Επίδομα Παραμεθορίου: Πότε θα δοθεί – Ποιοι θα πάθουν σοκ και γιατί!

Επίδομα παραμεθορίου: Προβλήματα δημιουργούνται με την επικείμενη παροχή του. Τι θα λέει η εγκύκλιος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους; Ποιοι θα πάθουν σοκ;
 

 
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
Το γεγονός ότι το επίδομα παραμεθορίου μπήκε ως τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Μάιο, γνωστό και ως 4ο Μνημόνιο, έχει προκαλέσει προβλήματα στην υλοποίησή του.
Τα προβλήματα που προκύπτουν είναι πολλά και ενδέχεται να την πληρώσουν και στελέχη που υπηρετούν σήμερα στην παραμεθόριο.
Τι έχει συμβεί και προκαλεί πονοκέφαλο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας;
Το επίδομα παραμεθορίου που ορίζεται στις διατάξεις του άρθρου 127 παρ. Ε του ν.4472/2017 χορηγείται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας αναδρομικά από 01-01-2017, δε λαμβάνεται υπόψη στην προσωπική διαφορά όταν υπάρχουν χαμηλότερες από την 31-12-2016 αποδοχές και οι όροι – προϋποθέσεις ορίζονται πλήρως στο προαναφερόμενο άρθρο.




Τόσο το νέο μισθολόγιο όσο και το επίδομα παραμεθορίου που αποτελεί κομμάτι του εν λόγω μισθολογίου, θα ξεκινήσει να καταβάλλεται με το προαναφερόμενο πλαίσιο, όταν εκδοθεί η σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο έχει την παρακολούθηση  της ορθής και ομοιόμορφης εφαρμογής των σχετικών διατάξεων.
Η καθυστέρηση έκδοσης της ερμηνευτικής εγκυκλίου είναι ενδεικτική του χάους που επικρατεί.
Και λέμε χάους επειδή αφενός οι δικαιούχοι μειώνονται, αφετέρου το επίδομα είναι μειωμένο από την παροχή που έπαιρναν εν είδει επιδόματος όσοι υπηρετούν στα σύνορα.
Ο νόμος που ψηφίστηκε δημιουργεί μια “στρατιωτική παραμεθόριο” η οποία δεν ταυτίζεται με την παραμεθόριο που ισχύει για τους Δημόσιους Υπαλλήλους.
Εάν δεν υπάρξει κάποια τροπολογία που να προσθέτει κι άλλες περιοχές, τότε μιλάμε για κατάφωρη αδικία για τα στελέχη που θα πάψουν να παίρνουν το επίδομα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Επίδομα παραμεθορίου: Ποιοι εμπαίζουν τους στρατιωτικούς; ΕΓΓΡΑΦΑ
Επίσης κατάφωρη αδικία είναι και η διάκριση που γίνεται στην Σκύρο μεταξύ Πολεμικής Αεροπορίας και Στρατού Ξηράς.
Δείτε την σχετική ερώτηση που έχει καταθέσει ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης και στην οποία αναφέρεται με λεπτομέρειες για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την διάταξη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Επίδομα Παραμεθορίου: Πέντε ερωτήματα – φωτιά!



Θα ζητήσουν πίσω αναδρομικά τα ΗΕΕ;

Ένα σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει από την εφαρμογή του νέου νόμου είναι ότι δεδομένου ότι θα πρέπει το επίδομα να δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2017, τι θα γίνει με τα χρήματα που έχουν ήδη πάρει ως “επίδομα παραμεθορίου” στις Μονάδες.
Πιο συγκεκριμένα, η Πολεμική Αεροπορία έχει καταβάλλει 525 ευρώ στα στελέχη της που υπηρετούν στην παραμεθόριο, καθώς έχει ήδη εξοφλήσει πέντε μήνες από 4 ΗΕΕ κάθε μήνα.
Ο Στρατός Ξηράς έχει καταβάλλει 210 ευρώ, καθώς έχει δώσει 4 ΗΕΕ στα στελέχη του στην παραμεθόριο για Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
Εάν αυτό θεωρηθεί ότι είναι επίδομα παραμεθορίου, τότε το μπλέξιμο θα είναι μεγάλο, καθώς το επίδομα των 100 ευρώ μεικτά θα αντιστοιχεί σε πολύ μικρότερο ποσό από αυτό που δινόταν. Θα κληθούν να το επιστρέψουν όσοι το έλαβαν;




Επιπλέον εάν ισχύει η νέα “χακί παραμεθόριος”, τότε και οι υπηρετούντες σε περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στις περιοχές που αναφέρονται, θα πρέπει να το επιστρέψουν ολόκληρο;

Πώς όμως θα ζητήσουν από τα στελέχη να το επιστρέψουν εάν τους είχε δοθεί με τη μορφή ΗΕΕ, αφού δεν ίσχυε το επίδομα παραμεθορίου; Θα πάρουν “πίσω” οι διοικητές τις υπογραφές τους για τις ΗΕΕ;
Όλα αυτά τα ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ.



 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ