ΥΠΕΞ: Κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

Ζήτημα casus beli  επαναφέρει η Τουρκία μετά τις δηλώσεις Κοτζιά για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Σκλήρη και ξεκάθαρη απάντηση από το Ελληνικό ΥΠΕΞ

 

 

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος,  σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Αυτή ήταν η ξεκάθαρη απάντηση του Εκπροσώπου Υπουργείου Εξωτερικών, Α. Γεννηματά,  στα όσα υποστήριξε με ανακοινωσή του το Τουρκικό ΥΠΕΞ με ανάσυρση του casus beli στο ζήτημα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια.

Ειδικότερα στην δήλωση του Έλληνα εκπροσώπου επισημαίνεται:

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος,  σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.

Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Νωρίτερα και μετά τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου ο τούρκος εκπρόσωπος Χαμί Ακσόι, σε γραπτή ανακοίνωσή του απαντούσε στις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά, στην οποία υπενθυμίζει την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995 βάζωντας ζήτημα casus bali.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκική πρόκληση: Ο Τσαβούσογλου κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στο ΥΠΕΞ

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ σημειώνεται:

«Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του τέως έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του πρωθυπουργού και πλέον νέου ΥΠΕΞ, Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με τα σχέδιά τους περί επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας. Δεν είναι δυνατόν να δείξουμε ανοχή σε βήματα στα οποία δεν υπάρχει διμερής συμφωνία στο Αιγαίο, όπου έχουν ακτές οι δύο χώρες».

«Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει, η ανακοίνωση της Εθνοσυνέλευσής μας με ημερομηνία 8 Ιουνίου 1995 περιέχει την απαραίτητη πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Εκφράσαμε τις απόψεις και προειδοποιήσεις μας για το θέμα αυτό στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα».

Νωρίτερα, σήμερα, έγινε γνωστό ότι ο έλληνας πρέσβης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ωστόσο, διπλωματικές πηγές της Αθήνας έκαναν λόγο για προγραμματισμένη συνάντηση από την περασμένη Παρασκευή.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ