Η ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream I & II

Η ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream I & II

Γράφει ο Πάρις Θασίτης, Αναλυτής ΚΕΔΙΣΑ

Η ανατίναξη των αγωγών Nord Stream I & II στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, ήταν αναμφίβολα η είδηση του μήνα. Οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο απλώς για «διαρροές», εντούτοις λιγότερο από 10 μέρες αργότερα, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Σουηδίας ανακοίνωσε πως βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών υλών στις τοποθεσίες των αγωγών που εντοπίστηκε η διαρροή[1]. Η καταστροφή των αγωγών, ήταν προϊόν σαμποτάζ.

 

1) ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ;

Πρώτα ήταν ο πρώην ΥΠΕΞ της Πολωνίας και νυν Ευρωβουλευτής Radek Sikorski, ο οποίος ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για το «ατύχημα». Ο ίδιος έχει οργανικούς δεσμούς με τους Αμερικανούς νεοσυντηρητικούς, μιας και είναι παντρεμένος με το «γεράκι» και συγγραφέα Anne Applebaum[2]. Αργότερα ορισμένοι θυμήθηκαν την σχετική δήλωση του Προέδρου Biden τον Φεβρουάριο του 2022, όπου και δήλωσε ευθαρσώς ότι άπαξ και η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία ο Nord Stream II «θα τελειώσει»[3]. Πώς θα τελείωνε ο αγωγός; Δεν το ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος Biden…

Μερικές εβδομάδες μετά (το συμβάν) το τοπίο γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο. Εντοπίζονται ίχνη και εικόνες αμερικάνικης τορπίλης κοντά στο σημείο της έκρηξης[4], ενώ το επίμαχο διάστημα πριν και μετά την έκρηξη, πλοία του 6ου Στόλου περιπολούν σε όλη την Βαλτική. Παράλληλα, ήδη από τον Αύγουστο η Γερμανία ενημερώνεται επίσημα από την CIA για κάποια οργανωμένη προσπάθεια καταστροφής των δύο αγωγών[5]. Είτε αποτελούσε μια προσπάθεια των Αμερικανών να συγκαλύψουν το μεταγενέστερο έγκλημα και να αποπροσανατολίσουν τους ομολόγους τους, είτε έχουμε να κάνουμε με πολλά κέντρα στην Δύση που δρουν αυτόνομα το ένα από το άλλο. Κατά τον διάσημο αναλυτή και πρώην Υπουργό της Κυβέρνησης Ρέιγκαν, Paul Craig Roberts, η ανατίναξη των αγωγών ήρθε σαν μια κίνηση της CIA να τερματιστεί κάθε περίπτωση συνεργασίας Ρωσίας-Ε.Ε τον χειμώνα που έρχεται[6]. Ακόμη χειρότερα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν σε δήλωσή του ανέφερε πως το «ατύχημα» αυτό ήταν μια «σημαντική ευκαιρία» να σταματήσει η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία.

 

nord stream torpili kedisa
1) Η επίμαχη τορπίλη. Μπορεί να ταξιδέψει έως και 300χλμ μακριά από το σημείο εκτόξευσής της και θεωρείται «εγγύηση» ως προς την καταστροφή που θα φέρει.

 

Όσο για το Κρεμλίνο, κατηγόρησε επίσημα την βρετανική κυβέρνηση ότι βρίσκεται πίσω από το χτύπημα. Με νέα στοιχεία που έρχονται στην δημοσιότητα, η Λιζ Τρας- τέως Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου- έστειλε μήνυμα μέσω της συσκευής της iphone προς τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν που έγραφε «έγινε» (It’s done). Η αποστολή του συγκεκριμένου μηνύματος έλαβε χώρα ένα μόλις λεπτό μετά την έκρηξη στους αγωγούς[7]. Κατά τα φαινόμενα, επρόκειτο μάλλον για μια «συνεργατική» επιχείρηση σαμποτάζ μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας, με άγνωστο τον ρόλο των υπολοίπων συνορευουσών χωρών: Σουηδίας και Δανίας που τυπικά ελέγχουν τα ύδατα που έλαβε χώρα η έκρηξη και της Γερμανίας που ήταν η πλέον θιγμένη από την καταστροφή.

 

2) ΠΟΙΟΣ ΟΦΕΛΕΙΤΑΙ;

Θα λέγαμε σίγουρα η ατζέντα συγκεκριμένων Δυτικών κέντρων. Μόλις μία μέρα μετά την ανατίναξη των αγωγών, εγκαινιάστηκε ο Βαλτικός Αγωγός (Baltic Pipe Project) που συνδέει την Νορβηγία, με την Δανία και την Πολωνία. Θα καλύπτει περίπου 2 δις κ.μ φυσικού αερίου ή το 15% των αναγκών της Πολωνίας, ενώ θα μπορεί να μεταφέρει 10 δις κ.μ ετησίως, κάνοντας πράξη την απεξάρτηση από την Ρωσία. Το έργο ξεκίνησε το 2013, έλαβε και κοινοτική χρηματοδότηση, ενώ σχεδιάζεται επέκτασή του στην Λιθουανία. Παράλληλα θα υπάρξει και άλλη διασύνδεση της Πολωνίας με την Σλοβακία και την Αδριατική[8], καθιστώντας την χώρα αυτή και  την Βαλτική, αρκούντως αυτόνομες. Παράλληλα, νέες πλατφόρμες LNG εγκαινιάστηκαν στην Πολωνία, με μεγάλες δυνατότητες μεταφόρτωσης φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον Gregory Simons [9], αναπληρωτή καθηγητή στο Ινστιτούτο Ρωσικών και Ευρασιατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα της Σουηδίας:

-Εάν κάποιος κάνει μια ανάλυση κόστους-οφέλους ως προς το ποιος ωφελείται, υπάρχει μόνο ένας σαφής ωφελημένος οι ΗΠΑ, ειδικά δεδομένης της χρονικής στιγμής, που δεν είναι τυχαία.
-Η ανατίναξη του αγωγού δεν ήταν προς το συμφέρον της Γερμανίας, επειδή υπάρχει αυξανόμενη δημόσια δυσαρέσκεια για την έλλειψη ενέργειας και τον χειμώνα που πλησιάζει.
-Αναρωτιέται επίσης πώς αυτό θα εξυπηρετούσε τα ρωσικά συμφέροντα. Εκρήξεις σημειώθηκαν στα χωρικά ύδατα της Δανίας και της Σουηδίας που σημαίνει ότι θα ήταν επικίνδυνο για τη Μόσχα να διεξάγει μία τέτοια επιχείρηση σε ξένο έδαφος.
-Οι Ρώσοι θα μπορούσαν «απλώς να κλείσουν τη ροή του φυσικού αερίου» αν ήθελαν να τιμωρήσουν τη Δύση.
-Σε αυτήν την τρέχουσα κατάσταση, η Ρωσία έχει χάσει τη μόχλευση της στη Γερμανία και την ΕΕ επειδή δεν μπορεί να προμηθεύσει ή να αρνηθεί το φυσικό αέριο.

 

2) Ο νέος Βαλτικός Αγωγός. Δεν περνάει καθόλου απαρατήρητο το γεγονός της αυτονόμησης της Πολωνίας, τόσο έναντι της Ρωσίας, όσο και έναντι της Γερμανίας. Ο δε αγωγός συνδέει μέσω διακλαδώσεων τόσο την Γερμανία, όσο και τις Δανία και Πολωνία.
2) Ο νέος Βαλτικός Αγωγός. Δεν περνάει καθόλου απαρατήρητο το γεγονός της αυτονόμησης της Πολωνίας, τόσο έναντι της Ρωσίας, όσο και έναντι της Γερμανίας. Ο δε αγωγός συνδέει μέσω διακλαδώσεων τόσο την Γερμανία, όσο και τις Δανία και Πολωνία.

 

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να εξουδετερώσουμε την ενέργεια ως όπλο της ρωσικής ισχύος», ανέφερε σχετικά η Πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen[9]… «Μαζί θα νικήσουμε τον Πούτιν».

Όσο όμως αυτή η περίσταση ωφέλησε υπέρ το δέον τους αμερικανικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς, δεν αποκλείεται να ωφέλησε παράπλευρα τους ρωσικούς/ευρασιατικούς. Η αβεβαιότητα που έχει προκύψει στο ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης, ωθεί ή πυροδοτεί αυξήσεις τιμών τέτοιες, που εκτοξεύουν τα συναλλαγματικά αποθέματα μεγάλων εξαγωγέων φυσικού αερίου όπως η Ρωσία και το Κατάρ.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ανεξαρτήτως του ποιος ευθύνεται για την ανατίναξη των αγωγών, αξίζει να επιμείνουμε στο εξής: αποτελεί μία πράξη ραγδαίας κλιμάκωσης του πολέμου Δύσης-Ανατολής, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς της Ευρώπης και γενικότερα για την ανθρωπότητα.

 

ΠΗΓΕΣ

 

[1]Swedish probe of Nord Stream leaks points to ‘serious sabotage’ | Russia-Ukraine war News | Al Jazeera

[2] Πρόκειται για την γνωστή Πολωνο-Αμερικανίδα δημοσιογράφο και συνεργάτιδα του The Atlantic. Έγινε γνωστή την δεκαετία του ’90 για την συγγραφή βιβλίων της σχετικά με την κοινωνία των πολιτών στην Ανατολική Ευρώπη, μετά την πτώση του Ανατολικού Μπλοκ.

[3] (868) President Biden on Nord Stream 2 Pipeline if Russia Invades Ukraine: «We will bring an end to it.» – YouTube

[4] Exclusive: U.S. Torpedo Appeared at Explosion Site of the Nord Stream – Global ResearchGlobal Research – Centre for Research on Globalization

[5] Analyzing the Implications of Sabotage Against Nord Stream – Modern Diplomacy

[6] Has the CIA Blown Up the Nord Stream Gas Pipeline to Prevent Russia Coming to Europe’s Rescue this Winter? – Global ResearchGlobal Research – Centre for Research on Globalization

[7] Καθαρή πράξη πολέμου κατά Ρωσίας: Η Λιζ Τρας κάρφωσε την βρετανική επιχείρηση ανατίναξης των αγωγών Nord Stream – Iδού γιατί την «παραίτησαν» – WarNews247

[8] Baltic Pipe: Norway-Poland gas pipeline opens in key move to cut dependency on Russia | Euronews

[9] https://www.eurasiareview.com/10102022-nord-stream-sabotage-demystifying-the-truth-oped/

[10] https://www.euronews.com/2022/09/27/baltic-pipe-norway-poland-gas-pipeline-opens-in-key-move-to-cut-dependency-on-russia

Πηγή άρθρου: ΚΕΔΙΣΑ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ