Τουρκικές διεκδικήσεις το 1972 και σήμερα: Γιατί αυτή η διαφορά;

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Του Γεώργιου Χατζηθεοφάνους, Υποστράτηγου ε.α.*

 

Δύο χάρτες που απεικονίζουν τις Τουρκικές Διεκδικήσεις το 1972 και σήμερα (εφ.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Γιατί αυτή η διαφορά;

Την δική μου απάντηση την δίνω στο βιβλίο μου “Εθνική Στρατηγική – Πρόταση για ένα νέο Θεσμικο πλαισιο” η πρώτη έκδοση του οποίου κυκλοφόρησε το 2017 από τις εκδόσεις “Ι. ΣΙΔΕΡΗ”. Γράφω λοιπόν:

“Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η οποία ανέδειξε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην υποστήριξη των ζωτικών της συμφερόντων και την ικανότητα των ενόπλων της δυνάμεων να εκτελέσουν με επιτυχία μια τέτοια επιχείρηση, έμελλε να αποτελέσει το κυρίαρχο γεγονός πάνω στο οποίο διαμορφώθηκαν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Η Τουρκία με τον αέρα του νικητή ήγειρε αξιώσεις και στο Αιγαίο και η Ελλάδα πάντα υπό τον φόβο μιας νέας Τουρκικής επιχείρησης, αυτή τη φορά στο Αιγαίο, επέλεγε  τον κατευνασμό.

Η κρίση των Ιμίων του 1996, στην οποία η Τουρκία μας υπενθύμισε την αποφασιστικότητά της και την ικανότητα των ενόπλων της δυνάμεων,  λειτούργησε ουσιαστικά ως εργαλείο συντήρησης αυτού του πλαισίου πάνω στο οποίο οικοδομήθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 1974 μέχρι σήμερα”

Και βέβαια ήρθε τρία χρόνια μετά (9/6/2020) με συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής να με επιβεβαιώσει ο Τούρκος Ναύαρχος Τζεμ Γκουρντενίζ (ο εμπνευστής της Γαλάζιας Πατρίδας) ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:

“Σε συνέχεια της κρίσης των Ιμίων, ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε σχετικά με τα 153 νησιά, νησίδες και βράχους στο Αιγαίο που δεν παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες”…

Μπορεί ο καθένας να καταλάβει πως αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να συντηρηθεί με νέα Ιμια.

Οι συνέπειες θα είναι τραγικές. Δυστυχώς όπως πολλές φορές έχω γράψει σε άρθρα μου η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από σχέσεις καλής γειτονίας παρά μόνο από ισχύ. Περιφρονεί την αδυναμία και σέβεται την ισχύ και την αποφασιστικότητα.

Μονόδρομος η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων παράλληλα με τη δημιουργία-ενίσχυση συμμαχιών σε ένα κόσμο που χαρακτηρίζεται από μεγάλη δυναμική…κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει αύριο…


Περισσότερα άρθρα από το Γεώργιο Χατζηθεοφάνους:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΦΑΝΟΥΣ


 

*Ο Γιώργος Χατζηθεοφάνους είναι Υποστράτηγος ε.α.-Οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Εθνική Στρατηγική-Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο» η δεύτερη έκδοση του οποίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ι.ΣΙΔΕΡΗ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ