Οι φωτιές πιέζουν τον Τσίπρα να πάει σε νέα κυβέρνηση

Καταλύτη πολιτικών εξελίξεων φαίνεται ότι θα αποτελέσουν οι φονικές πυρκαγιές, λίγες ημέρες πριν την 21η Αυγούστου ημέρα ορόσημο για την κυβέρνηση και περίπου ένα μήνα πριν τη ΔΕΘ.

 
 
 
Τα προβλήματα συντονισμού υπουργών, φορέων κ.α. η επικοινωνιακή διαχείρισή τους, η αντιμετώπιση των προβλημάτων και κυρίως ο θυμός και η οργή του κόσμου έχει φέρει τον Αλέξη Τσίπρα με την πλάτη στον τοίχο.
Η κυβέρνησή του στην προσπάθειά του να διαχειριστεί την έξοδο της χώρας – και τους ξένους πιστωτές – από τα μνημόνια και να επιλύσει διεθνή θέματα, όπως αποδεικνύεται έχασε τη μάχη της προώθησης σοβαρών αλλαγών στο κράτος που θα αποδείκνυαν την διαφοροποίησή της από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η δικαιολογία των κατεστημένων καταστάσεων μπορεί να είναι υπαρκτή αλλά πλέον δεν αρκεί.
Φυσικά και το πρόβλημα δεν το αντιλήφτηκε τώρα και λόγω των πυρκαγιών ο Πρωθυπουργός αλλά οι εξελίξεις φαίνεται ότι πλέον τον πιέζουν ασφυκτικά και οι σχεδιασμοί θα πρέπει πλέον να επισπευτούν.
Οι φήμες έχουν «φουντώσει» και ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται δυσαρεστημένος και πλέον απόλυτα αποφασισμένος να προχωρήσει ακόμα και στις αμέσως επόμενες ημέρες σε σαρωτικές αλλαγές ώστε να σηματοδοτήσει την απόλυτη επανεκκίνηση της κυβέρνησής.
Φυσικά στους σχεδιασμούς αυτούς σε καμία περίπτωση δεν υπολογίζονται οι Δραγασάκης, Κοτζιάς, Τσακαλώτος (βασικά στηρίγματα) και η Αχτσιόγλου (λόγω αλλαγών στα εργασιακά) ενώ το διαρκές ερωτηματικό αποτελεί το πώς θα καταφέρει να απεμπλακεί από το τεράστιο βάρος που λέγεται Πάνος Καμμένος ο οποίος έχει κυριολεκτικά «καρφωθεί» στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Από εκεί και πέρα και από τα όσα διαδίδονται αυτό που επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα να αποτελείται με ακόμα περισσότερα άτομα της γενιάς του (όπως Τζανακόπουλο, Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση και Ηλιόπουλο) αλλά και με εξωκοινοβουλετικές προσωπικότητες προερχόμενες από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
Αυτό που θεωρείται σχεδόν δεδομένο μετά τις πρόσφατες τραγωδίες σε Μάνδρα και Ανατολική Αττική με πλημμύρες και πυρκαγιές και με δεδομένες τις κλιματολογικές αλλαγές και την έλλειψη ουσιαστικών έργων υποδομής είναι η σύσταση ξεχωριστού υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας και στην εκ βάθρων αναδιοργάνωση λειτουργίας των ζητημάτων που χειριζότανε μέχρι σήμερα η σχετική Γραμματεία.
Όπως και να ‘χει από εδώ και πέρα ο πολιτικός χρόνος για τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι πολύ πυκνός και ιδιαίτερα κρίσιμος. Η εποχή της διαχείρισης των ξένων μπαίνει πλέον σε δεύτερο πλάνο κι αν θέλει να κάνει την ολική επαναφορά μέχρι τις εκλογές – όποτε κι αν γίνουν – θα πρέπει να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει το κόμμα του και τα στελέχη, κυρίως υπουργικά, που υποβαθμίζουν την ποιότητα της διακυβέρνηση που θέλει.
Από το νέο κυβερνητικό σχήμα, με το οποίο θα πάει και στις εκλογές, θα φανεί το πώς θα παίξει το παιχνίδι. Ίσως δεν είναι υπερβολικό να πούμε, ότι κινδυνεύει περισσότερο από το πώς θα διαχειριστεί από εδώ και πέρα τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας αλλά και τα ενδοκυβερνητικά παρά από την αντιπολίτευση που συνεχίζει να τον αντιμετωπίζει με ανακοινώσεις και δηλώσεις που επικεντρώνονται με φράσεις τηλεοπτικού εντυπωσιασμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ