και παραμένει πιστή στον πρόεδρο και θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στον αγώνα της εξόντωσης και των τελευταίων γκιουλενικών «σταγονιδίων» στο τουρκικό στράτευμα.

Αν και αυτή δεν θα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, γιατί ουσιαστικά μιλάμε για πρώην «συντρόφους και ομοϊδεάτες», οι οποίοι απλώς βρέθηκαν στην λάθος πλευρά του ποταμού, αυτό που θα αποτελέσει πραγματική πρόκληση, θα είναι η εκκαθάριση των Κεμαλικών θυλάκων, η οποία στην ουσία έχει ξεκινήσει την επομένη του πραξικοπήματος, με την αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές και την κατάργηση των στρατιωτικών Λυκείων.

Και λέγοντας για εκκαθάριση Κεμαλικών θυλάκων,  δεν μιλάμε για σταγόνες, αλλά για ωκεανούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ