ΤΠΚ «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ»: Παραδόθηκε επιτέλους στο Πολεμικό Ναυτικό – ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟ

Το Πολεμικό Ναυτικό μετά από πολλά χρόνια εντάσσει πλέον μια πολύ σημαντική μάχιμη μονάδα επιφανείας το ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ που κατάφερε να ολοκληρωθεί στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Μετά από πολύχρονη περιπέτεια και καθυστέρηση λόγω οικονομικής κρίσης αλλά και τεράστιων προβλημάτων του ίδιου του Ναυπηγείου Ελευσίνας τελικά παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη συγκυρία με την τούρκικη επιθετιικότητα στα ύψη. Είναι διαπιστωμένο πλέον εδώ και καιρό ότι το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται άμεσα ενίσχυση η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει χθες. Φυσικά και η ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ δε θα λύσει το οξυμένο πρόβλημα αλλά σίγουρα θα συμβάλει τα μέγιστα στον Στόλο.

Όπως είχε γράψει το ArmyNow.gr μέχρι τέλος του Ιουνίου η ΤΠΚ Νο 6 «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» θα βρισκότανε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, προκειμένου να γίνουν κάποιες περαιτέρω εργασίες ενεργοποίησής της, ώστε να ενταχθεί επιτέλους στο δυναμικό του Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού. Όπως και έγινε τελικά σήμερα και ανακοινώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό:

«Την Πέμπτη 02 Ιουλίου 2020 το ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ μετά την εκτέλεση δοκιμαστικού πλου κατέπλευσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας/Αμφιάλη. Η τελετή ένταξης του ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ στο Πολεμικό Ναυτικό προγραμματίζεται εντός του μηνός Ιουλίου. Οι εργασίες ολοκλήρωσης επιμέρους συστημάτων πρόκειται να αναληφθούν από το ΠΝ προκειμένου το πλοίο να αποδοθεί στη συνέχεια στο Αρχηγείο Στόλου για πλήρη επιχειρησιακή ένταξη».

Φυσικά πρόκειται για την ΤΠΚ Νο 6 με μια ακόμα την «ΒΛΑΧΑΚΟΣ» να βρίσκεται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και μάλλον θα καθυστερήσει αρκετά ακόμα παρά το γεγονός ότι με τροπολογία του το ΥΠΕΘΑ έδωσε ακόμα μια – 3μηνη αυτή τη φορά – παράταση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας ώστε να καταφέρουν να ολοκληρώσουν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου τις εργασίες στα 4 νέα υποβρύχια και τις 2 πυραυλακάτους (ΤΠΚ) Νο 6 και Νο 7 του Πολεμικού Ναυτικού.

Μοναδική ελπίδα να τρέξουν οι εξελίξεις με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και η εξαγορά τους από τον αμερικανικό κυβερνητικό οργανισμό DFC μέσω της εταιρείας ΟΝΕΧ που ανακοινώθηκε χθες ότι θα προχωρήσει το επόμενο τρίμηνο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά ΤΠΚ τύπου Super Vita, κλάσεως «Ρουσσέν»

Διαστάσεις: 61,9 / 9,5 / 2,8 μέτρα
Εκτόπισμα: 670 τόνους
Πρόωση:4 MTU 16V 595 TE 90
Ταχύτητα: 34,5 κόμβοι
Πλήρωμα: 45
Οπλισμός:
8 Κ/Β Ε-Ε Exocet MM-40 Blk2 / Blk3
1 πυροβόλο 76mm / 62 Super Rapido της OTOBREDA
2 πυροβόλα 30mm της OTOBREDA
1 αντιβληματικό σύστημα (CIWS) GLMS RAM το οποίο φέρει 21 Κ/Β

Να σημειωθεί ότι οι τρεις πρώτες ΤΠΚ της κλάσεως διαθέτουν κατευθυνόμενα βλήματα (Κ/Β) Exocet MM-40 Blk2 με βεληνεκές ως 70 χλμ, ενώ οι τελευταίες τέσσερις, συμπεριλαμβανομένης και της ΤΠΚ «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ», διαθέτουν K/B Exocet MM-40 Blk 3 με βεληνεκές ως 180 χλμ.

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ