Ιερός Λόχος: Η επιδρομή των Ελλήνων κομάντο στη Νίσυρο

Την ώρα που η ηπειρωτική Ελλάδα είχε απελευθερωθεί από τους Γερμανούς, σχεδόν στο σύνολό της, στα νησιά του Αιγαίου, ο Ιερός Λόχος πολεμούσε ακόμα.

 

Στις 11 Φεβρουαρίου, η αναγνωριστική περίπολος Νισύρου μετέφερε την πληροφορία ότι δύναμη 30 περίπου Γερμανών είχε αποβιβασθεί στην περιοχή Πάλο για συγκέντρωση τροφίμων και το αποβατικό πλοιάριό της είχε βυθισθεί από βρετανικό σκάφος.

Επίσης, άλλοι 40 Γερμανοί είχαν εμφανισθεί στην περιοχή Μανδράκι.

Αμέσως αποφασίστηκε η προσβολή των Γερμανών και για τον σκοπό αυτό συγκροτήθηκε καταδρομικό τμήμα δύναμης 110 Ιερολοχιτών και 4 Βρετανών.

Το τμήμα αυτό συγκροτήθηκε από ομάδα διοίκησης, δύο διμοιρίες καταδρομών, μία διμοιρία πολυβόλων, ομάδα όλμων και τμήμα διαβιβάσεων.

Την ίδια μέρα επιβιβάσθηκε σε ένα αποβατικό πλοιάριο M-L και απέπλευσε από τη Σύμη. Στις 20.05 αποβιβάσθηκε βόρεια του ακρωτηρίου Καζούνι της Νισύρου και αμέσως μετά κατευθύνθηκε στο χωριό Εμπόριο και στις 02.30 της 12ης Φεβρουαρίου έφθασε στα υψώματα 500 μέτρα νοτιοανατολικά του χωριού.

 




 

Από πληροφορίες και αναγνωρίσεις διαπιστώθηκε ότι περίπου 20 Γερμανοί βρίσκονταν μέσα στο χωριό και άγνωστος αριθμός στην περιοχή Πάλο-Μανδράκι. Για την εξόντωση ή την αιχμαλωσία της εχθρικής δύναμης αποφασίσθηκε να γίνει πρώτα η καταδρομή στο χωριό Εμπόριο και ύστερα η εκκαθάριση της περιοχής Πάλο-Μανδράκι.

Μέχρι τις 04.00 οι ομάδες εφόδου, η βάση πυρός και η εφεδρεία είχαν προωθηθεί στις προβλεπόμενες απ’ θέσεις στο ύψωμα 250 και 100 μέτρα νοτιοανατολικά του χωριού.

Την ίδια ώρα, οι Ιερολοχίτες της διμοιρίας εφόδου, υπό τον υπολοχαγό Ευάγγελο Χατζηευαγγέλου, προωθήθηκαν ως τις πρώτες οικίες του χωριού.

Στις 06.00, ενώ οι όλμοι και τα πολυβόλα της βάσης πυρός άρχισαν να βάλουν, εκδηλώθηκε η επίθεση. Οι Γερμανοί που βρίσκονταν μέσα στο χωριό αιφνιδιάστηκαν και μέσα σε 15 λεπτά είχαν όλοι σκοτωθεί ή αιχμαλωτισθεί. Όμως τρείς διέφυγαν και προσπάθησαν να δραπετεύσουν με λέμβο από τις βόρειες ακτές της νησιού.

 




 

Και αυτοί πάντως αιχμαλωτίστηκαν λίγο αργότερα. Οι απώλειες των Γερμανών ήταν επτά νεκροί, οκτώ τραυματίες και 20 αιχμάλωτοι.

Οι Ιερολοχίτες είχαν έναν μόνο νεκρό, τον γενναίο διοικητή τους που πρώτος όρμησε στη φωτιά, τον υπολοχαγό Ευάγγελο Χατζηευαγγέλου και έναν τραυματία, τον υπολοχαγό Κωνσταντίνο Μπουρδάκο.

Δύο Ιερολοχίτες παρέμειναν στη νήσο και πέντε κάτοικοι εξοπλίσθηκαν, για να ενισχύσουν τους Ιερολοχίτες.

 




 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ