Υπαγωγή ΑΣΔΕΝ στο Αρχηγείο Στόλου: Ποιος μιλάει για ανεπάρκεια σχεδίου;

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δημοσίευση του ArmyNow.Νet σχετικά με το σχέδιο υπαγωγής της ΑΣΔΕΝ υπό το Αρχηγείο Στόλου. Δείτε τι λέει πρώην ΑΣΔΕΝάρχης

Η υπαγωγή της ΑΣΔΕΝ υπό τον Αρχηγό Στόλου είναι ένα σχέδιο που συναντά αντιδράσεις από τα στελέχη του Στρατού Ξηράς, και προωθείται κυρίως από το Πολεμικό Ναυτικό.

Το ArmyNow.Net παρουσίασε χθες δημοσίευμα του έγκριτου δημοσιογράφου Ηλία Νταλούμη στο περιοδικό ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ τον Νοέμβριο του 2016.

Στο δημοσίευμά του ο Ηλίας Νταλούμης μεταξύ άλλων ανέφερε:

Όταν άλλες Ένοπλες Δυνάμεις έχουν φτάσει σε επίπεδα διακλαδικότητας που ούτε ως εφιάλτη στα χειρότερά μας όνειρα δεν έχουμε φανταστεί, εμείς γιατί να παραμένουμε στα «πατροπαράδοτα»; Γιατί ξορκίζουμε κάποιες επαναστατικές – για μας – προτάσεις;

Αν, για παράδειγμα, η σημερινή ΑΣΔΕΝ – με επικεφαλής υποστράτηγο – υπαγόταν στο Αρχηγείο Στόλου και συμπεριελάμβανε τη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου και την Διοίκηση Πλοίων Επιτήρησης ποια θα ήσαν τα αρνητικά στοιχεία;

Ένα άλλο παράδειγμα: Αν επικεφαλής της Διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων (ΔΑΔ) υπήρχε ταξίαρχος Πεζοναύτης και υπάγονταν σ’ αυτόν η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών, τα πλοία που σήμερα υπάγονται στη ΔΑΔ – αρματαγωγά και αερόστρωμνα – οι Μοίρες Αμφιβίων Καταδρομών και η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, έχουμε διανοηθεί τι «οικονομίες κλίμακος» θα πετυχαίναμε; Γιατί θέμα αποτελεσματικότητας δεν υφίσταται καν.

Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ούτε η λογική, ούτε οι γνώσεις, ούτε η παραγωγική σκέψη λείπουν. Απλώς το σύστημα είναι εντελώς σκουριασμένο. Το καλό είναι ότι πολύ εύκολα μπορεί να ξεσκουριάσει. Το έχει αποδείξει σε άλλες περιπτώσεις. Απλώς «Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία» όπως είπε ο μακαρίτης ο Ανδρέας Κάλβος…

Πολλοί εξέφρασαν διαφορετική άποψη, επικρίνοντας μια αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση. Ανάμεσά τους βαρύνουσα σημασία έχει η γνώμη του μέχρι προχθές Διοικητή ΑΣΔΕΝ στρατηγού Ανδρέα Ηλιόπουλου, ο οποίος εκτίμησε πως μια τέτοια άποψη δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί και προέρχεται κυρίως από ένστολους “επαγγελματικά ανεπαρκείς” κυρίως για συντεχνιακούς λόγους.

 

“Οι Πεζοναύτες στις ΗΠΑ είναι ανεξάρτητος κλάδος, τέταρτος, υπάγεται στον Secretary of the Navy, για θέματα εξοπλισμών, Π/Υ, διοικητικής υποστήριξης, αλλά οι επιχειρησιακές του δυνάμεις (οι Marines Expeditionary Forces – MEF) διοικούνται από τον Αρχηγό των Πεζοναυτών και έχουν τα δικά τους μέσα, τόσο ναυτικά, όσο και αεροπορικά.

Η δε εκπαίδευση γίνεται με ευθύνη του Αρχηγού των Πεζοναυτών, στο Quantico και στο Marine Corps Air Ground Combat Center, στο Twentynine Palms της Καλιφόρνια (αλλά και σε μικρότερες βάσεις).

Η υπαγωγή της ΑΣΔΕΝ και των Πεζοναυτών στο Αρχηγείο Στόλου, μπορεί φαινομενικά να έχει βάση, αλλά χωρίς δικά της αεροπορικά μέσα, δεν θα προσφέρει απολύτως τίποτε. Λύση υπάρχει κατά τη γνώμη μου, αλλά δεν είναι για δημοσίευση”, σχολίασε κάτω από την ανάρτηση αναγνώστης μας.

Πείτε μας την άποψή σας για το θέμα. Περιμένουμε τα e-mail σας στο editor@armynow.net ή κάνοντας κλικ ΕΔΩ

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ