Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν Γερμανούς της Frontex στον Έβρο

FRONTEX ΕΒΡΟΣ

Tούρκοι στρατιώτες στόχευσαν προς Γερμανούς αξιωματούχους της Frontex στον Έβρο και πυροβόλησαν τουλάχιστον μία φορά, όπως αποκαλύπτει το Spiegel.

Δεν έχει γίνει, ωστόσο, σαφές πού πήγε η σφαίρα. Η είδηση αυτή προκύπτει από ένα εσωτερικό έγγραφο του ευρωπαϊκού οργανισμού προστασίας των συνόρων της Frontex, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Spiegel. Κανείς δεν τραυματίστηκε στο περιστατικό.

Το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε το περιστατικό. Ένας Τούρκος στρατιώτης πυροβόλησε μια φορά στις 7:15 μ.μ. την Τρίτη το απόγευμα όταν Γερμανοί αξιωματούχοι βρισκόταν στην άλλη πλευρά των συνόρων. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι βρίσκονταν στην Ελλάδα στο πλαίσιο αποστολής της Frontex. Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στο χωριό Τυχερό και, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Spiegel, ένας Γερμανός συνοριοφύλακας άκουσε τον πυροβολισμό από την τουρκική πλευρά των συνόρων την Τρίτη το βράδυ και αμέσως ειδοποίησε.

Πρώτα μια βολή, μετά ένα «μεσαίο δάχτυλο»

Μέσα από ένα ζευγάρι κιάλια, οι Γερμανοί συνοριοφύλακες είδαν έναν Τούρκο στρατιώτη να στοχεύει ένα αυτόματο όπλο στην ελληνική πλευρά.

Στη συνέχεια, ο εν λόγω στρατιώτης έδειξε το “μεσαίο δάχτυλό” του και γύρισε στη σκηνή του. Άλλοι στρατιώτες φώναζαν “έλα, έλα”. Λίγο αργότερα, εμφανίστηκαν έξι ακόμη Τούρκοι στρατιώτες και για άλλη μια φορά στόχευσαν τα όπλα τους προς τους Γερμανούς και τους Έλληνες συνοριοφύλακες.

Η Frontex είπε κατόπιν αιτήματος ότι όλα τα γεγονότα σχετικά με το συμβάν τα έχουν καταγράψει οι ελληνικές αρχές. Η τουρκική κυβέρνηση δεν έκανε κανένα σχόλιο την Πέμπτη.

Η Γερμανία συμμετέχει στην αποστολή Frontex στην Ελλάδα για αρκετά χρόνια. Είναι κυρίως ομοσπονδιακοί αστυνομικοί που βοηθούν τις ελληνικές αρχές στον έλεγχο των συνόρων, αλλά η κρατική αστυνομία παρέχει επίσης αξιωματούχους για τη γερμανική δύναμη Frontex.

Οι σχέσεις μεταξύ Frontex και Τουρκίας ήταν από καιρό τεταμένες

Την επομένη του περιστατικού, ο Έλληνας υφυπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος τηλεφώνησε στον αρχηγό της Frontex Fabrice Leggeri. Μεταξύ άλλων, συζήτησαν τη δυνατότητα αποστολής περαιτέρω αξιωματούχων του Frontex στην Ελλάδα. Ο αριθμός των προσφύγων που προσπαθούν να διασχίσουν τα χερσαία σύνορα ή στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου αυξάνεται συνήθως το καλοκαίρι.

Η Γερμανία συμμετέχει στην αποστολή Frontex στην Ελλάδα για αρκετά χρόνια. Είναι κυρίως ομοσπονδιακοί αστυνομικοί που βοηθούν τις ελληνικές αρχές στον έλεγχο των συνόρων, αλλά η κρατική αστυνομία παρέχει επίσης αξιωματούχους για τη γερμανική δύναμη Frontex.

Η σχέση μεταξύ Frontex και Τουρκίας ήταν ήδη τεταμένη μετά από ένα επιθετικό συμβάν τον Μάρτιο. Εκείνη την εποχή, δύο τουρκικά αεροπλάνα παρακολουθούσαν ένα δανέζικο αεροσκάφος αναγνώρισης, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία από την Frontex. Στη Γερμανία, η δράση θεωρήθηκε επιθετική πράξη.

Ο Ερντογάν έστειλε χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στα σύνορα

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι τα σύνορα στην ΕΕ ήταν ανοιχτά. Χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να φτάσουν στην Ελλάδα. Υπήρξαν επαναλαμβανόμενες ταραχές. Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και πυροβόλα εναντίον προσφύγων, και τουλάχιστον δύο μετανάστες σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Spiegel, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) έχει ενδείξεις ότι η Τουρκία μπορεί να πυροδότησε τις ταραχές.

 

Πηγή: Spiegel

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ