Υποβρύχιο ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ: Είχε “ραβασάκι” για τον Τούρκο Αρχηγό Ναυτικού

Σκληρή απάντηση στον Τούρκο Αρχηγό Ναυτικού έδωσε το υποβρύχιο ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ από το Καστελόριζο όπου κατέπλευσε χθες. Τι έκανε ο Τούρκος και πήρε απάντηση;

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Μήνυμα – απάντηση στις δηλώσεις του Τούρκου Αρχηγού του Ναυτικού Ναυάρχου Μποστάνογλου,  ο οποίος την περασμένη Τετάρτη παρακολούθησε τις σεισμικές έρευνες του σκάφους BARBAROS  στην κυπριακή ΑΟΖ έστειλε το υποβρύχιο ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ, εμφανιζόμενο ξαφνικά την Κυριακή 30 Απριλίου στο Καστελόριζο.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Επιτελείου Ναυτικού ο Ναύαρχος Μποστάνογλου επισκέφτηκε στις 26 Απριλίου την φρεγάτα TCG GAZIANTEP, η οποία έκανε περιπολία στο πλαίσιο της «Ασπίδας της Μεσογείου» και από εκεί παρακολούθησε τις σεισμικές έρευνες του σκάφους Barbaros Hayreddin Paşa, στα ανοιχτά της «ΤΔΒΚ», όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος από την Τουρκία.

 




 

Κατά την άποψη του κρατικού πρακτορείου Anadolu της Τουρκίας, η κίνηση αυτή συνιστά μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα:

Η Διοίκηση των (τουρκικών) Ναυτικών Δυνάμεων από το 2006 μέχρι σήμερα πραγματοποιεί τη «Μεσογειακή Ασπίδα» με στόχο να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, να διασφαλίσει την αποτροπή παράνομων δραστηριοτήτων και να στηρίξει την ασφάλεια στη μεταφορά πετρελαίου σε Ceyhan και Yumurtalık.

Η εν λόγω περιοχή, στο πλαίσιο της «Ασπίδας της Μεσογείου» ελέγχεται συνεχώς με συστήματα θαλάσσιας επιτήρησης εγκατεστημένα στην ξηρά, ενώ πλέουν στην περιοχή, φρεγάτες, καταδρομικά, περιπολικά σκάφη και υποβρύχια νέου τύπου. Στην «Ασπίδα της Μεσογείου» χρησιμοποιούνται ακόμα και συστήματα αέρος – θαλάσσης. 

 




 

Σε αυτό το πλαίσιο, το γεγονός ότι ο Αρχηγός ΓΕΝ, Ναύαρχος Μποστάνογλου επισκέφτηκε την φρεγάτα TCG Gaziantep, έχει, από αυτή την άποψη ξεχωριστή σημασία. Η επίσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο Ναύαρχος Veysel Kösele συνιστά, όπως σχολιάστηκε, απόδειξη ότι στην Τουρκία και την «ΤΔΒΚ» θα ληφούν κάθε είδους μέτρα, προκειμένου να διασωθούν τα συμφέροντα και τα δικαιώματά τους στο πεδίο αρμοδιότητας τους.

 




 

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ελλάδας, η οποία έσπευσε να απαντήσει στην τουρκική προκλητικότητα, στέλνοντας το υποβρύχιο ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας και δίπλα στην Κύπρο, θέλοντας να θυμίσει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να προασπίσει τα ελληνικά συμφέροντα.

 

 




 

 

Το υποβρύχιο ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ

Το Υ/Β ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ είναι το όγδοο πλοίο στη ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού με αυτό το όνομα και ταυτόχρονα το τρίτο στην κατηγορία των Υποβρυχίων. Πρόγονοί του υπήρξαν τα Υποβρύχια Υ-11 και Υ-17.
Το Υ/Β ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ (S-117) είναι το δεύτερο της κλάσης 209 (1200), από τα Υποβρύχια τύπου “ΠΟΣΕΙΔΩΝ” που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό.

Κατασκευάσθηκε στα Ναυπηγεία της HDW στο ΚΙΕΛΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ. Καθελκύσθηκε την 14 Ιουνίου 1978 και εντάχθηκε επισήμως στο Π.Ν στις 3 Ιουλίου 1979 με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Π.ΚΟΥΤΣΟΥΓΕΡΑ Π.Ν.

Την 6 Σεπτεμβρίου 1979 κατέπλευσε στo Ναύσταθμο Σαλαμίνος και ενετάχθη στη δύναμη των Υποβρυχίων.

Αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες μονάδες του Πολεμίκου Ναυτικού, με πολλές δυνατότητες στον πόλεμο κατά πλοίων επιφανείας και Υποβρυχίων.

 




 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ