Το Oruc Reis επέστρεψε Αττάλεια, δεν ανανεώθηκε η NAVTEX και ο διάλογος αρχίζει…

ORUC REIS

Τελικά σήμερα το ξημερώματα το Oruc Reis έφτασε στην Αττάλεια και έδεσε στο λιμάνι καθώς  η Άγκυρα δεν ανανέωσε τη Navtex στέλνοντας μήνυμα αποκλιμάκωσης προς το παρόν τουλάχιστον

 

Σύμφωνα με τον θαλάσσιο χάρτη πλοίων του MarineTraffic, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται στο εσωτερικό του λιμανιού στην περιοχή. Σημειώνεται πως και τα υποστηρικτικά στο ερευνητικό σκάφη Αταμάν και Γενγκίζ εξήλθαν, επίσης, της παράνομα δεσμευμένης περιοχής της κυπριακής ΑΟΖ, γύρω στις 11 το βράδυ του Σαββάτου.

Δεν είναι τυχαίο ότι και τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης με πρώτη τη «φωνή του Ερντογάν» Γενί Σαφάκ αποδίδουν την απομάκρυνση του Oruc Reis και την μη ανανέωση της NAVTEX στον διάλογο που ξεκίνησε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ – το οποίο η Αθήνα δεν αποδέχεται – και προσθέτουν ότι έκανε «σεισμικές έρευνες» στο διάστημα του προηγούμενου μήνα.

Σήμερα, εξάλλου, η προσοχή είναι στραμμένη στο Καστελόριζο το οποίο επισκέπτεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, προκειμένου να παραστεί στον εορτασμό της 77ης επετείου της απελευθέρωσης του νησιού. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Προεδρία, η κ. Σακελλαροπούλου θα παρακολουθήσει το πρωί της Κυριακής τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Πεσόντων.

Η ΠτΔ θα επισκεφτεί την ίδια ημέρα πλοία του ΠΝ που βρίσκονται στο λιμάνι του Καστελόριζου, ενώ θα καταθέσει και στεφάνι στο μνημείο της «Κυράς της Ρω» στη Ρω. Το απόγευμα, θα περιηγηθεί σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος του νησιού.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην Αθήνα υπάρχει ανησυχία ότι η Άγκυρα ενδέχεται να επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί την παρουσία της ΠτΔ στο νησί, με δεδομένο πως το Καστελόριζο βρίσκεται και στο επίκεντρο των τουρκικών διεκδικήσεων, σε επίπεδο δηλώσεων αλλά και επιχειρησιακό. Κατά πληροφορίες σε μια απόσταση μεταξύ 15 και 25 μιλίων από τις ακτές του ελληνικού νησιού κινούνται περίπου 6 πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων και οι φρεγάτες Kemal Reis και Turgut Reis.

Πως φτάσαμε στην αποκλιμάκωση

Η μη ανανέωση της NAVTEX και η αποχώρηση του ερευνητικού ήρθε λίγες ημέρες πριν την Σύνοδος Κορυφής η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 24-25 Σεπτεμβρίου και η απειλή κυρώσεων προς την Άγκυρα, εάν μέχρι τότε δεν έχει προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή η ενέργεια αποχώρησης του Oruc Reis ήρθε λίγο μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού την οποία στην Άγκυρα θα άκουσαν με πολύ μεγάλη προσοχή αλλά και στην επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο στην Κύπρο που έστειλε πολλαπλά μηνύματα.

Όσον αφορά την ομιλία του πρωθυπουργού είναι αρκετά σημεία τα οποία εκλαμβάνονται ως ελληνική υποχώρηση και ένδειξη συμφωνίας για να ξεκινήσει τελικά ο διάλογος.

Πρώτα και κύρια από το γεγονός ότι εκτός από τις αγορές οπλικών συστημάτων δισεκατομμυρίων δεν είπε απολύτως τίποτα για αμυντική συμφωνία με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής με την Γαλλία αλλά ούτε για απόκτηση γαλλικών φρεγατών.

Αυτό μαζί με την αποδοχή του πρωθυπουργού στον διεθνή Τύπο ότι επιδιώκουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία «για την επίλυση της ΜΕΙΖΟΝΟΣ διαφοράς μας», που δείχνει μετατόπιση από την θέση ότι «έχουμε μόνο μία διάφορα με την Τουρκία» συνέβαλαν όπως φαίνεται στην απόφαση αποκλιμάκωσης.

Όλα δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έχει έρθει όπως το συνηθίζει σε κάποιου είδους μυστική συμφωνία και ενέργειες ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην Τουρκία να αποδεχτεί αποκλιμάκωση και έναρξη διαπραγματεύσεων αποδεχόμενοι πολλές διαφορές στα ελληνοτουρκικά.

Την ίδια στιγμή βέβαια δεν μπορεί να παραγνωριστεί και η μεγάλη διεθνή πίεση ο Ερντογάν να προχωρήσει πλέον σε αποκλιμάκωση αφού οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν του επέτρεψαν να παρουσιάσει ένα θερμό επεισόδιο στην Αν. Μεσόγειο. Τα πλοία του ΠΝ, τα γεράκια της ΠΑ και ο Στρατός Ξηράς στάθηκαν 35 ημέρες τώρα βράχοι που οι Τούρκοι έσπασαν τα μούτρα τους.

Η Ελλάδα σίγουρα και μένει να το μάθουμε το επόμενο διάστημα θα έχει κάποιες υποχωρήσεις, θα δώσει και πάλι δισεκατομμύρια σε πολλούς για εξοπλιστικά ώστε να εξαγοράσουμε στήριξη. Ας ελπίσουμε να μας βγει σε καλό στο τέλος.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γατάκι τελικά ο Ερντογάν; Κούφιες λεκτικές απειλές που μαζεύει ,όταν βλέπει ότι ζοριζουν τα πράγματα και οι πομφόλυγες του δεν λαμβάνονται υπόψη από κανέναν πια;Θα δούμε τη συνέχεια και θα βγάλουμε συμπεράσματα.Παντως,μη μας ξεγελά η οποία υποχώρηση του,που θα είναι προσωρινή και κατευναστική απέναντι σε όλους τους συμμάχους που εξεμανησαν εναντίον της στάσης και των ενεργειών του,που καταπατούν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.Οι βλέψεις του και ο επεκτατισμός του εναντίον της Ελλάδος είναι διαχρονικά γνωρίσματα,που σίγουρα θα παραμείνουν,εξαρτώμενα από τη σθεναρή αποτρεπτική στρατηγική της χώρας μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ