Ζάεφ: Η συμφωνία, μας εξασφαλίζει μακεδονική γλώσσα – ταυτότητα – υπηκοότητα

Στην επίσημη ιστοσελίδα της σκοπιανής κυβέρνησης αναρτήθηκε φυλλάδιο σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπου αναφέρεται σε δέκα σημεία τα οποία κερδήθηκαν από πλευράς Σκοπίων. 

 

 

 

Σε αυτά τα δέκα σημεία της διπλωματικής νίκης των Σκοπίων, κοινό σημείο αναφοράς είναι το επίθετο “μακεδονικός“, το οποίο, όπως σημειώνει η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας απευθυνόμενη στους πολίτες της, θα συνοδεύει την ταυτότητα, τη γλώσσα και την υπηκοότητα, ενώ ο ύμνος, το εθνόσημο και η σημαία δεν αλλάζουν.

Αναλυτικότερα, τα δέκα σημεία της συμφωνίας των Πρεσπών υπέρ του “ναι”, ενόψει του δημοψηφίσματος στις 30 Σεπτεμβρίου για την έγκριση του νέου συνταγματικού ονόματος της πΓΔΜ, όπως αναρτήθηκαν στο vlada.mk είναι τα παρακάτω:

1. Συμφωνία για το μακεδονικό μέλλον

Η μακεδονο-ελληνική συμφωνία είναι από ιστορική άποψη η καλύτερη και δίκαιη ευκαιρία για τους πολίτες της Μακεδονίας. Η Συμφωνία συμβάλλει στο μακεδονικό μέλλον. Με αυτήν χαράσσεται ο δρόμος για την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Γινόμαστε μέλος των οικογενειών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, των εθνών που απολαμβάνουν ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Με τη Συμφωνία φέρνουμε καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες και διαφυλάσσουμε την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά που δόξασε το μακεδονικό μας έθνος.

2. Προστατεύεται η μακεδονική ταυτότητα

Η Συμφωνία εγγυάται το δικαίωμα να προσδιοριζόμαστε ως “ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ”. Δεν υπάρχουν πλέον αμφισβητήσεις. Σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συμφωνίας, η μακεδονική ταυτότητα αντικατοπτρίζει το έδαφός μας, τη γλώσσα, τον λαό, με όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά του.

3. Προστατεύεται η μακεδονική γλώσσα

Σύμφωνα με το Άρθρο 1 (3) της Συμφωνίας, επίσημη γλώσσα της χώρας μας είναι η μακεδονική γλώσσα, που είναι μεταφράσιμη σε όλες τις γλώσσες (π.χ. στα αγγλικά “Macedonian language”). Χωρίς επεξηγηματική υποσημείωση. Η μακεδονική γλώσσα κατοχυρώνεται, η ταυτότητα διαφυλάσσεται.

4. Η υπηκοότητα είναι μακεδονική, τώρα και στο μέλλον

Σύμφωνα με το άρθρο 1 (3) της Συμφωνίας, η υπηκοότητά μας θα είναι: Μακεδονική/ πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας.

5. Ο ύμνος, το εθνόσημο και η σημαία δεν αλλάζουν

Τα κρατικά σύμβολα δεν αποτέλεσαν μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

6. Τα “MK” και “MKD” παραμένουν οι διεθνώς αποδεκτοί και αναγνωρίσιμοι κωδικοί

Κωδικοί της χώρας συνεχίζει να είναι το “MK” και το “MKD”, όπως έχει αποφασίσει επίσημα ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO).

7. Προσκληθήκαμε στο ΝΑΤΟ. Θα γίνουμε το 30ό μέλος της Συμμαχίας

Με τη Συμφωνία απομακρύνουμε το τελευταίο εμπόδιο για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ. Εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η οικονομική μας ανάπτυξη

8. Θα ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη

Για πρώτη φορά λαμβάνουμε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας με την Ελλάδα.

9. Η Συμφωνία εγγυάται τη μακεδονο-ελληνική φιλία και συνεργασία

Αυξάνεται η πολιτιστική συνεργασία μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας στον τομέα των τεχνών, του χορού, του κινηματογράφου, της μουσικής, του θεάτρου και του αθλητισμού. Αυξάνεται η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον αγώνα για την αντιμετώπιση του οργανωμένου και του διασυνοριακού εγκλήματος, της τρομοκρατίας και του οικονομικού εγκλήματος.

10. Δεν υπάρχει πλέον FYROM

Με την υλοποίηση της Συμφωνίας θα σταματήσει να ισχύει η ονομασία FYROM (πΓΔΜ) και η χώρα μας θα καταχωρηθεί στα Ηνωμένα Έθνη με το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, μεταφρασμένο σε όλες τις γλώσσες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ