Η Τουρκία τραβάει κι άλλο το σχοινί: Θέλει να αγοράσει κι άλλους S-400 και ρώσικα μαχητικά

S-400 ΚΑΙ SU-35

Με προκλητική αδιαφορία φαίνεται να απαντάει η Τουρκία στις ΗΠΑ και στα όσα ανέφερε χθες Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν για τη συμπεριφορά της και τους S-400

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μουσταφά Βαράνκ η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία για την αγορά περαιτέρω συστημάτων αεράμυνας S-400 ενώ δεν απέκλεισε την αγορά ρώσικων μαχητικών αεροσκαφών Su-35 και Su-57 λόγω των κυρώσεων στο πρόγραμμα των F-35. Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός αναφερόμενος στους  S-400 μίλησε και για πιθανότητα μελλοντικής από κοινού παραγωγής.

«Μιλώντας για τους S-400, υπάρχουν δύο πακέτα – το πρώτο αφορά την αγορά ολοκληρωμένων συστημάτων, το δεύτερο την κοινή κατασκευή τους. Ρώσοι συνάδελφοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την τουρκική Προεδρία των αμυντικών βιομηχανιών. Δεν βλέπουμε εμπόδια για συνεργασία με καμία χώρα στον τομέα της τεχνολογίας. Θα χαρούμε να επεξεργαστούμε έργα με τη Ρωσία που ανταποκρίνονται στα συμφέροντα και των δύο χωρών» δήλωσε ο Βαράνκ.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες μεγάλης κλίμακας για να αναπτύξει τα δικά της πυραυλικά συστήματα άμυνας.

Η αγορά των S-400 από την Τουρκία έγινε «αγκάθι» στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας από τον Ιούλιο του 2019.

Η Ουάσινγκτον ζήτησε από την Άγκυρα να αρνηθεί τη συμφωνία και να αγοράσει συστήματα American Patriot, απειλώντας να ακυρώσει τις παραδόσεις των F-35 με την Άγκυρα να αρνείται.

Δεν αποκλείουμε την αγορά μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς

Η Τουρκία δεν αποκλείει τη δυνατότητα αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών Su-35 και Su-57 της Ρωσίας, παρόλο που δίνει προτεραιότητα στη δημιουργία του δικού της, εγχώριου μαχητικού πέμπτης γενιάς, ανακοίνωσε ο υπουργός.

«Εάν η Ρωσία διαθέτει ένα αεροσκάφος που ικανοποιεί τις τρέχουσες ανάγκες μας, εάν δεν υπάρχουν δυσκολίες με την εισαγωγή του στο σύστημά μας και την απογείωσή του, τότε μπορούμε σίγουρα να το αγοράσουμε από τη Ρωσία ή από κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης. Η προσέγγισή μας σε αυτό το ζήτημα δεν είναι κατηγορηματική και ανταγωνιστική» είπε ο Βαράνκ την Πέμπτη.

Το θέμα της αγοράς ρωσικών μαχητικών συζητείται τακτικά στις συναντήσεις των ηγετών των δύο χωρών, πρόσθεσε ο υπουργός.

 

Με πληροφορίες από sputniknews.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ