Πόλεμος στην Ουκρανία: Μεγάλος νικητής οι ΗΠΑ – Χαμένη η Ευρώπη

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ

Του Γεώργιου Χατζηθεοφάνους, Υποστράτηγου ε.α.*

 

Κερδισμένοι και Χαμένοι στο Ρωσο-Ουκρανικό Πόλεμο…

Κάπου διάβασα δήλωση Αμερικανού αξιωματούχου πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πόσο ανάγκη έχουν η μια την άλλη ΗΠΑ και Ευρώπη.

Σε ένα άρθρο μου που δημοσιεύθηκε στο τεύχος 5 (Ιούλιος 2021) του περιοδικού “GR Diplomatic Review” πέρα των άλλων έγραφα:

“Λες και υπάρχει κάποιος φυσικός νόμος και σε κάθε αιώνα αναδύεται μια χώρα που διαθέτει τη δύναμη, τη θέληση και την πνευματική και ηθική ορμή για να διαμορφώσει ολόκληρο το διεθνές σύστημα σύμφωνα με τι δικές της αξίες υποστηρίζει ο  γκουρού της διπλωματίας Χένρυ Κίσιντζερ.

Ο ίδιος το 2018 σε μια συνέντευξή του στους Financial Times είπε μεταξύ άλλων πως η ενδεχόμενη απομάκρυνση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ θα την καθιστούσε ένα είδος απόφυσης της Ευρασίας· στο έλεος μιας Κίνας που επιθυμεί να αποκαταστήσει τον ιστορικό της ρόλο ως Middle Kingdom και the principal adviser to all humanity.

Το ερώτημα είναι εάν θα μπορέσει η Κίνα να εξελιχθεί στη Χώρα του 21ου αιώνα. Το «κέντρο βάρους» αυτής της προσπάθειας είναι σίγουρα η Ευρώπη. Εάν πετύχει να την αποσπάσει από τις ΗΠΑ και να την καταστήσει ένα είδος απόφυσής της, τότε ο στόχος θα έχει επιτευχθεί”

Να γιατί θεωρώ ως το μεγάλο νικητή αυτού του πολέμου τις ΗΠΑ.

Και τη νίκη αυτή τη χάρισε στις ΗΠΑ ο ίδιος ο Πούτιν (εξαιτίας της μυωπικής γεωπολιτικής αντίληψής του) στέλνοντας και πάλι στην αγκαλιά τους την Ευρώπη η οποία μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου και χωρίς την απειλή της Ρωσίας είχε σταδιακά αποστασιοποιηθεί.

Χαμένη σίγουρα η Ρωσία και προσωπικά ο ίδιος ο Πούτιν αλλά όπως προκύπτει από το παραπάνω απόσπασμα του άρθρου μου και η Κίνα.

Χαμένη βέβαια και η Ευρώπη. το όνειρο μια ανεξάρτητης Ευρώπης, με δική της εξωτερική πολιτική και Ευρωπαϊκό στρατό εκτός πλαισίου ΝΑΤΟ πλέον δεν υπάρχει στο ορατό μέλλον.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΡΩΠΟΛΙΤΙΚΗ


Περισσότερα άρθρα από το Γεώργιο Χατζηθεοφάνους:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΦΑΝΟΥΣ


 

*Ο Γιώργος Χατζηθεοφάνους είναι Υποστράτηγος ε.α.-Οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Εθνική Στρατηγική-Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο» η δεύτερη έκδοση του οποίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ι.ΣΙΔΕΡΗ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ