Στρατηγός Ζιαζιάς: Η Δύση να δείξει και για την Κύπρο την ίδια ευαισθησία με την Ουκρανία

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ

Του Στρατηγού Κωνσταντίνου Ζιαζιά, επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ, από την εκπομπή “Τομές στα Γεγονότα” του Sigmalive

 

Το θέμα της κύπρου

Η Δύση, το ΝΑΤΟ που έδειξαν ευαισθησία για την Ουκρανία, να δείξουν και για την Κύπρο μας την ίδια ευαισθησία, της οποίας εδώ και 48 χρόνια τμήμα της είναι υπό την τουρκική μπότα. Αυτό οφείλουμε όλοι μας να το τονίζουμε σε κάθε κατεύθυνση.

Ο ελληνικός λαός στην Ελλάδα και στην Κύπρο, είναι δεδομένο ότι θα αγωνιστεί μόνος του για τα εθνικά δίκαια, για αυτό και η πυξίδα της ελληνικής πολιτικής θα πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος και όχι να είναι αρεστό το κράτος σε συμμαχίες που στην κρίσιμη στιγμή θα μας αφήσουν μόνους μας, διότι τα συμμαχικά κράτη την κρισιμη στιγμή θα σκεφτούν με βάση τα δικά τους συμφέροντα.

Για αυτό οφείλουμε να συσφίξουμε ακόμα περισσότερο τους εθνικούς και γεωστρατηγικούς δεσμούς Ελλάδας – Κύπρου και οφείλουμε να κάνουμε μια επανεκκίνηση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας – Κύπρου, η οποία να έχει διαχρονική ισχύ.

Η υλοποίηση του ΔΕΑΧ Ελλάδας – Κύπρου βρήκε στο παρελθόν πολλά εμπόδια και από το εσωτερικό των δύο χωρών αλλά και από το εξωτερικό. Η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια κρύφτηκε πίισω από το “ουδετεροποιημένο” δόγμα του “Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται”. Όμως το μεγάλο εμπόδιο ήταν η παγιωμένη αντίληψη στην πολιτική ελίτ της χώρας ότι η “Κύπρος κείται μακράν”.

Σήμερα με τους νέους εξοπλισμούς της ζώρας μας, αυτή η αντίληψη έχει ανατραπεί και η Κύπρος είναι πολύ κοντά – αρκεί φυσικά να υπάρχει πολιτική βούληση και από Αθήνα και από Λευκωσία.

Οι επιχειρήσεις των Ρώσων

Φαίνεται ότι οι Ρώσοι υποτίμησαν τις επιχειρησιακές ικανότητες και την μαχητική ισχύ της Ουκρανίας και υπερεκτίμησαν τις δικές τους, με αποτέλεσμα να έχουμε μια φανερά αργή εξέλιξη των επιχειρήσεων.

Κερυνοβόλος πόλεμος στην Ουκρανία δεν υπήρξε. Είναι γεγονός ότι στα αρχικά στάδια οι Ρώσοι δε χρησιμοποίησαν το σύνολο των δυνάμεών τους που ήταν πέριξ της Ουκρανίας, αλλά μέρος αυτών.

Ταυτόχρονα εξαπέλυσαν την επίθεσή τους σε ένα τεράστιο μέτωπο και επί πολλαπλών αξόνων εισβολής, παραβιάζοντας τις βασικές αρχές του πολέμου, της συγκέντρωσης των δυνάμεων και της οικονομίας δυνάμεων, με αποτέλεσμα όπου συνάντησαν αντίδραση καθυστέρησαν να επιτύχουν τους στόχους τους.

Η παράκαμψη των αστικών κέντρων χωρίς ισχυρές ακολουθούσες δυνάμεις οι οποίες να ασφαλίζουν ή να καταλαμβάνουν αυτά, φαίνεται ότι έχει στοιχίσει ακριβά  στους Ρώσους και επιχειρησιακά, σε απώλειεςαλλά και σε ανεφοδιασμό των έμπροσθεν σχηματισμών, με αοτέλεσμα η προέλαση στο εσωτερικό της Ουκρανίας να καθυστερεί χαρακτηριστικά.

Γενικά, παρά τις επιτυχίες σε ορισμένους τομείς, η ευσισκόμενη σε εξέλιξη επιθετική ενέργεια των Ρώσων δεν έχει επιτύχει τις επιδιώξεις χρονικά και τοπικά στο πεδίο.

Η πηγή του προβλήματος και η εκτίμηση για το μέλλον

Η βασική πηγή του προβλήματος στην Ουκρανία είναι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς σε χώρες συνορεύουσες με τη Ρωσία.

Ο Πούτιν επιθυμεί η Ρωσία να καταστεί κυρίαρχο κράτος σε όλο τον Εύξεινο Πόντο, να δημιουργήσει μια αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ της Ρωσίας και του δυτικού κόσμου, δηλαδή θέλει να αναστήσει τη Σοβιετική Ένωση. Φαίνεται ότι το μάθημα των απωλειών της Γεωργίας δεν το έλαβε σοβαρά ο Πούτιν αλλά και συγχρόνως η Δύση δεν εκτίμησε την αποφασιστικότητα του Πούτιν στο θέμα της προώθησης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Αν η Δύση συνεχίσει την προσπάθεια επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και δε δώσει σχετικές εγγυήσεις στη Ρωσία, αν η Ρωσία αποτύχει στους στρατηγικούς της αντικειμενικούς της σκοπούς που έχει θέσει με την εισβολή στην Ουκρανία, αν δεν υπάρξει βαλβίδα εκτόνωσης της κρίσης τις επόμενες ημέρες -διπλωματική και στρατιωτική-, τότε εκτιμώ ότι δημιουργούνται οι συνθήκες και προϋποθέσεις για γενικότερη κλιμάκωση του πολέμου με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Παρόλα αυτά εκτίμησή μου είναι ότι η κρίση αυτή δε θα οδηγηθεί σε ένα γενικευμένο πόλεμο.

 

Δείτε το βίντεο:

 


Περισσότερα από το Στρατηγό Κωνσταντίνο Ζιαζιά:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΙΑΖΙΑΣ


 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ