Λιβύη: Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε ο Χάφταρ – Συνάντηση σήμερα Ερντογάν – Σάρατζ

ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ ΧΑΦΤΑΡ

Ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, φέρεται αργά το βράδυ του Σαββάτου  να συναίνεσε τελικά στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη

Όπως ανακοίνωσαν οι δυνάμεις του Χάφταρ, η κατάπαυση του πυρός η οποία θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Προειδοποίησαν ωστόσο ότι «η ανταπάντηση θα είναι σφοδρή σε περίπτωση παραβίασης της εκεχειρίας από το αντίπαλο στρατόπεδο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Χάφταρ είχε απορρίψει το αίτημα αυτό, μόλις πριν από δύο ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει η Hurriyet, την Κυριακή θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και ο αντίπαλος του Χαφτάρ, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, επικεφαλής της υποστηριζόμενης από την Τουρκία κυβέρνησης της Τρίπολης.

Στην πρωτοβουλία για να απευθύνουν πρόταση κατάπαυσης του πυρός είχαν προβεί αυτήν την εβδομάδα, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν, αντίστοιχα. Νωρίτερα σήμερα (Σάββατο) υπήρξε τηλεφωνική του Ερντογάν με τον Πούτιν για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Παράλληλα, η Ρώμη είχε προβεί σε διπλωματική πρωτοβουλία ειρήνευσης, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να έχει ξεχωριστές συναντήσεις τόσο με τον Χάφταρ, όσο και με τον Σαράτζ.

Τέλος, το θέμα της κρίσης στη Λιβύη συζήτησαν το Σάββατο και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στη Μόσχα, συμφωνώντας αμφότεροι πως πρέπει να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες για το θέμα της Λιβύης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ