Τουρκία, καταφύγιο όλων των Ρώσων..!!

ΡΩΣΟΙ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Άρθρο του APF – Μετάφραση – απόδοση του  Χαράλαμπου Τζιγκουνάκη, Αντιστράτηγου ε.α.

Χιλιάδες Ρώσοι και Ουκρανοί, πρόσφυγες πολέμου, ολιγάρχες κοντά στο Κρεμλίνο ή αντίπαλοι του Πούτιν, έχουν βρει καταφύγιο στη γειτονική Τουρκία.

Προσφέροντας την προστασία της στα μεγάλα ρωσικά αφεντικά, η Τουρκία έχει εξασφαλίσει τις εύνοιες τους στο παιχνίδι της διπλωματικής εξισορρόπησης  στο οποίο έχει εμπλακεί. Οι ιδιοκτήτες των δύο γιγάντων γιοτ με έδρα το Göcek, ο Farkhad Akhmedov και ο Roman Abramovich, έπαιξαν και οι δύο τον ρόλο της σκιάς στις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις που έγιναν στην Τουρκία, στην Αττάλεια και μετά στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Αχμέντοφ, ένας Ρώσος πολίτης αζερικής καταγωγής του οποίου η περιουσία χτίστηκε με την πώληση μετοχών μιας εταιρείας φυσικού αερίου στον κολοσσό Gazprom, λειτουργεί τακτικά ως αγγελιοφόρος μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας. Το 2015, είχε ήδη παρέμβει για να επιδιορθώσει τους δεσμούς μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπως αποκάλυψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το 2020, ζήτησε επίσης μια ρωσοτουρκική συμφωνία την εποχή του πολέμου υπό την ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας εναντίον της Αρμενίας για την κατάκτηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.. Όσο για το δεύτερο, πιο δημοσιευμένο, επισημοποίησε την αποστολή του για καλές υπηρεσίες εμφανιζόμενος δημόσια δίπλα σε Τούρκους αξιωματούχους κατά τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας, υπό την αιγίδα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη, στις 29 Μαρτίου.

Η Τουρκία είναι ελκυστική για το ξένο κεφάλαιο και δίνει ελάχιστη σημασία από πού προέρχεται. 

Και, για οποιαδήποτε επένδυση σε ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 $ (500.000 $ σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, εταιρείες ή σε τραπεζικό λογαριασμό), η τουρκική υπηκοότητα προσφέρεται ως μπόνους. Σε μόλις 48 ώρες μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων, οι τουρκικές τράπεζες έχουν δει εισροή περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ρωσικά χρήματα, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η Wall Street Journal . Η χώρα, η οποία βυθίζεται σε μια σοβαρή οικονομική κρίση, χρειάζεται ξένο κεφάλαιο για να σώσει την οικονομία της.

Οι ελίτ που φεύγουν δεν είναι οι μόνες που απολαμβάνουν την τουρκική φιλοξενία. Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι και Ουκρανοί όλων των πεποιθήσεων έχουν καταφύγει στην Κωνσταντινούπολη ή στην Αττάλεια από την έναρξη του πολέμου. Η Τουρκία είναι προσβάσιμη χωρίς βίζα. Η αεροπορική του εταιρεία, Turkish Airlines, διατηρεί ανοιχτές τις γραμμές μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και πολλών ρωσικών πόλεων, της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης και του Καζάν, με πολλές καθημερινές πτήσεις που είναι πάντα γεμάτες. Η Άγκυρα υιοθέτησε σύντομα το σύστημα πληρωμών με κάρτα Mir, το οποίο διαχειρίζεται η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, για να διευκολύνει τις δαπάνες. Το Mir δημιουργήθηκε το 2014 από το Κρεμλίνο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, ως απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τους δύο κολοσσούς Visa και Mastercard. Η Τουρκία ελπίζει έτσι να διατηρήσει την τουριστική της βιομηχανία.

Η Τουρκία υπήρξε συχνά τόπος εξορίας για τις ηττημένες  ρωσικές ελίτ. Πριν από έναν αιώνα, στις δεκαετίες του 1920 και του 1930, πολλοί καλλιτέχνες και διανοούμενοι, Λευκοί Ρώσοι και Ουκρανοί, κατέφυγαν σε μεγάλους αριθμούς στις όχθες του Βοσπόρου, σε σημείο να εμπνεύσουν βιώσιμα τη μόδα, την αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική και τη γαστρονομία. Συναντήθηκαν στα καφέ του Πέρα, σήμερα Μπέγιογλου, της ευρωπαϊκής καρδιάς της Κωνσταντινούπολης. Στο τέλος ενός αδιεξόδου κάθετου στη λεωφόρο Istiklal, το εστιατόριο Rejans, με την ξεπερασμένη διακόσμηση, μαρτυρεί αυτή την εποχή.

Στην Κωνσταντινούπολη, στο νησί Büyükada, το μεγαλύτερο από τα Πριγκηπονήσια, έζησε ο Λέον Τρότσκι μεταξύ 1929 και 1933, μετά την εκδίωξή του από τη Σοβιετική Ένωση από τον Στάλιν. Σήμερα, αποφασιστικοί αντίπαλοι του καθεστώτος του Πούτιν, καλλιτέχνες ή διανοούμενοι, λίγοι δημοσιογράφοι, όπως το συντακτικό προσωπικό του Dojd, ενός ανεξάρτητου τηλεοπτικού σταθμού που έκλεισε η Μόσχα, κάνουν στάση στην Τουρκία.

Η κριτικός λογοτεχνίας Galina Youzéfovich, ομογενής στην Αττάλεια, παραδέχεται ότι απολαμβάνει ένα «προνόμιο»: αυτό του να μπορεί να αποσπαστεί από τη χώρα της, συγκρίσιμο κατά την ίδια με την κατάσταση στη Γερμανία κατά την εποχή των Ναζί.

Ο blogger Yuri Doud εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σε ένα κλαμπ της πόλης ο Ρώσος ράπερ Miron Fyodorov, ο οποίος έφυγε από τη χώρα του αφού περιέγραψε την εισβολή στην Ουκρανία ως «έγκλημα», οργάνωσε μια συναυλία με τους «Ρώσους ενάντια στον πόλεμο» στις 15 Μαρτίου, μπροστά σε ενθουσιώδες κοινό πολλών εκατοντάδων συμπατριωτών του. Κάθε μέρα μια χούφτα Ουκρανοί διαδηλώνουν κοντά στο ρωσικό προξενείο, που κρατούνται σε απόσταση ασφαλείας από ένα μπαράζ αστυνομικών ΜΑΤ.

Εκεί ακούγονται και κάποιοι Ρώσοι αντίθετοι με τον Πούτιν…

 


Περισσότερα άρθρα από την Χαράλαμπο Τζιγκουνάκη:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΖΙΓΚΟΥΝΑΚΗΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ