Τουρκία: Καταρρέει η λίρα – Κοντά στο ιστορικό χαμηλό – Συρρίκνωση 9,9% της οικονομίας

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ

Η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 9,9% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους από την προηγούμενη περίοδο τριών μηνών μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με σημερινά επίσημα στοιχεία.

Παρότι η τριμηνιαία πτώση στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου που ανακοινώθηκε από το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας, είναι ελαφρώς μικρότερη από αυτή που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Όταν η πανδημία εκδηλώθηκε τον Μάρτιο, η κυβέρνηση επέβαλε σειρά περιορισμών προκειμένου να φρενάρι τη διάδοσή της, η οποία αναπόφευκτα πλήττει την οικονομία.

Εκτός από το κλείσιμο ορισμένων επιχειρήσεων, επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο, κλειστά σύνορα και περιορισμένα εσωτερικά ταξίδια. Πολλοί από τους περιορισμούς καταργήθηκαν τον Ιούνιο.

Οι ελπίδες ότι η οικονομία θα εμφανίσει ισχυρή ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο έχουν υποχωρήσει, καθώς η τουριστική κίνηση ήταν χαμηλότερη από τα προηγούμενα χρόνια. Η τουρκική οικονομία είχε καταγράψει ανάπτυξη 4,4% το πρώτο τρίμηνο.

Ιστορική πτώση και για τη λίρα

Η τουρκική λίρα κυμάνθηκε σήμερα κοντά στο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ της καθώς τα δεδομένα έδειξαν πως η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των δέκα και περισσότερων τελευταίων ετών λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Η λίρα σημείωσε πτώση 0,2%, στις 7,3511 έναντι του δολαρίου, και ανταλλάσσεται λίγο πάνω από το ιστορικό χαμηλό των 7,4161, καθώς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε 9,9% το δεύτερο τρίμηνο, παρόλο που τα πήγε καλύτερα από την πρόβλεψη των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για μείωση κατά 11,8%.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περίπου 19% έναντι του δολαρίου φέτος, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας και αναλυτές λένε πως η μείωση της ισοτιμίας του θα ήταν χειρότερη, αν μέτρα που ελήφθησαν από την αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν είχαν ασκήσει πίεση στο δολάριο.

 

Πηγή: Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ

armynow.gr google news

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο Ερντογάν πιεζόμενος από όλες τις πλευρές στο εξωτερικό, αλλά και οικονομικά πλέον στο εσωτερικό,πελαγωμενος και απελπισμένος, γίνεται όλο πιο επιθετικός και επικίνδυνος,με απρόβλεπτες ενέργειες,στις οποίες πρέπει να αντιδρούμε ψύχραιμα,αλλά αποφασιστικά…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ