ΥΕΘΑ: Η χρήση του διαστήματος είναι ζωτικής σημασίας για την Εθνική Άμυνα

Στην ημερίδα του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού στο ΥΨΗΠΤΕ με θέμα «HELLAS TO THE MOON»,  συμμετεχείχε και χαιρέτισε ο ΥΕΘΑ
 
 
 
«Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει αντιληφθεί πλήρως ότι η χρήση του διαστήματος είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την Εθνική Άμυνα αλλά και για την ίδια τη χώρα, καθώς μας αποφέρει σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα».
Τα παραπάνω σημείωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, στο χαιρετισμό του στην ημερίδα του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού με θέμα «HELLAS TO THE MOON», η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ) σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου 2019.

ΥΕΘΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
Όπως σημείωσε ο Ευ. Αποστολάκης «Με το πρόγραμμα «H Ελλάδα στη Σελήνη», όπως έχετε πει και εσείς κύριε Υπουργέ, η Ελλάδα μπαίνει στην κατηγορία των ελάχιστων χωρών, οι οποίες θα έχουν πατήσει στο έδαφος της Σελήνης. Η χώρα αναβαθμίζεται και μπαίνει στην πρωτοπορία της παγκόσμιας έρευνας.
Βέβαια, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού το πρόγραμμα είναι απότοκος της ιστορικής συμφωνίας συνεργασίας του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού με την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Τη γνωστή σε όλους μας NASA.
Η συνεργασία αυτή είναι ακόμα μία επιβεβαίωση της εξαιρετικής στρατηγικής σχέσεως που διατηρούμε και συνεχώς αναβαθμίζουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Γι αυτό, η παρουσία σήμερα εδώ και του Πρέσβυ των Ηνωμένων Πολιτειών, του κυρίου Pyatt, εκτός από συμβολική, είναι και ουσιαστική.
ΥΕΘΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
 
Είναι δεδομένο, ότι η συνεργασία αυτή ανοίγει ένα τεράστιο καινούριο κεφάλαιο με απεριόριστες προοπτικές, στον τομέα της έρευνας, της τεχνογνωσίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης».
«Ανοίγονται νέοι ορίζοντες, συνέχισε, για την επίτευξη των εθνικών στρατηγικών στόχων. Άλλωστε το σύγχρονο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον το επιβάλλει. Το επιβάλλει γιατί χαρακτηρίζεται από μεταβολές στη διεθνή κατανομή ισχύος, στρατηγικούς ανταγωνισμούς και ραγδαίες εξελίξεις. Εξελίξεις κάθε είδους: πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές. Η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη δεν μας επιτρέπει να παραμείνουμε απλοί παρατηρητές. Για να είναι εφικτή η επίτευξη των στρατηγικών επιλογών της χώρας και η ικανοποίηση των εθνικών συμφερόντων, πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα όχι μόνο να παρακολουθούμε τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά, γιατί όχι, και να τις συνδιαμορφώνουμε».
ΥΕΘΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
Ο ΥΕΘΑ υπενθύμισε στην στην συνέχεια ότι στην πρόσφατη επικύρωση της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υπογράφοντας το αντίστοιχο Μνημόνιο Συνεργασίας μας στον τομέα του Διαστήματος.
«Η πρωτοποριακή αυτή συνεργασία αναβαθμίζει αισθητά τις δυνατότητές μας στο πεδίο αυτό. Μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και να εκσυγχρονίζουμε το υλικό, τις υποδομές και τις μεθόδους μας. Είναι πολύ σημαντική για εμάς η επιχειρησιακή αξιοποίηση της τεχνολογικής καινοτομίας γιατί αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα που μας προσδίδει στρατιωτική υπεροχή. Έτσι λοιπόν, είμαι πεπεισμένος ότι η αγαστή και πολυεπίπεδη συνεργασία μας σύντομα θα αποδώσει ακόμα περισσότερα οφέλη».
ΥΕΘΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
Καταλήγωντας τόνισε ότι «Η σημερινή ημέρα, είναι μια ιστορική ημέρα για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, για το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, για ολόκληρη την Ελλάδα. Ανοίγεται μπροστά μας μία προοπτική, η οποία θα δώσει μια νέα πνοή στην έρευνα, στην ανάπτυξη και στο διεθνές εκτόπισμα της Ελλάδος. Είμαστε όλοι αισιόδοξοι για την ευόδωση των στόχων του προγράμματος και ευελπιστούμε το κατασκευασμένο από ελληνικά χέρια όχημα να πατήσει στη σελήνη με απόλυτη επιτυχία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ