Λαβρόφ: Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θέλει τη δημιουργία μιας παντουρκικής οντότητας

ΛΑΒΡΟΦ

Η Τουρκία δεν επιδιώκει τη δημιουργία της οντότητας του Μεγάλου Τουράν, στο πλαίσιο του παντουρκισμού, με τουρκογενείς χώρες που ήταν τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης, όπως δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ χθες Παρασκευή.

 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε την Παρασκευή ότι δεν πιστεύει πως η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει μια παντουρκική οντότητα και εξέφρασε αμφιβολίες ότι το επιθυμούν οι τουρκογενείς χώρες που ήταν τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης.

Σχετικά με τον τουρκικό επεκτατισμό, ο Λαβρόφ δήλωσε στο δίκτυο RBK, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών:

«Αν μιλάμε για τον τουρανισμό [ή παντουρκισμό] ως υπερεθνική οντότητα υπό την ιστορική έννοια, δεν νομίζω ότι η Τουρκία επιδιώκει έναν τέτοιο στόχο».

Έτσι, ο Λαβρόφ διέψευσε κατηγορηματικά τυχόν υποτιθέμενη υποστήριξη της Μόσχας σ’ ένα τέτοιο σενάριο με χώρες όπως είναι το Αζερμπαϊτζάν.

Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε:

«Δεν βλέπω πώς στην πραγματικότητα οι χώρες που ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης και έγιναν ανεξάρτητα κράτη, μπορούν κατά κάποιον τρόπο να υποστηρίξουν αυτήν την ιδέα. Αντίστροφα, όλα τα πάθη της εξωτερικής τους πολιτικής και οι πρακτικές τους κινήσεις στοχεύουν στην ενίσχυση των εθνικών τους συμφερόντων».

Ταυτόχρονα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι οι τουρκογενείς χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών της Κεντρικής Ασίας και του Αζερμπαϊτζάν, αναπτύσσουν ενεργά τη συνεργασία.

Υπενθυμίζεται πως το Μεγάλο Τουράν είναι μια υποθετική οντότητα που περιλαμβάνει τις περιοχές οι οποίες κατοικούνται από τους τουρκογενείς πληθυσμούς, από την Τουρκία έως την Κεντρική Ασία και τμήματα της Κίνας και της Σιβηρίας.

 

Πηγή: sputniknews.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ