Ζιαζιάς και Μάζης: Το Oruc Reis κάνει έρευνες, ο Διακόπουλος είπε την αλήθεια

Ο κ. Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, Αντιστράτηγος ε.α., επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ και ο Γιάννης Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», για τις προκλήσεις της Τουρκίας και την αντίδραση της Ελλάδας.

«Το Oruc Reis κάνει έρευνες, άρα παρανομεί», τόνισε ο κ. Γιάννης Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Είναι ενδεικτικό το γεγονός των παραβιάσεων και το είδος των παραβιάσεων, διότι εναγωνίως οι Τούρκοι προσπαθούν να ανακαλύψουν υποβρύχια, που σημαίνει ότι οι Τούρκοι κάτι έχουν στο μυαλό τους και φοβούνται την απάντηση», συμπλήρωσε.

«Η Ε.Ε. αδικεί τον εαυτό της με το να λειτουργεί υποστηρικτικά προς αυτή την συμπεριφορά της Τουρκίας και να συζητά για την Λευκορωσία και να παρεμβαίνει σε αυτά τα θέματα, ενώ αδιαφορεί και περιορίζεται σε φράσεις, για υποθέσεις ενός μέλους της, της Ελλάδας. Αποφεύγει να θέσει μέτρα στην Τουρκία», υπογράμμισε.

Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, κ. Διακόπουλος, ο κ. Μάζης στάθηκε τόσο στην αρχική, όσο και στην ανασκευή της αρχικής του δήλωσης. Εξήγησε μάλιστα, ότι δεν θα έπρεπε να μιλήσει στα Μέσα, όπως κανείς άλλος με την ιδιότητά του παγκοσμίως.

Προς την ίδια κατεύθυνση, ο κ. Ζιαζιάς, αντιστράτηγος ε.α., Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, τόνισε αρχικά πως δεν τίθεται προς αμφισβήτηση το γεγονός ότι το Oruc Reis κάνει έρευνες στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Αυτό φαίνεται από την περιοχή πλεύσης, την ταχύτητα, τον τρόπο πλεύσης. Έχει κάνει έρευνες. Εκτιμώντας την κατάσταση είπε την αλήθεια ο κ. Διακόπουλος και μετά παραιτήθηκε.

Το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν έχει την κουλτούρα να δέχεται εισηγήσεις από ειδικούς σε θέματα Άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Δεν άντεξε έναν Σύμβουλο Ασφαλείας, και πιστεύει κανείς ότι θα αντέξει ένα κανονικό συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, που θα εισηγηθεί εθνικά;», διερωτήθηκε.

«Η αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων προκύπτει από την διακηρυγμένη απόφαση της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης»

«Ατυχέστατη» χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης. «Ενδεχομένως βοηθά τον εξωτερικό παράγοντα να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με την Ελλάδα να μην έχει να κερδίσει τίποτα».

«Η δράση της Τουρκίας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, δείχνει ότι το Oruc Reis κάνει έρευνες», ανέφερε.

«Η αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων προκύπτει από την διακηρυγμένη απόφαση της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης. Η παραβίαση έπρεπε να αντιμετωπιστεί σε επιχειρησιακό επίπεδο σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής. Οι κανόνες εμπλοκής για να ενισχύσουν πρέπει να απελευθερωθούν από τον Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας δηλαδή από την Κυβέρνηση».

«Η αντίδραση της χώρας μας πρέπει να στηρίζετε στην αξιόπιστη και ισχυρή αποτροπή, σε σοβαρές συμμαχίες κοινών στόχων και στην ομοψυχία του λαού μας», υπογράμμισε.

Ο κ. Μάζης αναφέρθηκε στην ανάγκη ορισμού αυτών που λέμε «κόκκινων γραμμών του έθνους» απέναντι στην δραστηριότητα της Τουρκίας. «Με αυτόν τον τρόπο ενημέρωνες για την αποφασιστικότητα του ελληνισμού πρωτίστως τους φίλους σου γιατί αυτούς πρέπει να φοβάσαι. Υπάρχει τρόπος να γίνεις πιστευτός και η αποτροπή σε πρώτο πλάνο να λειτουργήσει».

«Ένα κράτος που έχει εκδηλώσει την απόφασή του να υπεραμυνθεί της εδαφικής του ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας, θα προχωρήσει σε μια απελευθέρωση των κανόνων εμπλοκής ώστε ο απέναντι να ξέρει ότι θα έχει πρόβλημα».

«Ο σύμπλοκος Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ- Αίγυπτος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σύμπλοκο ασφάλειας και άμυνας υπό τον γαλλικό συντονισμό», τόνισε ο καθηγητής.

Ενώ από πλευράς του, κλείνοντας, ο κ. Ζιαζιάς ότι η θέση της Τουρκίας δεν προεξοφλεί το υπέρ της αποτέλεσμα σε περίπτωση σύγκρουσης. «Δεν θα κερδίσει ο πολυπληθύστερος», υπογράμμισε.

«Θα κερδίσει ο πλέον ευέλικτος, ο πλέον αποτελεσματικός και κυρίως ο πλέον εκπαιδευμένος στο ειδικό θαλάσσιο και νησιωτικό περιβάλλον του Αιγαίου και αυτές είναι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις κι αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο λαός».

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ