Πώς η βύθιση ενός πλοίου που μετέφερε χρυσό προκάλεσε παγκόσμια οικονομική κρίση

Ο Πανικός του 1857

Σαν σήμερα, στις 24 Αυγούστου 1857 ξεσπά η πρώτη παγκόσμια Οικονομική Κρίση, γνωστή ως “Πανικός του 1857”

 

Ο Πανικός του 1857 – Η Πρώτη Παγκόσμια Οικονομική Κρίση.

Ένας βίαιος τυφώνας που χτύπησε την Κεντρική Αμερική το 1857 είχε σαν αποτέλεσμα τη βύθιση ενός πλοίου με ονομασία ‘SS Central America‘ που μετέφερε μία τεράστια ποσότητα χρυσού 14.000 κιλών από την Καλιφόρνια. Ο χρυσός ήταν απαραίτητος για τις αμερικανικές τράπεζες που είχαν επενδύσει σε επιχειρήσεις που χρεωκοπούσαν και έκαναν τους αμερικανούς να φοβούνται.

Λόγω του ναυαγίου του ‘Πλοίου Χρυσού‘ όπως αλλιώς ήταν γνωστό το SS Central America,  οι τράπεζες αδυνατούσαν να συγκεντρώσουν το χρυσό που οι πελάτες τους απαιτούσαν. To τραπεζικό υποκατάστημα της Ohio Life Insurance and Trust Company στην Νέα Υόρκη χρεωκόπησε και πολύ γρήγορα άρχισε η κατάρρευση των τραπεζών σε όλη την Αμερική. Αυτή η χρεωκοπία αποτέλεσε τον καταλυτικό παράγοντα σε χρηματοοικονομικό επίπεδο για τον Πανικό του 1857.

Ο κόσμος φοβήθηκε την οικονομική καταστροφή γι’αυτό έτρεξε να αποσύρει τις καταθέσεις του από τις τράπεζες. Την εποχή εκείνη τα χαρτονομίσματα που εξέδιδαν οι τράπεζες είχαν αντίκρυσμα σε χρυσά και ασήμι. Λόγω της κρίσης, όλοι προτιμούσαν να εισπράξουν το αντίκρυσμα σε χρυσό.

Οι χρεωκοπίες κάποιων σιδηροδρόμων επέφερε απώλεια χρηματιστηριακών κεφαλαίων. Ταυτόχρονα και οι αγρότες αδυνατούσαν να αποπληρώσουν δάνεια αυξάνοντας τα προβλήματα των τραπεζών. Η σταδιακή έλλειψη χαρτονομισμάτων επέφερε αναστολή πληρωμών τον Οκτώβριο του 1857.  Χιλιάδες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο και η οικονομική κρίση που προκλήθηκε συνοδεύτηκε από ανεργία και πείνα.

Την άνοιξη του 1858 υπήρξε αδυναμία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες. Επήλθε μείωση των αποθεμάτων από την πλευρά των επιχειρήσεων, μείωση των εταιρικών πωλήσεων και των κερδών. Οι σιδηρόδρομοι και η ανάπτυξή τους είχαν καταλυτικό βάρος στην οικονομία και αλληλεπίδραση σε όλους τους τομείς.

Ο Πανικός του 1857 οδήγησε τη χώρα σε σημαντική ύφεση που διήρκησε 3 έτη και λόγω της αλληλεπίδρασης των οικονομιών παγκοσμίως κατά την 10ετία του 1850, ο Πανικός του 1857 αποτελεί την Πρώτη Παγκόσμια Οικονομική Κρίση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ