ΥΕΘΑ: Πάμε για νέα Συμφωνία για τις Αμερικάνικες Βάσεις – Προσπάθειες προσέγγισης με Τουρκία

Για βελτίωση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ με  επιπλέον προβλέψεις μίλησε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο ΥΕΘΑ όπως σημείωσε εξετάζεται επιμήκυνση της συμφωνίας χρονικής και εξετάζεται και προσθήκη κάποιας δήλωσης δείχνοντας τη βάση της Σούδας και το αίτημα των ΗΠΑ να γίνει πενταετή αντί για ετήσια η σύμβαση. Ακόμα ο Ν. Παναγιωτόπουλος όπως υποστήριξε γίνονται προσπάθειες προσέγγισης με την Τουρκία οι οποίες βέβαια όπως φαίνεται από τις πρόσφατες υπερπτήσεις και παραβιάσεις αλλά και τις σημερινές προκλήσεις στο Αιγαίο δεν έχουν αποτέλεσμα.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του στον τηλεοπτικό σταθμό Center Tv είναι τα εξής:

Για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

«Υπάρχει η αισιοδοξία ότι η νέα αμερικανική διακυβέρνηση βλέπει διαφορετικά όλο το πλέγμα Ελλάδας-Τουρκίας και του συστήματος ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αισιοδοξούμε ότι η θέση της Ελλάδας θα εισακούεται περισσότερο. Η στρατηγική θέση Ελλάδας και ΗΠΑ έτσι κι αλλιώς είναι σε πάρα πολύ καλό σημείο. Μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα. Είμαστε σε φάση αναδιατύπωσης και βελτίωσης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ με κάποιες επιπλέον προβλέψεις που συζητάμε αυτή τη στιγμή ομάδες διαπραγμάτευσης αυτή την ώρα. Μεταξύ άλλων εξετάζουμε και επιμήκυνση συμφωνίας χρονικής, εξετάζουμε και προσθήκη κάποιας δήλωσης σχετικά με συνδρομή προς εμάς, όλα αυτά είναι υπό διαπραγμάτευση».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Υπάρχει κάποια ύφεση καθότι φαίνεται ότι γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης έτσι ώστε να βρεθεί κοινός τόπος κατανόησης. Αυτό όμως είναι αρμοδιότητα και κομμάτι της διπλωματίας.

Από την πλευρά μας, εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κάνουμε ό,τι μπορούμε κι έχουμε επιδοθεί σε μία τεράστια προσπάθεια, ώστε να αυξήσουμε την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία μεταφράζεται πολύ απλά στην ενίσχυσή τους. Γι’ αυτό και διεκπεραιώνουμε με ταχύτητα και διαφάνεια διότι δεν γίνεται το ένα χωρίς το άλλο.

Ασφαλώς και η Τουρκία έχει τις στοχεύσεις της, αλλά κι εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Με εντατική διπλωματική δραστηριότητα προς πάσα κατεύθυνση και βρίσκει ευήκοα ώτα που δέχονται τα επιχειρήματά μας, διότι έχουν κοινές αντιλήψεις όσον αφορά στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και την Ανατολική Μεσόγειο, τις απειλές και την πηγή προέλευσής τους. Επομένως, θεωρώ ότι στη βάση αυτή θα γίνουν προσπάθειες να μετριαστεί αυτή η συμπεριφορά από πλευράς Τουρκίας».

Για τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης

«Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης. Αναφέρομαι και στα δύο λιμάνια διότι οι Αμερικανοί επενδυτές τα βλέπουν συνδυαστικά. Η Αλεξανδρούπολη και η Καβάλα έχουν ένα ιδιαίτερο στρατηγικό ενδιαφέρον για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είμαι σε επαφή με τουλάχιστον με τη μία εταιρεία των επενδυτών η οποία για λόγους τάξης κρίνει σκοπό να με ενημερώνει θεωρώ ότι η διαδικασία αυτή θα τρέξει μέσα στο έτος που διανύουμε, ώστε να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση και του λιμανιού Καβάλας και νομίζω ότι από κει και πέρα θα υπάρχουν πολλά πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Θα είναι μία μεγάλη επένδυση στην περιοχή, της έχουμε ανάγκη αυτές οι επενδύσεις δεν θα είναι η μόνη θέλω να πιστεύω που θα δρομολογηθεί στην επόμενη διετία, αλλά σε κάθε περίπτωση το να περάσει ένα λιμάνι με εμπορική δραστηριότητα τα οποία ασφαλώς και θα γίνει ακόμα πιο εντατική στα χέρια κάποιων επενδυτών με διεθνές προφίλ και με στρατηγικό ενδιαφέρον για την περιοχή, μόνο ωφέλιμο μπορεί να είναι για την τοπική οικονομία και όχι μόνο».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ