Αντιστράτηγος Διονύσιος Παπαδόπουλος, Διοικητής του 1ου Συντάγματος Ευζώνων

Αντιστράτηγος Διονύσιος Παπαδόπουλος

Σαν σήμερα, στις 6 Φεβρουαρίου 1922, απεβίωσε ο Αντιστράτηγος Διονύσιος Παπαδόπουλος

 

Ο Αντιστράτηγος Διονύσιος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Βρωμόβρυση της Μεσσήνης. Κατατάχθηκε στο στρατό στις 20 Σεπτεμβρίου 1880 ως οπλίτης Πεζικού.

Στη συνέχεια φοίτησε στο Σχολείο Υπαξιωματικών και στις 22 Σεπτεμβρίου 1885 ονομάσθηκε Ανθυπολοχαγός Πεζικού.

Κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο του 1912 ο Διονύσιος Παπαδόπουλος ανέλαβε τη Διοίκηση του 1ου Συντάγματος Ευζώνων το οποίο υπό τις διαταγές του πολέμησε καθ΄ όλη τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13.

Κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο το 1ο ΣΕ έλαβε μέρος στη μάχη του Σαρανταπόρου, στη μάχη των Γιαννιτσών και στην προέλαση της Ελληνικής Στρατιάς προς Φλώρινα και Κορυτσά, στη συνέχεια αποβιβάσθηκε στην Πρέβεζα μαζί με την 5η Μεραρχία και έλαβε μέρος στη μάχη Μπιζανίου – Ιωαννίνων.

Κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο το 1ο ΣΕ υπό την 4η Μεραρχία έλαβε μέρος στη μάχη του Λαχανά, της Βέτρινας και του Σιδηροκάστρου.

Στη φονικότατη μάχη του υψ. 1378, 13-15 Ιουλίου 1913, στην περιοχή του Κρέσνας, παρά τις τεράστιες απώλειες, το Σύνταγμα κατέλαβε το ύψωμα και απέκρουσε τις βουλγαρικές αντεπιθέσεις.

Οι απώλειες των Αξκών ήταν τέτοιες που κλόνισαν το ηθικό των Στρατιωτών, αφού στο πεδίο της μάχης έπεσαν, πέραν των λοιπών Αξκών, ο Δκτής του 9ου ΤΕ Τχης Βελισσαρίου, ο Δκτής του Τάγματος Κρητών Τχης Κολοκοτρώνης και ο Λγός Μανωλίδης που μόλις είχε αναλάβει Δκτής του 9ου ΤΕ.

Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση ο Διονύσιος Παπαδόπουλος εναλλασσόταν στα καθήκοντα του Συνταγματάρχη, του Ταγματάρχη, του Λοχαγού ακόμα και του Δρίτη, επιδεικνύοντας άριστες ηγετικές ικανότητες.

Με την σύναψη ανακωχής και τη διακοπή των εχθροπραξιών ο Διονύσιος Παπαδόπουλος είχε μείνει με 5 Αξκούς.

Μετά τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων ο Διονύσιος Παπαδόπουλος προήχθη σε Συνταγματάρχη επ΄ ανδραγαθία και ανέλαβε Διοικητής του 3ου ΣΠ στη Χαλκίδα.

Το 1917 ο Διονύσιος Παπαδόπουλος με δύο Διατάγματα προήχθη σε Υποστράτηγο και Αντιστράτηγο, διετέλεσε μέραρχος και αποστρατεύθηκε το 1921.

Στις 6 Φεβρουαρίου του 1922 απεβίωσε στην Αθήνα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ