Συνάντηση ΥΕΘΑ με Πρέσβη του Ισραήλ στο φόντο της νέας Τριμερής υπό των ΗΠΑ

Με την πρέσβη του Ισραήλ, συναντήθηκε σήμερα ο ΥΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης με φόντο τη νέα Τριμερή Συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ τις επόμενες ημέρες.
 
 
 
Λίγες ημέρες πρίν την νέα Τριμερή  Συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στις 20 Μαρτίου η οποία θα χαρακτηριστεί από την παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης συναντήθηκε σήμερα με την πρέσβη του Ισραήλ, Ιρίτ Μπεν – ‘Αμπά.
«Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», αναφέρει η σχετική λιτή ανακοίνωση του υπουργείου αλλά σίγουρα η συζήτηση δεν θα παρέμεινε εθιμοτυπική καθώς η στρατιωτική – εκτός από την διπλωματική – συνεργασία των δύο χωρών στην περιοχή των Αν. Μεσογείου φαίνεται να διευρύνεται.
Ενδεικτική είναι η κοινή άσκηση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Νοέμβριο στο πλαίσιο του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας των δύο χωρών στην 110 Πτέρυγα Μάχης, μεταξύ των δύο Πολεμικών Αεροποριών Ελλάδας – Ισραήλ.
ΥΕΘΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΣΡΑΗΛ
Η παρουσία πάντως των ΗΠΑ στη νέα Τριμερή αναμένεται να δώσει μια άλλη διάσταση στην συνάντηση των τριών χωρών καθώς αναμένεται η υπερδύναμη να απλώσει μια μεγάλη ομπρέλα στον άξονα που έχει σημαντικές δραστηριότητες στον ενεργειακό τομέα στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Η δυναμική πλέον παρουσία των ΗΠΑ στη Τριμερή Συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ σηματοδοτεί ανοιχτά την ενεργή στήριξη τους στις εξελίξεις και απάντηση στις δηλώσεις και απειλές του Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή. Οι αμερικάνοι βλέπουν στην συγκεκριμένη συνεργασία «ένα δημοκρατικό άξονα στην Αν. Μεσόγειο» που μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στη Ρωσία και την Τουρκία. Γι΄αυτο το λόγο θέλουν να ενισχύσουν την συνεργασία ακόμα περισσότερο και σε όλους τους τομείς.
Ο αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου, East Med, πάντως θα αποτελέσει και στη νέα Τριμερή ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν και θα αναζητηθούν οι τρόποι ώστε να προωθηθεί καθώς έχει υπάρξει μια σχετική καθυστέρηση. Γεγονός που δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι το Ισραήλ θα επιθυμήσει να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα.
Η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ πάντως έχει αναπτυχθεί στο μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο με συναντήσεις και συζητήσεις σε επίπεδο Αρχηγών κρατών και αυτό που επιχειρείται πλέον είναι με την συμμετοχή των ΗΠΑ να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα.
ΥΕΘΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΣΡΑΗΛ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ