Υποθαλάσσιο Μουσείο Αλοννήσου – Ο “Παρθενώνας των Ναυαγίων” (ΒΙΝΤΕΟ)

Υποθαλάσσιο Μουσείο Αλοννήσου

Σαν σήμερα, στις 1 Αυγούστου 2020 εγκαινιάστηκε Το Υποβρύχιο Μουσείο Αλοννήσου, το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο, σύγχρονο και μοναδικό στην Ελλάδα εκθεσιακό χώρο εικονικής πραγματικότητας όπου ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής συνδυάζονται με παραδοσιακές μουσειακές πρακτικές και μεταφέρουν τον επισκέπτη στη μαγεία του βυθού προσφέροντας μια μοναδική καταδυτική εμπειρία.

Το Υποθαλάσσιο Μουσείο Αλοννήσου περιλαμβάνει ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια της Κλασικής Εποχής. Χρονολογείται μεταξύ των ετών 425 με 420 π.Χ και ανακαλύφτηκε το 1985 από το Δημήτρη Μαυρίκη σε βάθος 25 μέτρων, στα ανοιχτά της ακτής της νήσου Περιστέρας.

Το μοναδικό μέγεθος του πλοίου το κατατάσσει στα μεγαλύτερα εμπορικά πλοία της εποχής του. Είχε μήκος 30 μέτρα και πλάτος 10. Μετέφερε περίπου 3.000 αμφορείς, γεμάτους με τα ξακουστά κρασιά της Μένδης (αρχαία πόλη της Χαλκιδικής) και της Πεπάρηθου, η οποία είναι η σημερινή Σκόπελος. Το τεράστιο εμπορικό πλοίο εικάζεται ότι ανήκε σε Αθηναίο έμπορο και φαίνεται να έπεσε σε καταιγίδα ενώ έπλεε κοντά στην ακτή, στο μέρος όπου βυθίστηκε. Άλλη μια πιθανή θεωρία είναι ότι ξέσπασε φωτιά στο κατάστρωμα, η οποία και προκάλεσε τη βύθισή του.

Οι αμφορείς που βρέθηκαν, είχαν χαραγμένα τα αρχικά ΛΥ, κάτι το οποίο πιθανώς ήταν τρόπος μαρκαρίσματος των αγαθών. Η πορεία του πλοίου δεν μπορεί σαφώς να καθοριστεί. Μερικοί ισχυρίζονται ότι όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, κατευθυνόταν προς την Αλόννησο για να ξεφορτώσει τα αγαθά, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι είχε μόλις αποπλεύσει από την Αλόννησο, γι’ αυτό και βρέθηκε όχι πολύ μακριά από το λιμάνι.

Το ναυάγιο θεωρείται εξέχουσας σημασίας από αρχαιολογικής άποψης, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ανέπαφων αμφορέων που διασώθηκαν μέχρι σήμερα. Τόσο μεγάλη είναι η σημασία του, που ονομάστηκε “Ο Παρθενώνας των Ναυαγίων.”

Το ναυάγιο είναι πλέον ανοιχτό για δύτες αναψυχής, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να το εξερευνήσουν με την καθοδήγηση ενός έμπειρου και πιστοποιημένου δύτη. Απαραίτητη προϋπόθεση για τους ενδιαφερόμενους είναι η κατοχή του δεύτερου διπλώματος κατάδυσης, Advanced Open Water Diver. Παρακάτω παρατίθενται αλφαβητικά τα καταδυτικά κέντρα που πραγματοποιούν επισκέψεις στο ναυάγιο.

-Alonissos Seacolours Dive Center https://www.alonissos-seacolours.gr/index.php/el/ 

-Alonissos Triton Dive Center  https://bestdivingingreece.com/

-Ikion Diving Center Alonissos http://www.ikiondiving.gr/

 

 

Άλλα 3 μουσεία προστέθηκαν στις 30 Ιουλίου 2022

Το Σάββατο, 30 Ιουλίου 2022, προστέθηκαν άλλα τρία νέα υποβρύχια μουσεία, υα οποία  εγκαινιάστηκαν στην Αμαλιάπολη της Μαγνησίας, το ένα εντυπωσιακότερο από το άλλο, ανεβάζοντας πλέον σε τέσσερα τα υποβρύχια μουσεία στην ευρύτερη περιοχή, που αποτελούν ταυτόχρονα μοναδικά σημεία αναφοράς και επισκεψιμότητας σε όλη την Ελλάδα.

Η τελετή εγκαινίων έγινε στην Αμαλιάπολη, ανοιχτά της νησίδας Κίκυνθος, όπου βρίσκεται και το ένα από τρία ναυάγια που μετετράπησαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε υποβρύχια μουσεία.

Τα νέα τρία υποβρύχια μουσεία,  είναι προσβάσιμα από το κοινό, τόσο ως επισκέψιμοι χώροι, όσο και για καταδυτικό τουρισμό.

Tο ένα υποβρύχιο μουσείο που είναι και το πλέον προσβάσιμο, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από την νησίδα Κίκυνθος και 600 μέτρα από την προκυμαία της Αμαλιάπολης, ενώ τα άλλα δύο στον όρμο Νηές και συγκεκριμένα στη θέση Ακρωτήρι Γλάρος και το άλλο στο Ακρωτήρι Τηλέγραφος.

Τα συγκεκριμένα μουσεία έρχονται να συνθέσουν ένα θαλάσσιο πάρκο με τέσσερα μουσεία, σε συνδυασμό με τον καταδυτικό τουρισμό που αναπτύσσεται στην περιοχή. Αυτά τα ναυάγια βρίσκονται σε ρηχά νερά, που κυμαίνονται από 3 ως 8 και 15 μέτρα και μπορούν να τα επισκεφθούν ακόμη και αρχάριοι, με την απαραίτητη φροντίδα βέβαια για την ασφάλεια των καταδυόμενων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ