Οικογένειες στρατιωτικών: Ποια είναι η μέριμνα για τα ορφανά; ΠΙΝΑΚΕΣ

Για τις οικογένειες στρατιωτικών η πολιτεία έχει μόνο ψίχουλα, και φυσικά την συμβουλή στις χήρες να πάνε να πιάσουν δουλειά. Αδικημένα και τα ορφανά.

Μνημόνιο πρίν τα μνημόνια έχει επιβληθεί στις οικογένειες στρατιωτικών που είναι στο έλεος του Θεού αν χάσουν τον άνθρωπο τους.

Η πραγματικότητα αυτή που ισχύει για τους περισσότερους πολίτες της χώρας γίνεται χειρότερη για τις οικογένειες των στρατιωτικών γιατί εξαιτίας των συχνών μεταθέσεων που γίνονται λόγω της υπηρεσίας οι οικογένειες δύσκολα έχουν δεύτερο εισόδημα πέρα απο τον μισθό του στρατιωτικού και δυσκολότερα καταφέρνουν να έχουν ένα «κομπόδεμα».

Το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα με την αποκάλυψη που έκανε ο πεθερός του Ελευθέριου Ευαγγέλου ο οποίος μίλησε στην κάμερα του STAR.

Η πολιτεία «απένειμε» σύνταξη πλοιάρχου 747 ευρώ όμως η σύζυγος του δεν την δικαιούται γιατί εργάζεται στο δημόσιο.

Η κόρη του…δικαιούται προσωρινά το 1/5!!! 149 ευρώ. Τόσο αποτίμησε η πολιτεία την απώλεια του πατέρα της στις αρχές του 2016 στην πτώση ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στην Κίναρο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κίναρος: Με…149 ευρω «ξοφλάει» η κυβέρνηση! (ΒΙΝΤΕΟ)


Ακόμα πιο συγκλονιστικά όμως είναι όσα αναφέρονται στην σελίδα του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, για τον Ειδικό Λογαριασμό Χρηματικής Αρωγής Οικογενειών Στρατιωτικών (Ε.Λ.Χ.Α.Ο.Σ.) (Ν 354/1976)

Με υπουργική απόφαση του …2003 αποφασίστηκε απο την τότε πολιτική ηγεσία η χορήγηση ενός μισθού λοχαγού (!) στα ορφανά.

Ολυμπιάδες ήρθαν και παρήλθαν, δισεκατομμύρια εξαφανίστηκαν, αλλά απο το 2003 κανέις απο όσους διοίκησαν το υπουργείο Άμυνας δεν το άλλαξε. Φυσικά τώρα είναι αργα.

Η απόφαση

Η σχετική απόφαση είναι η Φ 952/5/710553/1-04-03 απόφαση υπουργού Εθνικής Άμυνας που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της παραγρ. 2 του άρθρου 12 Ν. 3036/2002 και με την οποία καθορίσθηκε η χορήγηση κάθε χρόνο, ενός βασικού μισθού Λοχαγού σε κάθε ανήλικο τέκνο ή σε κάθε ενήλικο άγαμο και μέχρι ηλικίας είκοσι πέντε (25) ετών εφόσον αυτό αποδεδειγμένα σπουδάζει ή υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία, ανεξάρτητα αν αναγνωρίζεται ως προστατευόμενο μέλος της οικογένειας.

Σημειώνεται οτι μόνο χάρη στην αλληλεγγύη των στρατιωτικών και την μηνιαία κράτηση ποσοστού τρία τοις χιλίοις (3ο/οο) του βασικού μισθού όλων των εν ενεργεία στρατιωτικών και απο τυχόν δωρεές, κληρονομιές ή κληροδοσίες ή άλλες παροχές υπέρ του λογαριασμού αυτού, καθώς επίσης και απο την απόδοση των διαθεσίμων του εξασφαλίζεται ένα ποσό βοηθήματος των οικογενειών των φονευθέντων, θνησκόντων ή εξαφανιζομένων στρατιωτικών σε διατεταγμένη ή μη υπηρεσία σε καιρό ειρήνης.

Το πόσό αυτό αναπροσαρμόζεται κατ΄έτος, είναι ανάλογο του βαθμού και του τρόπου θανάτου του στρατιωτικού, εάν δηλ. εφονεύθη σε διατεταγμένη ή μη υπηρεσία.

Στον κατωτέρω πίνακα φαίνονται τα ποσά του βοηθήματος για κάθε περίπτωση.

Α/Α Κατηγορίες Υπηρεσία
Μη διατεταγμένη Διατεταγμένη
1 Ανθστές – Υπαξκοί – Οπλίτες-
Μαθητές παραγωγικών σχολών
8.321 13.057
2 Κατώτεροι Αξκοί 10.372 15.408
3 Ανώτεροι Αξκοί 12.457 17.809
4 Ανώτατοι Αξκοί 13.507 18.994

 

Και αυτά χάρη στους ίδιους τους αεροπόρους και το Μ.Τ.Α. γιατί ούτε για αυτό το βοήθημα τόσα χρόνια η πολιτεία αν και σκορπούσε δισεκατομμύρια σε κάθε πιθανή και απίθανη χορηγία, δωρεά, επιχορήγηση δεν νοιάστηκε να συνεισφέρει έστω έναν ελάχιστο άξιο λόγου πόρο.

Tα αντίστοιχα φυσικά ισχύουν και για τα ΜΤΣ και ΜΤΝ και τους δικαιούχους με την ίδια αιτιολογία. Την αλληλεγγύη των ιδιων των στρατιωτικών του στρατού και του ΠΝ και μόνο.

Κώστας Αττίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ