Χιούι: Όλα ανοιχτά για τις συντάξεις!

Χιούι: Απάντηση που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τις συντάξεις των πεσόντων έδωσε στην Βουλή το υπουργείο Άμυνας.

Πόσο σίγουρη είναι τελικά η χορήγηση σύνταξης στις οικογένειες των πεσόντων του Χιούι της Αεροπορίας Στρατού;

Η Φ.900α/1207/15488 10 Μαΐου 2017 που πήγε στην Βουλή αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αφού λέει:

εφόσον το πόρισμα της ΕΔΕ που θα διενεργηθεί αποφανθεί ότι οι θανόντες απεβίωσαν εν ώρα υπηρεσίας σε διατεταγμένη υπηρεσία και ένεκα ταύτης, οι οικογένειες αυτών θα υπαχθούν στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.

Δείτε ολόκληρη την απάντηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αναζωπυρώνει την συζήτηση για ένα θέμα που κανονικά θα έπρεπε να είχε λήξει από την πρώτη στιγμή με έναν τρόπο που να διασφαλίζει τις οικογένειες των πεσόντων.

Φ.900α/1207/15488 10 Μαΐου 2017

Σε απάντηση της Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Νικόλαος Κούζηλος με θέμα «Σχετικά με την χορήγηση συντάξεως στις οικογένειες των πεσόντων αξιωματικών του Στρατού Ξηράς από την συντριβή ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο Ελασσόνας», σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:

Κατ’ αρχήν, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο η αρμοδιότητα για τα θέματα της ασφαλιστικής – συνταξιοδοτικής αποκατάστασης των στελεχών των Ε.Δ. και των οικογενειών τους ανήκει στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στο Υπουργείο Οικονομικών, τα οποία την εξειδικεύουν με ειδικούς νόμους, στη βάση την εκάστοτε ακολουθούμενη δημοσιονομική πολιτική.

Παρά ταύτα το ΥΠΕΘΑ από πλευράς του επιδιώκει, στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας και της αποκατάστασης αδικιών, τη ρεαλιστική ρύθμιση των αιτημάτων των στελεχών και προς τούτο ανέλαβε σχετικές παρεμβάσεις που επισυνάπτονται.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη διατύπωση της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του ν.4387/2016 εξαιρούνται του συνόλου των περιοριστικών διατάξεων του, πρόσωπα που δικαιούνται σύνταξη «…λόγω ανικανότητας ή λόγω θανάτου που προήλθε πρόδηλα και αναμφισβήτητα εξαιτίας της υπηρεσίας και ένεκα αυτής» σε εφαρμογή των διατάξεων του Π.Δ. 169/2007 και του Π.Δ. 168/2007. Συνεπώς οι οικογένειες αυτών εξακολουθούν να υπάγονται στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς που ίσχυε πριν την θέσπιση του ν.4387/2016.     

Κατόπιν των ανωτέρω, εφόσον το πόρισμα της ΕΔΕ που θα διενεργηθεί αποφανθεί ότι οι θανόντες απεβίωσαν εν ώρα υπηρεσίας σε διατεταγμένη υπηρεσία και ένεκα ταύτης, οι οικογένειες αυτών θα υπαχθούν στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ