Τρομοκράτης, τρομοκρατία, "μοναχικός λύκος": Απαγορευμένες λέξεις στη χώρα μας

τρομοκρατία

Χιλιοειπωμένες ιστορίες, τις οποίες δεν διαβάζει ίσως κανένας, παρόλο που ο πολυμήχανος ΚΑΝΕΝΑΣ του Ομήρου, κατάφερε να σώσει τις ζωές των συντρόφων του γιατί είχε πίστη και εμμονή στον τελικό του στόχο.

 
 
 
Δυστυχώς δεν έχουμε παιδευτεί να αναζητούμε την σωστή πληροφορία, δικαιολογημένα φυσικά, και ίσως ακόμη να μην έχουμε στόχο ή όραμα παρασυρόμενοι από την αμείλικτη καθημερινότητα. Όλοι είμαστε δικαιολογημένοι και ο σκοπός του άρθρου είναι να αναδείξει την πληροφορία που τα ΜΜΕ δεν μας προσφέρουν, απλά για ξεφύγουμε από αυτή την «τεχνητή» καθημερινότητα στην ενημέρωση με έναν θετικό – παραγωγικό προβληματισμό.
Αφορμή ένα πρόσφατο προπαγανδιστικό βίντεο του ISIS, στο οποίο κατασκευάζονται με ιδιαίτερη ευκολία αυτοσχέδιες βόμβες «ελεύθερης» πτώσης στην «κουζίνα της μαμάς» με σκοπό να χρησιμοποιηθούν από drones του εμπορίου.

Πόσο δυνατή είναι όμως μια τέτοια επίθεση και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει;

Εμπειρογνώμονες, άνθρωποι των πληροφοριών και της δημόσιας ασφάλειας από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία στο Intelligence & National Security Summit 2017, το οποίο διοργανώθηκε μόλις στις αρχές του Σεπ στην Washington μας διαβεβαίωσαν ότι είναι απλά «θέμα χρόνου».
Η διαπίστωση εξάλλου δεν είναι καινούργια, καθόσον η ετήσια έκθεση του Ιουν 2017 της Europol επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι στο μέλλον θα δούμε να γίνονται και επιθέσεις με drones, καθώς τέτοιες τακτικές χρησιμοποιούνται ήδη στις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία και Ιράκ και αυτό θα αποτελέσει «έμπνευση» σε προσεχείς επιθέσεις στην Ευρώπη.
τρομοκρατία
Η εκρηκτική ύλη συνήθως, την οποία μεταφέρουν είναι όση περίπου μιας χειροβομβίδας και αντίστοιχα μπορούμε να αναλογιστούμε και να υπολογίσουμε τις άμεσες απώλειες, τις οποίες μπορεί να προκαλέσει. Δυστυχώς όμως υπάρχουν και οι έμμεσες, οι οποίες είναι μεγαλύτερες και τρομακτικότερες, όπως αυτές που θα προκληθούν από τον πανικό που θα δημιουργηθεί σε αναλογία με τις προσφερόμενες εξόδους διαφυγής του στόχου και το υφιστάμενο σχέδιο εκκένωσης (στην χώρα μας μάλλον άγνωστη λέξη).
Αν προσπαθήσουμε να προσομοιώσουμε ένα τέτοιο χτύπημα σ’ έναν συναυλιακό χώρο ή σ’ έναν χώρο μεγάλης συνάθροισης όπως ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, τότε πραγματικά θα ανησυχήσουμε.
Δυστυχώς ο Γερμανός Friedrich Grommes, επικεφαλής του τμήματος της Διεθνούς Τρομοκρατίας και του γραφείου για την καταπολέμηση τους Διεθνούς Οργανωμένου Εγκλήματος της BND, συμμετέχοντας στην παραπάνω διάσκεψη πήγε ένα βήμα παραπάνω τον προβληματισμό για την απειλή, αναφερόμενος στην πιθανότητα ρίψης «βρώμικης» βόμβας από drone.
τρομοκρατία
Τέτοιου είδους βόμβες αποτελούνται από εκρηκτική ύλη και ραδιενεργά υλικά πολύ χαμηλής ισχύος (με μη θανατηφόρα ακτινοβολία), τα οποία συνήθως συλλέγονται από συσκευές, τις οποίες στην χώρα μας διακινεί, ελέγχει και παρακολουθεί το ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».
Φυσικά ο πανικός και ο τρόμος, τον οποίο θα προκαλέσει ένα τέτοιο είδους χτύπημα είναι γεωμετρικά μεγαλύτερος από την άμεση επίπτωση αυτή καθαυτή του υλικού.

Και τώρα τα ερωτηματικά

Τι θα συμβεί εάν σ’ έναν ανοιχτό συναυλιακό χώρο ή γήπεδο εμφανιστεί ένα ή περισσότερα drones; Ποιος θα αναλάβει δράση;
Η πρόσφατη νομοθεσία είναι επαρκής ΦΕΚ (3152/Β/30.9.2016); Έχουν προβλεφθεί αντίμετρα;
Υπάρχουν εγκεκριμένα σχέδια εκκένωσης; Γίνονται δοκιμές; Έχει γίνει ποτέ προσομοίωση;
Πόσο ασφαλής είναι και τι μέτρα λαμβάνονται κατά την διακίνηση ραδιενεργών ισοτόπων ή συσκευών από το ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»;
Η αποδοχή του κινδύνου και μη λήψη μέτρων θα δικαιολογούσε απόλυτα το τίτλο του άρθρου πλην όμως στην χώρα μας τηρούμε μια πιο επικίνδυνη στάση. Έχουμε μια αδικαιολόγητη άρνηση υπόστασης του διαφαινόμενου κινδύνου και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα αποδοχής. Αυτό αφορά την εφαρμοζόμενη πολιτική ασφαλείας της χώρας μας και όχι το προσωπικό των Δυνάμεων Ασφαλείας.
τρομοκρατία
Τι σημαίνει αποδοχή του κινδύνου στην διαδικασία Διαχείρισης του Κινδύνου (Risk Management); Μια ρητή ή σιωπηρή απόφαση να μην προβούμε σε κάποια ενέργεια για ένα συγκεκριμένο κίνδυνο – απειλή. Δηλαδή να μην κάνουμε τίποτα για άλλη μια φορά και να δεχτούμε τον κίνδυνο, κυρίως διότι τα αντίμετρα που θα πρέπει να λάβουμε έχουν υπερβολικό κόστος ή διότι «Ο Θεός μας φυλάει» και εμείς δεν έχουμε εχθρούς!
«Ο Θεός μας φυλάει» όπως έχουμε ξαναπεί είναι μια άποψη σεβαστή, αλλά όχι αντιτρομοκρατικής πολιτικής ή πολιτικής δημόσιας ασφάλειας ειδικά όταν στον πεδίο αυτό ο διάβολος κερδίζει πάντα, ή σχεδόν πάντα.
Μια χώρα οικονομικά εξαρτημένη, με υψηλό δείκτη διαφθοράς, ανεργίας και φτώχειας, με πίεση δημογραφική, με αυξημένες μεταναστευτικές ροές, πληροί όλα τα χαρακτηριστικά δημιουργίας υψηλής εγκληματικότητας και ανασφάλειας. Μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία έχει εκτός από ενεργή εσωτερική τρομοκρατία και εν δυνάμει την απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας, φαίνεται ότι επιλέγει να κάνει τις κεφαλίδες του άρθρου απαγορευμένες λέξεις, θάβοντας τες κάτω από το χαλί. Θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών και δημιουργώντας ένα επισφαλές περιβάλλον για τον τόσο σημαντικό πόλο της οικονομίας, τον τουρισμό.
Κάθε φιλότιμη υπερπροσπάθεια των ικανότατων Δυνάμεων Ασφαλείας της χώρας εάν δεν συνοδεύεται από σύγχρονο εξοπλισμό αλλά και από το όραμα και τον στόχο του ΚΑΝΕΝΑ είναι καταδικασμένη να «καταβροχθιστεί» στην σπηλιά του τυφλού (όχι ακόμη) Κύκλωπα Πολύφημου.
Πηγή: asymmetricthreats.wordpress.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ