Έστω και με καθυστέρηση τιμήθηκαν απο το ΠΝ υπαξιωματικοί του,  παρουσία του Διοικητού Ναυτικής Εκπαίδευσης, Αντιναυάρχου Α. Διακόπουλου ΠΝ.

Πραγματοποιήθηκε στην Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) η τελετή Ονοματοδοσίας Χώρων (Οδών, Πλατείας και Αμφιθεάτρου ΣΜΥΝ), παρουσία του Διοικητού Ναυτικής Εκπαίδευσης, Αντιναυάρχου Α. Διακόπουλου ΠΝ.

Ο Αντιναύαρχος Α. Διακόπουλος ΠΝ μάλιστα με την ευκαιρία τόνισε πως πάντα «οι Υπαξιωματικοί μας αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Στόλου μας και των μονάδων μας.»

Κατά την διάρκεια της τελετής αναγνώστηκαν τα βιογραφικά των κάτωθι πεσόντων Υπαξιωματικών:

  • Κελευστή (Οιακιστή) Νικόλαο Κατιτζάρη, ο οποίος την 3η  Δεκεμβρίου 1912, τραυματίστηκε θανάσιμα από τουρκικά πυρά, κατά την διάρκεια της ναυμαχίας της Έλλης, ευρισκόμενος στην ανοικτή γέφυρα του Θωρηκτού Γ. ΑΒΕΡΩΦ, καθώς επιχειρούσε να επάρει τη σημαία μάχης του πλοίου. Ο εν λόγω Υπαξιωματικός απετέλεσε τον πρώτο νεκρό του Πολεμικού Ναυτικού, κατά την περίοδο των νικηφόρων Βαλκανικών Πολέμων.
  • Διόπο (Πυροβολητή) Αντώνιο Αντωνίου, ο οποίος την 21η  Ιουλίου 1943 έπεσε ηρωικά μαχόμενος στον πυργίσκο του πυροβόλου του Αντιτορπιλικού ΑΔΡΙΑΣ, κατά την διάρκεια επιθέσεως τεσσάρων γερμανικών πολεμικών πλοίων, ανατολικά της Σικελίας.
  • Αρχικελευστή (Αρμενιστή) Λεωνίδα Στάμου, ο οποίος την 14η  Σεπτεμβρίου 1943 έπεσε ηρωικά μαχόμενος ως σκοπευτής του πυροβόλου του Υποβρυχίου ΚΑΤΣΩΝΗΣ, κατά την διάρκεια εμπλοκής του Υποβρυχίου με γερμανική Κορβέτα, βορείως της Σκιάθου.
  • Αρχικελευστή (Πυροβολητή) Σπυρίδωνα Αγάθου, ο οποίος την 8η  Αυγούστου 1964 έπεσε ηρωικά μαχόμενος μαζί με άλλα πέντε μέλη του πληρώματος του Παράκτιου Περιπολικού ΦΑΕΘΩΝ, το οποίο επιχειρούσε στην περιοχή της Κύπρου, κατά την διάρκεια επιθέσεως από σμήνος τουρκικών αεροσκαφών.

Ολόκληρη η ομιλία του Διοικητού Ναυτικής Εκπαίδευσης, Αντιναυάρχου Α. Διακόπουλου ΠΝ.

Η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή και αποτελεί ορόσημο για την Ιστορία και τις παραδόσεις της ΣΜΥΝ και κατ’ επέκταση για τους Υπαξιωματικούς και για όλη την οικογένεια του Π.Ν.

Είναι γνωστό σε όλους και συχνά επαναλαμβανόμενο κλισέ, ότι οι Υπαξιωματικοί μας αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Στόλου μας και των μονάδων μας.

Σε αυτών το φρόνημα, τον επαγγελματισμό, τις γνώσεις και τις ικανότητες στηριζόμαστε για να διατηρήσουμε το Ναυτικό μας ισχυρό και αξιόμαχο.

Σήμερα διανύουμε μια δύσκολη περίοδο οικονομικής δυσπραγίας και γεωπολιτικών κινδύνων. Από πλευράς ασφάλειας περιβαλλόμαστε από ένα τόξο αστάθειας και αντιμετωπίζουμε συνεχείς και ιταμές προκλήσεις στην Ελληνική Θάλασσα του Αιγαίου και όχι μόνο.

Είναι λοιπόν εθνική υποχρέωση όλων μας να υπερβάλλουμε εαυτόν για να διατηρήσουμε ένα ισχυρό και αξιόμαχο Ναυτικό, μια ισχυρή δύναμη αποτροπής, ικανή να διαφυλάξει τα εθνικά μας δίκαια.

Με αυτήν τη συμβολική τελετή τιμούμε όχι μόνο τους τέσσερεις ήρωες Υπαξιωματικούς, των οποίων τα ονόματα θα κοσμούν από εδώ και μπρος τους δρόμους, τις πλατείες και χώρους της ΣΜΥΝ, αλλά και στην μνήμη αυτών των ηρώων, όλους τους Υπαξιωματικούς που διαχρονικά, σε καιρό ειρήνης, σε κρίση και σε πόλεμο έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν την ψυχή τους και το είναι τους στην Πατρίδα και το Πολεμικό Ναυτικό.

Γι΄ αυτό, εξίσου σημαντική με την ονοματοδοσία, είναι και η ανάρτηση της αναθηματικής πινακίδας στην είσοδο του Διοικητηρίου, με το σύνολο των Υπαξιωματικών που έπεσαν υπέρ πατρίδας.

Η ΣΜΥΝ ως διάδοχος των διαφόρων Σχολών Ναυτοπαίδων και Υπαξιωματικών που προϋπήρξαν κληρονόμησε το ιστορικό βάρος και την ηρωική παράδοση. Αυτήν την ιστορική κληρονομιά θέλουμε να διαφυλάξουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στους σημερινούς και μελλοντικούς Υπαξιωματικούς.

Η ονοματοδοσία λοιπόν θα λειτουργεί εδώ στην ΣΜΥΝ, στο λίκνο των Υπαξιωματικών του ΠΝ, ως συνεχής υπόμνηση της ηρωικής κληρονομιάς και της ιστορικής ευθύνης.

Ο απαράμιλλος ηρωισμός και η θυσία των Υπαξιωματικών που τιμούμε σήμερα αποτελεί παράδειγμα για όλους μας. Οι ήρωες αυτοί θυσιάστηκαν για να μπορούμε εμείς σήμερα να ζούμε ελεύθεροι.

Είναι καθήκον μας λοιπόν και ηθικό μας χρέος – το χρωστούμε σε αυτούς που έπεσαν υπέρ πατρίδας, το χρωστούμε στην Ιστορία μας, το χρωστάμε στη πατρίδα, και στις επόμενες γενιές, να συνεχίσουμε στο δρόμο που αυτοί χάραξαν. Τον δρόμο της αγάπης στην πατρίδα, της προσφοράς και της αυταπάρνησης και αν χρειαστεί και της υπέρτατης θυσίας.
ΑΘΑΝΑΤΟΙ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ