Υποσμηναγός Άννα Γιεγκόροβα: Η άσσος των Sturmovik

Η υποσμηναγός Άννα Γιεγκόροβα (23 Σεπτεμβρίου 1916 – 29 Οκτωβρίου 2009) ήταν πιλότος της Ερυθράς Αεροπορίας κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ.
 
 
Έμαθε να πετάει πριν από τον πόλεμο και έγινε μάλιστα και εκπαιδευτής νέων πιλότων σε αερολέσχη.
Με τη γερμανική εισβολή του 1941, κατατάχθηκε εθελοντικά στην Ερυθρά Αεροπορία.
Το 1941-2, έδρασε με το 130η Σύνταγμα Αεροπορικού Συνδέσμου, πετώντας σε αποστολές συνεργασίας με ελαφρά διπλάνα Polikarpov Po-2.
Μετά την κατάρριψή της και την ανάρρωσή της από τα τραύματα που είχε υποστεί, μετατέθηκε στο 805ο Σύνταγμα Εγγύς Υποστήριξης και εκτέλεσε πάνω από 270 αποστολές με Ilyushin-Il-2 Shturmovik, λαμβάνοντας μέρος στις επιχειρήσεις στην Αζοφική, την Κριμαία και στην Λευκορωσία και την Πολωνία, κατά την επιχείρηση «Bagration».
Τον Αύγουστο του 1944 η Γιεγκόροβα υποστήριζε τις σοβιετικές χερσαίες δυνάμεις που μόλις είχαν περάσει τον Βιστούλα στο Μανγκούζεφ.




Εκεί το αεροσκάφος της επλήγη από γερμανικά μαχητικά, η πολυβολητής της σκοτώθηκε και το αεροσκάφος της κατέπεσε.
Η Γιεγκόροβα πήδηξε από το φλεγόμενο αεροσκάφος, αλλά λόγω του χαμηλού ύψους πτήσης, το αλεξίπτωτό της δεν άνοιξε καλά με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά κατάγματα κατά την πτώση, ενώ είχε ήδη υποστεί και σοβαρά εγκαύματα εντός του φλεγόμενου αεροσκάφους της.
Σε αυτή την κατάσταση την συνέλαβαν οι Γερμανοί και την έστειλαν σε στρατόπεδο αιχμαλώτων. Εκεί την περιέθαλψε ένας Ρώσος αιχμάλωτος γιατρός και της έσωσε τη ζωή.
Η Γιεγκόροβα θεωρήθηκε νεκρή και της απονεμήθηκε το παράσημο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης μετά θάνατον.
Στην πραγματικότητα ζούσε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στο Κύστριν της Σιλεσίας, από όπου και την απελευθέρωσαν τα σοβιετικά στρατεύματα στις 31 Ιανουαρίου του 1945. Τα βάσανά της όμως δεν είχαν τελειώσει.



Αμέσως μετά συνελήφθη από την ΝΚVD, όπως και χιλιάδες άλλοι Σοβιετικοί στρατιώτες που είχαν την ατυχία να συλληφθούν αιχμάλωτοι από τους Γερμανούς και να επιζήσουν της φρικτής γερμανικής αιχμαλωσίας.
Η σταλινική παράνοια παραλίγο να την οδηγήσει στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Τελικά γλίτωσε τον θάνατο και αποστρατεύτηκε λόγω αναπηρίας.
Μέχρι τον θάνατο του Στάλιν όμως το καθεστώς δεν σταμάτησε να την καταδιώκει.
Έφτασαν στο σημείο να της αφαιρέσουν και τον τίτλο του Ήρωα της ΕΣΣΔ. Τελικά αποκαταστάθηκε από το καθεστώς Χρουτσόφ και πήρε πίσω το παράσημό της το 1965.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ