Τουρκική άσκηση ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ: Τι έγινε στο Αγαθονήσι

Άσκηση ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ: Τι έκαναν οι Τούρκοι στο Αγαθονήσι. Τι ακουγόταν από τα μεγάφωνα. Πώς ο Έλληνας πρέσβης έπεισε Ευρωπαίους να μην παρευρεθούν!

 

Καταγραφή όσων έγιναν στην τουρκική άσκηση ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ και αποτίμησή της κάνει η έγκυρη ιστοσελίδα e-amyna.com, παραθέτοντας στοιχεία τα οποία δεν είναι ευρέως γνωστά.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο επεισόδιο που διαδραματίστηκε στο Αγαθονήσι, όταν τουρκικά σκάφη έφτασαν σχεδόν στην ακτή.

Σύμφωνα με την περιγραφή που κάνει η ιστοσελίδα  e-amyna.com, τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας 15 Μαΐου, δύο πυραυλάκατοι του TDK προσέγγισαν το Αγαθονήσι από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις (από βόρεια και από ανατολικά) και σε απόσταση 0,1 και 0,6 ναυτικών μιλίων, πολύ κοντά στις βραχονησίδες Νερά και Γλάρος, παραβιάζοντας τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα για 22 λεπτά με οθωμανικά εμβατήρια στα μεγάφωνά τους.

Στην περιοχή έπλεε το παράκτιο περιπολικό ΚΥΚΝΟΣ (Ρ198) του ΠΝ ενώ προσέγγισαν ταχέως η πυραυλάκατος ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ (Ρ26) και η κανονιοφόρος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ (Ρ267).
 

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην επιτυχία της επιστολής που απέστειλε ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης προς τις συμμάχους χώρες, με περιγραφή της τουρκικής προκλητικότητας και ζητώντας τους να μην λάβουν μέρος στην ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών. Η επιστολή είχε αποτελέσματα ειδικά στις ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ο Έλληνας πρέσβης κάλεσε τους συναδέλφους του να μην στείλουν εκπροσώπους τους κατά την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών καθώς «η άσκηση η οποία διεξάγεται από τις τουρκικές αρχές περιλαμβάνει μέρος του ΕΕΧ και της τερματικής περιοχής του Διεθνούς Αερολιμένα Ρόδου.

Το γεγονός αυτό, πέραν το ότι παραβιάζει την Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είναι αντίθετο στις σχέσεις καλής γειτονίας και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων».

Επιπλέον, τουρκικές φρεγάτες  προχώρησαν σε επίδειξη σημαίας

α) στην περιοχή των Κυκλάδων (στενά Πάρου – Νάξου) εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων και

β) στο Κρητικό Πέλαγος ανοιχτά του Ναυστάθμου Κρήτης, σε διεθνή χωρικά ύδατα (περίπου 10 ναυτικά μίλια).

H επιστολή του Έλληνα πρέσβη στην Τουρκία προς τους συναδέλφους του απέτρεψε την αποστολή παρατηρητών στην άσκηση από την συντριπτική πλειοψηφία των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει το δημοσίευμα.
 

Η άσκηση ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ σε αριθμούς

 

Η διεξαγωγή της μεγάλης κλίμακας άσκησης ανακοινώθηκε επισήμως στις 11 Μαΐου με προβλεπόμενη ημερομηνία απόπλου το Σάββατο 13 Μαΐου υπό την διεύθυνση του Αρχηγού Στόλου, Αντιναυάρχου Veysel Kösele, και συμμετοχή συνολικά

9 Υποβρυχίων,

14 Φρεγατών,

6 Κορβετών,

17 Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ),

6 Ναρκοθηρευτικών,

4 Παράκτιων Περιπολικών,

13 Πλοίων Υποστηρίξεως,

4 Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας,

19 Ανθυποβρυχιακών Ελικοπτέρων (ΑΦΝΣ),

7 Ομάδων Υποβρύχιας Κρούσης (SAT) και

2 Ομάδων Υποβρύχιας Άμυνας (SAS)

στην Προποντίδα, το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα πάντα με την επίσημη ανακοίνωση του TDK, στην άσκηση DENİZKURDU-2017 θα συμμετείχαν ένα πλοίο έρευνας-διάσωσης (περιπολικό ανοικτής θαλάσσης), 8 ακταιωροί και ένα ελικόπτερο της Τουρκικής Ακτοφυλακής (SG).
 

 Μονάδες Σε Υπηρεσία Στην Ανακοίνωση Στην Άσκηση
Φρεγάτες 16 14 14
Υποβρύχια 12 9 8
Κορβέτες 8 6 5
ΤΠΚ 19 17 15
Ναρκοθηρευτικά 11 6 6
Περιπολικά Σκάφη 16 4 4
Πλοία Υποστηρίξεως 4 13 ;
ΑΦΝΣ 6 4 4
Ανθυποβρυχιακά Ελικόπτερα 33 19 19

 

Σημειώνεται πως η φρεγάτα GÖKÇEADA (F494) συμμετείχε μεταξύ 8 και 17 Μαΐου στην άσκηση PHOENIX EXPRESS-2017 που διεξήχθη στη Καρθαγένη της Ισπανίας ενώ ο αριθμός των 13 πλοίων υποστηρίξεως (Lojistik Destek Gemisi) είναι πλασματικός δεδομένου ότι το TDK διαθέτει 2 Πλοία Γενικής Υποστήριξης και 2 Πετρελαιοφόρα.

Από τα 69 συνολικά πλοία που ανακοίνωσε το TDK πως θα συμμετείχαν στην άσκηση, τελικά στο Αιγαίο εξήλθαν μόνο 34 πλοία, τα οποία αναπτύχθηκαν επί του 25ου Μεσημβρινού προσομοιώνοντας τον αποκλεισμό των νήσων του ανατολικού Αιγαίου από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Διαβάστε όλο το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα e-amyna.com
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ