Στρατηγός Ζιαζιάς: Κάθε χρονική στιγμή της κυπριακής ιστορίας φωνάζει: “Εδώ Ελλάδα”!

ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΩΣΗ

Του Στρατηγού Κωνσταντίνου Ζιαζιά, επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ*

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΦΩΝΑΖΕΙ : ΕΔΩ ΕΛΛΑΔΑ!!!!! ΕΛΛΑΔΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ !!!!!!!

Σημαντική ήταν η  προσφορά της Μεγαλονήσου προς την αγωνιζόμενη Ελλάδα και σε υλική βοήθεια κατά τον πόλεμο του 40 , αλλά και σε όλους τους Αγώνες του ΕΘΝΟΥΣ . Οι χρηματικές εισφορές ξεπέρασαν το αστρονομικό για εκείνη την εποχή ποσό του ενός εκατομμυρίου λιρών. Όσοι δεν είχαν χρήματα έδιναν ζώα και προϊόντα.

Στις εφημερίδες της εποχής καταγράφονται  συγκλονιστικά περιστατικά κατά την διάρκεια της πραγματοποίησης του Εθνικού Έρανου του 1940 στην Μεγαλόνησο .

Στο χωριό Βουνί του Πενταδακτύλου, μια ετοιμοθάνατη άνοιξε τα μάτια για μια στιγμή και παράγγειλε στους δικούς της “να δώσετε τον ασημένιο μου Σταυρό για την Ελλάδα” είπε και ξεψύχησε.

Ένας ψαράς στη Αμμόχωστο ψάρεψε μαζί με το γιο του έξη οκάδες μπαρμπούνια, έξη οκάδες στρίλιες και μια σουπιά. Τα πούλησε και παρουσιάστηκε στην επιτροπή του Εθνικού Εράνου λέγοντας:

“Μία λίρα, 13 σελίνια και 3 1/2 γρόσια, όσα πήρα εγώ κι’ ο γιος μου. Να κι’ οι αρραβώνες της γυναίκας μου και εμένα. Δεν έχωμε τίποτα άλλο να δώσουμε για την Ελλάδα μας, εκτός από την ευχή μας, να βγουν και πάλι νικηφόρα τα Ελληνικά όπλα”.

Μια γριούλα προσφέρει το κομπόδεμα της στην επιτροπή Εράνου στο Βαρώσι λέγοντας:

“Πάρτε αυτό το δεκασέλινο για τη ψυχή του γιού μου που σκοτώθηκε στο προηγούμενο πόλεμο. Λυπουμαι που δεν έχω άλλον για να πολεμήσει κι αυτός για την Ελλάδα μας”.

Δύο εργάτες επιπλοποιείου της Λευκωσίας, προσφέρουν τον ιδρώτα τους. Γράφουν επιστολή στο Πρόξενο της Ελλάδος και του λένε:

“Σου στέλλομε δύο λίρες κι’ από σήμερα ώσπου να τελειώσει ο πόλεμος, ένα τέταρτο της ώρας θα εργαζόμαστε υπερωρία και ότι παίρνουμε θα το δίνουμε για τις ανάγκες του αγώνα”.

Συγκινητικό και το παρακάτω περιστατικό. Η Επιτροπή Εθνικού Εράνου περνάει μπροστά από ένα φτωχό, οικογενειάρχη, λακκοτρύπη στο επάγγελμα, με οκτώ παιδιά, αλλα δε σταματά. Ο λακκοτρύπης ωστόσο φωνάζει:

“Γιατί δεν έρχεστε και κοντά μου; Είμαι φτωχός μα κάτι θέλω να δώσω και γω για την Ελλάδα. Να! Έχω οκτώ όρνιθες. Πάρτε τες τέσσερις”.

“Δεν είναι ανάγκη να δώσεις εσύ”, του λένε. Έχεις οκτώ παιδιά.

“Αν έχω παιδιά, ΕΧΩ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΜΑΝΑ”, απαντά περήφανα και προσφέρει τα τέσσερα ζωντανά από το υστέρημα του.

Το 1962 ο τότε πρέσβης της Ελλάδος κ. Δελιβανης , έκανε πρόταση στους 700 Κύπριους Πολεμιστές των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913, για να πάρουν σύνταξη από το Ελληνικό Κράτος και αυτοί , έστω και αν οι περισσότεροι κυριολεκτικως επενοντο , αρνήθηκαν λέγοντας :

“ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΑΤΑΓΗΚΑΜΕ ΩΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΑΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ .ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ”.

Σε όλους τους Αγώνες του Έθνους (Επανάσταση 1821, Ελληνοτουρκικός 1897, Βαλκανικοί, Α΄ Παγκόσμιος, Μικρασιατική Εκστρατεία 1922 , το Έπος του 40 ), οι Κύπριοι πολέμησαν κι έδωσαν το αίμα και τη ζωή τους για τη μητέρα Ελλάδα. Δεν ήταν μόνο η φιλοπατρία και ο ηρωισμός, της ελληνικής ψυχής, η κινητήριος δύναμη που έστελνε χιλιάδες Κύπριους στα πολεμικά μέτωπα της Ελλάδος.

Ήταν και το γεγονός ότι μόνο εκεί, στη φλόγα του πολέμου, μπορούσαν να βιώσουν, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, τον επίμονο πόθο τους: να συμπορευτούν σε μια κοινή μοίρα με τους υπόλοιπους Έλληνες, να πάψουν να είναι οι αποκομμένοι αδελφοί. Με δυο λόγια, να ενωθούν με τον εθνικό κορμό.

Πηγή: “ΚΥΠΡΟΣ ΣΚΛΑΒΑ ΑΣΚΛΑΒΩΤΗ” Μιχαήλ Ε. Μιχαηλίδη.

ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.

 


Περισσότερα άρθρα από το Στρατηγό Κωνσταντίνο Ζιαζιά:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΙΑΖΙΑΣ


 

 

  • ανάρτηση στο facebook
armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ