Το τούρκικο γεωτρύπανο «ΠΟΡΘΗΤΗΣ» πλέει ανοιχτά της Ικαρίας

Σε εξέλιξη το ταξίδι του τούρκικου γεωτρύπανου «ΠΟΡΘΗΤΗΣ» με τελικό προορισμό την Αττάλεια. Δείτε στο χάρτη που βρίσκεται τώρα.

 

Στη Μεσόγειο με κατεύθυνση την Αττάλεια βρίσκεται ο «ΠΟΡΘΗΤΗΣ» το τούρκικο πλοίο -γεωτρύπανο της Τουρκίας για το οποίο στήθηκε ολόκληρη φιέστα κατά τη προχθεσινή αναχώρησή του από τον Βόσπορο. Το στίγμα που έδωσε στις 13.55 ήταν στη περιοχή της Ικαρίας και αναμένεται να βρίσκεται ανοιχτά της Αττάλειας μέχρι το βράδυ.

Το νεοαποκτηθέν τούρκικο πλωτό γεωτρύπανο διαφημίστηκε σε υπερθετικό βαθμό από τους τούρκους σε μια προσπάθεια να δείξουν στο εσωτερικό της χώρας ότι είναι ικανοί να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στη περιοχή και μάλιστα όπως τονίστηκε σε βάθος 2.600 μέτρων!

Παρά τις μεγαλοστομίες των τούρκων για το πλοίο είναι γεγονός ότι παρέμενε πολύ μεγάλο διάστημα ακινητοποιημένο. Το γεγονός ότι τελικά κατάφεραν να το βγάλουν στη Μεσόγειο δεν πείθει πολλούς ότι είναι και επανδρωμένο με καταρτισμένο προσωπικό και οι τούρκοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν απλά την εικόνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Τουρκία βγάζει στο Αιγαίο τον «Πορθητή» και προκαλεί

Ενδεικτικό της προπαγάνδας άλλωστε ήταν και τα όσα είπε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ στην τελετή «αποχαιρετισμού του γεωτρύπανου» σημειώνοντας ότι από αυτό το καλοκαίρι ξεκινά η διαδικασία γεώτρησης στην Μεσόγειο, ενώ ανέφερε ότι το όνομα ‘Πορθητής’ δόθηκε προκειμένου να αναβιώσουν την ισχυρή κληρονομία της Τουρκίας. Ο Τούρκος Υπουργός ευχήθηκε μια μέρα η Τουρκία να αναζητήσει πετρέλαιο και στο Αιγαίο και τη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Σύμφωνα με Κυπριακά ΜΜΕ υπάρχουν τέσσερις θαλάσσιες περιοχές, που έχουν το βάθος των 2.600 μέτρων στην ευρύτερη περιοχή ανοιχτά του κόλπου της όπου όπως ανακοινώθηκε σκοπεύουν να προχωρήσουν – αν προχωρήσουν τελικά – σε γεώτρηση.

Όπως όμως σημειώνουν στις περιοχές με το αντίστοιχο βάθος οι τούρκοι είτε έχουν κάνει ελάχιστες σεισμογραφικές μελέτες με το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» είτε και καθόλου. Κάτι που σημαίνει ότι αν θεωρήσουμε ότι θα θελήσει να προχωρήσει αυτόνομα σε γεωτρήσεις είναι σχεδόν αδύνατο χωρίς μελέτες και σεισμογραφικές αναλύσεις.

Επίσης σύμφωνα και πάλι πληροφορίες Κυπριακών ΜΜΕ, στο λιμάνι της Αττάλειας, δεν έχει γίνει κανένα έργο υποδομής – εργοστάσιο λάσπης κ.τ.λ – απαραίτητα για την υποστήριξη θαλάσσιων γεωτρήσεων μεγάλου βάθους.

Πραγματικά περιμένουμε να δούμε αν όλη αυτή η κινητοποίηση με το πλοίο – γεωτρύπανο της Τουρκίας είναι κάτι αξιόλογο ή μια ακόμα κίνηση προπαγάνδας από αυτές που μας έχει συνηθίσει κατά καιρούς το καθεστώς Ερντογάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ