Ποιά θα είναι η πρώτη χώρα που θα αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν;

αφγανισταν αναγνωριση

Γράφει ο Αντώνιος Βασιλείου , Αντιστράτηγος (εα), Πολ. Μηχ/κός – MSc in Management Science – τ. Military Advisor at CFE OSCE – τ. Military Scientist at NC3A NATO

 

Λιγότερο από δέκα ημέρες από τότε που οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στην Καμπούλ, οι κυβερνήσεις αρχίζουν να εξετάζουν το ακανθώδες ζήτημα του πότε και αν πρέπει να αναγνωρίσουν την ισλαμιστική ομάδα ως νόμιμη κυβερνητική δύναμη του Αφγανιστάν.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από το 1999, έχει χαρακτηρίσει την ομάδα των Ταλιμπάν ως τρομοκρατική ομάδα. Όταν οι Ταλιμπάν βγήκαν από τις στάχτες του σχεδόν 10ετούς αποτυχημένου πολέμου της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν και ανέβηκαν στην εξουσία στα μέσα της δεκαετίας του 1990, μόνο τρεις χώρες αναγνώρισαν επίσημα τον έλεγχο τους στη χώρα, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πολλές πρωτεύουσες συζητούν τώρα για τους κινδύνους και τα οφέλη από την αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, αλλά είναι απίθανο να βιαστούν να αποφασίσουν και ίσως περιμένουν να αφήσουν άλλες κυβερνήσεις να το κάνουν πρώτες.

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ αυτή την εβδομάδα σημείωσε ότι «δεν έγινε επίσημη μεταφορά εξουσίας» στο Αφγανιστάν και απέφυγε να πει ποιον αναγνωρίζει ως κυβερνητική δύναμη. Χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα βλέπουν το κενό ασφαλείας στην περιοχή που άφησε η αποχώρηση των ΗΠΑ και είναι πιο πιθανό να αναγνωρίσουν τους Ταλιμπάν ως μέσο για την επέκταση της επιρροής τους.

Τελικά, ενώ τα δυτικά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επικεντρώνονται σε ζητήματα όπως τα δικαιώματα των γυναικών, η Ρωσία ενδιαφέρεται περισσότερο για την περιφερειακή ασφάλεια και το εμπόριο ναρκωτικών. Η Κίνα και η Ρωσία έχουν σοβαρούς λόγους να είναι ρεαλιστές στην αντιμετώπιση των Ταλιμπάν, λόγω των άμεσων περιφερειακών τους ανησυχιών.

Η Ρωσία δήλωσε ότι η πρεσβεία της στην Καμπούλ θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και όσον αφορά τα περαιτέρω επίσημα βήματα της σχετικά με τους Ταλιμπάν, θα τα καθορίσει αναλόγως με τις εξελίξεις και συγκεκριμένες ενέργειες των Ταλιμπάν.

Η Κίνα φιλοξένησε πρόσφατα εννέα ηγέτες των Ταλιμπάν στη βόρεια πόλη Tianjin και την Πέμπτη κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενθαρρύνει και να καθοδηγήσει τους Ταλιμπάν προς μια θετική κατεύθυνση, αντί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση.

Το Πακιστάν, το οποίο ήταν από καιρό ασφαλές καταφύγιο για την ομάδα των Ταλιμπάν, δήλωσε ότι καταβάλλει ενεργές προσπάθειες για την προώθηση μιας πολιτικής διευθέτησης χωρίς αποκλεισμούς στο Αφγανιστάν.

Η Τουρκία δια μέσω του προέδρου της δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνομιλιών με τους Ταλιμπάν: «Αν είναι απαραίτητο, θα μιλήσουμε μαζί τους. Αν μας χτυπήσουν την πόρτα, τότε θα συζητήσουμε. Δεν είμαστε σε θέση να κλείσουμε την πόρτα στους ανθρώπους του Αφγανιστάν. Έχουμε επενδύσεις εκεί».

Οι δυτικές χώρες θα μπορούσαν επίσης να ακολουθήσουν μια ομαδική προσέγγιση στο ζήτημα της αναγνώρισης. Την επόμενη εβδομάδα, αξιωματούχοι της Ομάδας των Επτά κορυφαίων βιομηχανικών χωρών θα συναντηθούν για να συζητήσουν τις εξελίξεις. Οι ηγέτες θα μπορούσαν να συμφωνήσουν έναν κατάλογο σημείων αναφοράς που θα έπρεπε να πληρούν οι Ταλιμπάν προτού εξετάσουν τη διπλωματική αποδοχή.

(Με πληροφορίες από voanews.com)

* Ο Αντώνης Βασιλείου είναι Αντιστράτηγος (εα), Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός, MSc Επιχειρησιακός Ερευνητής, τ. Σύμβουλος ΟΑΣΕ επί Συμβατικών Εξοπλισμών και τ. Μελετητής των Συστημάτων Διοικήσεως και Ελέγχου Πληροφοριών του ΝΑΤΟ (antoniosvasileiou.gr)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ