Τυνησία: Η πολυδιάστατη κρίση που απειλεί τη σταθερότητα της χώρας

ΤΥΝΗΣΙΑ ΤΑΡΑΧΕΣ

Γράφει ο Γιώργος Μενεσιάν, Διεθνολόγος, Ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) για θέματα Μ. Ανατολής, Ευρασίας

 

Μία ακόμη κρίση έρχεται να ταρακουνήσει την Μέση Ανατολή και την περιοχή της Μεσογείου, αυτή την φορά στην Τυνησία. Μετά από μαζικές και βίαιες διαδηλώσεις σε πόλεις της Τυνησίας από πολίτες που ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης εξαιτίας της αποτυχίας της να αντιμετωπίσει την πανδημία και τις οικονομικές της συνέπειες, ο πρόεδρος της χώρας Kais Saied απέπεμψε τον πρωθυπουργό Hichem Michichi και ανέστειλε την λειτουργία του Κοινοβουλίου, ενώ ο στρατός απέκλεισε το κοινοβούλιο και το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την ασυλία των μελών του κοινοβουλίου και παίρνει υπό τον έλεγχό του το γραφείο της γενικής εισαγγελίας. Ο Saeidz υποστηρίζει πως το Άρθρο 80 του Συντάγματος (το οποίο αφορά καταστάσεις έκτακτης ανάγκης) του επιτρέπει να προχωρήσει στις κινήσεις αυτές.

Ο πρόεδρος της βουλής Rached Ghannouchi έκανε λόγο για πραξικόπημα. Στον αντίποδα, δεκάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν για την απόφαση του προέδρου. Ο Ghannouchi είναι πρόεδρος του κόμματος Ennahda, το οποίο διατηρεί τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών στο κοινοβούλιο της Τυνησίας και βρίσκεται στην κυβέρνηση. Στο πλευρό του Ennahda τάχθηκαν και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, η «Καρδιά της Τυνησίας» και ο «Συνασπισμός της Αξιοπρέπειας».

Το Ennahda αποτελεί ουσιαστικά τον εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τυνησία, αν και είναι πιο μετριοπαθές από την Μουσουλμανική Αδελφότητα σε άλλες χώρες, και διατηρεί στενές σχέσεις με την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στα γραφεία του Ennahda σε διάφορες πόλεις της Τυνησίας.

Επομένως, οι διαδηλώσεις και η κίνηση του προέδρου φαίνεται να στοχεύουν το Ennahda το οποίο έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανάσταση του 2011 η οποία σηματοδότησε και την έναρξη της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης». Σύμφωνα με άλλους αναλυτές, ο Saeid θέλει να εκμεταλλευτεί την αδυναμία των πολιτικών κομμάτων να συνεννοηθούν, καθώς και την υψηλή δημοφιλία του για να συγκεντρώσει περισσότερες εξουσίες.

Η πολιτική κρίση η οποία κορυφώθηκε χθες με τις αποφάσεις του προέδρου Saied απειλούν την σταθερότητα της Τυνησίας.

Περιμένω να δω ποια θα είναι και η αντίδραση της Τουρκίας. Προς το παρόν, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει προχωρήσει σε μια ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την ανησυχία της για την «κατάλυση των δημοκρατικών αρχών στην Τυνησία».

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ