Με απειλές και ψέματα Ερντογάν και Τσαβούσογλου υπονομεύουν τις διερευνητικές πριν καν ξεκινήσουν

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Δεν έχει προγραμματισθεί συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου για το προσεχές διάστημα, ανέφεραν διπλωματικές πηγές ενώ την ίδια ώρα ο Ερντογάν προχωράει σε νέες απειλές προς την ΕΕ για νέα κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά

Δεν έχει προγραμματισθεί ή συμφωνηθεί συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου διευκρινίζουν διπλωματικές πηγές αναφερόμενοι σε σημερινές δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντησή του με πρέσβεις κρατών -μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διατηρεί προσωπική φιλική σχέση με τον Τούρκο ομόλογό του από σειρά ετών, πλην όμως, δεν έχει συμφωνηθεί και προγραμματισθεί συνάντησή τους για το προσεχές διάστημα.

«Βεβαίως, ο κ. Δένδιας παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα στην Άγκυρα, κατά τη συνάντησή του με τους πρεσβευτές των χωρών μελών της Ε.Ε. ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστήριξε πως με τον Νίκο Δένδια έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν.

«Χθες προτείναμε την ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα και είχαμε την άμεση ανταπόκριση. Στις 25 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσουμε τον 61ο κύκλο των διερευνητικών επαφών. Με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δενδια, ο οποίος είναι και προσωπικός μου φίλος, συμφωνήσαμε να συναντηθούμε και αργότερα θα καθoρίσουμε την ημερομηνία της συνάντησής μας», δήλωσε.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα και την Κύπρο, τονίζοντας πως «κάποιες χώρες μέλη της Ε.Ε., τα πολυετή διμερή προβλήματα τους με την Τουρκία τα μετέφεραν στην ΕΕ. Προσπάθησαν να φέρουν την Τουρκία αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Eνώ η ΕΕ δεν υποστηρίζει κάποιο κράτος μέλος της για τη διευθέτηση οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ τους και δηλώνει ότι δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα, όταν το θέμα ήταν η Τουρκία έκανε ακριβώς το αντίθετο. Έγινε κατάχρηση στην έννοια της αλληλεγγύης».

Απειλές για νέα κλιμάκωση από Ερντογάν

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε σήμερα σε υψηλούς τόνος επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες για την όξυνση του τελευταίου χρόνου στα ελληνοτουρκικά, ενώ την θεωρεί υπεύθυνη μαζί με την Κύπρο για το βάλτωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σε ομιλία του προς τους πρέσβεις της Ε.Ε. στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε: «Τον τελευταίο χρόνο έπρεπε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα, τα περισσότερα κατασκευασμένα. Η πλέον σαφής ένδειξη της στάσης, που εμείς χαρακτηρίζουμε στρατηγική τύφλωση, είναι τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου. Η Τουρκία είναι θύμα σοβαρής αδικίας και στα δυο ζητήματα. Πρέπει να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο από πεδίο ανταγωνισμού σε λεκάνη συνεργασίας που θα εξυπηρετεί τα μαχροχρόνια συμφέροντά μας. Είμαστε αντίθετοι στις προσπάθειες περιορισμού της χώρας μας στις ακτές της με βάση μαξιμαλιστικούς χάρτες που δεν έχουν καμία εγκυρότητα. Προσκαλούμε την Ελλάδα να εγκαταλείψει αυτές τις δραστηριότητες που θα αυξήσουν κι άλλο τις εντάσεις. Οι διερευνητικές συνομιλίες που θα αρχίσουν στις 25 Ιανουαρίου, ελπίζουμε ότι θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή», σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στον απόηχο της ανακοίνωσης για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Παράλληλα, επανέλαβε τη σφοδρή επιθυμία της χώρας του για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η αποδοχή της Τουρκίας θα μετριάσει τις συνέπειες από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου: «Ως έθνος οραματιζόμαστε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη. Δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε την ιστορία της Ευρώπης χωρίς την Τουρκία… Δεν εγκαταλείπουμε τον στόχο μας για πλήρη ένταξη στην Ε.Ε. Είμαστε έτοιμοι να συγκροτήσουμε μια θετική ατζέντα με μακροχρόνιες προοπτικές για να μπουν πάλι οι σχέσεις στον σωστό δρόμο. Όπως η διαδικασία ένταξης είναι στρατηγική επιλογή για εμάς, έτσι και για την Ε.Ε. η αποδοχή της Τουρκίας θα είναι οντολογική επιλογή για το μέλλον της Ένωσης. Η αυξημένη αβεβαιότητα λόγω του Brexit θα μειωθεί με την αποδοχή της Τουρκίας».

Για να επιταχυνθεί η οικοδόμηση «εμπιστοσύνης και η επιτάχυνση» της βελτίωσης των σχέσεων, θα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ενωσης με την Ε.Ε., είπε ακόμη ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει «αφού ληφθεί υπόψη η νέα πραγματικότητα για το μεταναστευτικό».

Επισημαίνοντας ότι η Ε.Ε. δεν είναι σε επαφή με τους Τουρκοκύπριους το τελευταίο διάστημα, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Ένωση «μπορεί να έχει ρόλο διευκολυντικό στην επίλυση του προβλήματος. Τα διάφορα μοντέλα έχουν αποτύχει», σημείωσε «και αντί να χάνουμε χρόνο με αυτές τις συζητήσεις, θα πρέπει να συζητήσουμε νέες, ρεαλιστικές εναλλακτικές».

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε και «για την Ισλαμοφοβία στην Ευρώπη», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «μια μαύρη τρύπα στις ευρωπαϊκές αξίες», που «απειλούν την ασφάλεια των 6 εκατομμυρίων δικών μας ανθρώπων που ζουν στην Ευρώπη».

Στάνο: Είναι σημαντικό να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά η Τουρκία

Την ανάγκη να υιοθετήσει η Τουρκία “εποικοδομητική συμπεριφορά” απέναντι στα κράτη-μέλη της ΕΕ επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ερωτηθείς σχετικά με την ανακοίνωση για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Έχουμε ήδη συζητήσει πόσο σημαντικό είναι η Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά απέναντι στα κράτη-μέλη, γιατί η ΕΕ σε πολλές περιπτώσεις έχει υπογραμμίσει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, την Κύπρο και έχουμε επίσης υπογραμμίσει την ανάγκη να επιλυθούν όλα τα διμερή θέματα και η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται για τα κράτη-μέλη μας εάν ζητήσουν στήριξη» σημείωσε ο Πίτερ Στάνο.

Προσέθεσε ότι «εάν η Ελλάδα αποφασίσει ότι χρειάζεται στήριξη από την ΕΕ σ’ αυτές τις διμερείς συνομιλίες με την Τουρκία, οι Έλληνες εταίροι μας ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να λάβουν τέτοια στήριξη. Μπορώ μόνο να υπενθυμίσω πόσο ισχυρή και πόσο ξεκάθαρη ήταν η ΕΕ στο να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα. Είναι καλό εάν οι ανακοινώσεις και οι προθέσεις μεταφραστούν σε σταθερές πράξεις» κατέληξε.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ