Τουρκία: Αναζητά απεγνωσμένα χρήματα ο Ερντογάν για να ανακάμψει

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει απευθύνει έκκληση σε ξένους συμμάχους σε μια επείγουσα αναζήτηση χρηματοδότησης, ανέφεραν τρεις ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι, καθώς προετοιμάζει άμυνα ενάντια σε αυτό που οι αναλυτές φοβούνται ότι θα μπορούσε να είναι μια δεύτερη νομισματική κρίση, αναφέρει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ το πρακτορείο Reuters.

Οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας πραγματοποίησαν διμερείς συνομιλίες με τους ομολόγους τους από την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τη δημιουργία γραμμών συναλλάγματος και με το Κατάρ και την Κίνα για την επέκταση των υφιστάμενων διευκολύνσεων, ανέφεραν στο Reuters οι ίδιες πηγές.

Ο Σεβντέτ Γιλμάζ, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKP για εξωτερικές υποθέσεις, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η Τουρκία επιδιώκει συμφωνίες ανταλλαγής.

«Έχουμε διαπραγματεύσεις με διαφορετικές κεντρικές τράπεζες για ευκαιρίες ανταλλαγής», είπε κατά τη διάρκεια συζήτησης, προσθέτοντας: «Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες». Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η ανάγκη δημιουργήθηκε από τη στιγμή που η τουρκική λίρα έπεσε σε ιστορικό χαμηλό την περασμένη εβδομάδα, περιορίζοντας την ικανότητα της Άγκυρας να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες σχετικά με τα εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματά της και τις μεγάλες υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους.

Ένας από τους αξιωματούχους είπε στο Reuters ότι η Τουρκία αισθάνεται σιγουριά μετά τις συνομιλίες. Αλλά δεν ήταν σαφές πόσο κοντά μπορεί να είναι η εξασφάλιση οποιωνδήποτε συμφωνιών, καθώς η πανδημία του κορονοϊού στριμώχνει κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες όπως ποτέ άλλοτε.

Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας, το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Αγγλίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για κάποιο σχόλιο. Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του Κατάρ δεν απάντησε σε ερώτημα σχετικά με την επέκταση των ανταλλαγών με την Άγκυρα.
Κίνδυνο καθοδικού σπιράλ για τη λίρα «βλέπουν» οι αναλυτές

Εάν η Τουρκία δεν μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναλυτές λένε ότι κινδυνεύει σε καθοδικό σπιράλ ανάλογο με εκείνο του 2018, όταν η τουρκική λίρα έχασε παροδικά το μισό της αξίας της σε μια κρίση που συγκλόνισε τις αναδυόμενες αγορές.

Αυτή την εβδομάδα, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απέδωσε την πτώση της τουρκικής λίρας σε «εκείνους που πιστεύουν ότι μπορούν να καταστρέψουν την οικονομία μας, να βάλουν δεσμούς στα πόδια μας, να μας βάλουν στη γωνία χρησιμοποιώντας χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο εξωτερικό».

Η διπλωματική προσπάθεια έρχεται τη στιγμή που η πανδημία του κορονοϊού αναμένεται να προκαλέσει ύφεση. Και υποδεικνύει -συνεχίζει το Reuters- ότι η Τουρκία κοιτάζει πέρα ​​από την προτιμώμενη πηγή χρηματοδότησής της, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και ίσως χρειαστεί να εξετάσει αυστηρότερες αποφάσεις σχετικά με τα επιτόκια ή τις επιλογές που έχει απορρίψει, όπως τη βοήθεια του ΔΝΤ ή τα capital controls, λένε οι επενδυτές.

«Οι συνομιλίες είναι σε καλύτερη θέση ειδικά με το Κατάρ, την Κίνα και τη Βρετανία», δήλωσε ο πρώτος ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά του. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα παρασχεθεί ένα ορισμένο ποσό πόρων», συμπλήρωσε.

Οι δύο άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Τουρκία επικοινώνησε με τους Ιάπωνες εκπροσώπους για πιθανή χρηματοδότηση, ενώ ένας πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες πρέπει να επιταχυνθούν για να εξασφαλιστεί μια πιστωτική γραμμή συναλλάγματος.
Καθίζηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων

Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας έχουν μειωθεί στα 26 δισεκατομμύρια δολάρια από 40 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, αναφέρει το Reuters. Οι τραπεζίτες λένε ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους κρατικούς δανειστές που πούλησαν περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγορές συναλλάγματος για να στηρίξουν τη λίρα, η οποία ωστόσο έχει μειωθεί 15% φέτος.

Οι υποχρεώσεις εξωτερικού χρέους 12 μηνών της χώρας ανέρχονται σε 168 δισεκατομμύρια δολάρια, με περίπου το μισό να οφείλεται μέχρι τον Αύγουστο, ενώ η εξαΰλωση του εισοδήματος από τον τουρισμό έχει αυξήσει το μηνιαίο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών σε σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Δεν βλέπω πραγματικά πώς μπορεί να κινηθεί η Τουρκία αυτήν την περίοδο, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τα εξωτερικά τρωτά σημεία τους», δήλωσε η Shamaila Khan, διευθυντής του χρέους των αναδυόμενων αγορών στο AllianceBernstein στη Νέα Υόρκη.

Η Τουρκία έχει υποτιμήσει τους κινδύνους της «δυστυχώς εδώ και μήνες», ανέφερε η Χαν, η οποία συμμετείχε μαζί με εκατοντάδες επενδυτές σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπάιρακ την περασμένη εβδομάδα.

Σ’ αυτήν την τηλεδιάσκεψη, ο Albayrak δήλωσε ότι τα αποθέματα είναι επαρκή και ήταν αισιόδοξος για τη διαπραγμάτευση νέας χρηματοδότησης με χώρες-μέλη της G20 και εμπορικούς εταίρους, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες.

Η Αμερικανική Fed επέκτεινε τις γραμμές ανταλλαγής δολαρίων σε αρκετές χώρες τον Μάρτιο, αλλά φαίνεται απίθανο να προσθέσει την Τουρκία σ’ αυτές παρά την έκκληση της Άγκυρας στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με αξιωματούχους. Η ίδια η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος της Ιαπωνίας είπε ότι το Τόκιο δεν έχει κανένα σχέδιο για τώρα πέρα ​​από την παρακολούθηση της λίρας, αλλά πρόσθεσε ότι η Ομάδα των Επτά (G7) χωρών ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα σώσουν την Τουρκία «εάν μετατραπεί σε πραγματική κρίση».

Πηγή: Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ