ΑΝΥΕΘΑ: Τι απαντά για την παραίτηση του Αντιστράτηγου Ζαχαριάδη και τις καταγγελίες της ΝΔ

Απάντηση στα όσα κατήγγειλε η ΝΔ μετά την παραίτηση του αντιστράτηγου Ζαχαριάδη δίνει σε συνεντευξή σε Κυριακάτικη εφημερίδας ο ΑΝΥΕΘΑ Π. Ρήγας
 
 
 
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Ρήγας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Κυριακάτικη Κontranews και στον δημοσιογράφο Χρήστο Κυμπιζή αναφέρει τα ακόλουθα:
Τι συνέβη τελικά με την παραίτηση του αντιστράτηγου Ζαχαριάδη; Η ΝΔ έκανε λόγο για μυστικές συζητήσεις με την Τουρκία…
Η ΝΔ τυφλωμένη από το αντιπολιτευτικό της μένος και κατεχόμενη από μια έπαρση, δεν διστάζει να αλέσει στον προεκλογικό της μύλο ακόμα και ευαίσθητα εθνικά θέματα. Καμία μυστική συζήτηση δεν υπάρχει, εκτός εάν θεωρεί η ΝΔ πως θα έπρεπε οι διακρατικές συναντήσεις να γίνονται με κανόνες τηλεοπτικών παραθύρων. Οι ελληνοτουρκικές επαφές για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι μια συντεταγμένη διαδικασία, που συζητά και προτείνει μέτρα για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και την αποφυγή ανεπιθύμητων και από τις δύο πλευρές συμβάντων. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Διαβάζουμε καθημερινά για δεκάδες παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας από τους Τούρκους. Ποιες ενέργειες κάνετε για να αντιμετωπίσετε αυτό το φαινόμενο; Υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος ή επεισοδίου;
Η τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο αποτελεί μια πάγια τακτική με σκαμπανεβάσματα, απέναντι στην οποία η χώρα μας, σταθερά και διαχρονικά, απαντάει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας που τις διακρίνει και το έμψυχο δυναμικό που τις στελεχώνει με το υψηλό του φρόνημα, συνιστούν την αιχμή της αποτρεπτική μας στρατηγικής και θέτουν φραγμό σε οποιαδήποτε επιβουλή, ακόμα και σε σκέψη, σε βάρος του εθνικού μας χώρου και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε και αντιδρούμε, αποτελώντας δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους κινδύνους ενός ατυχήματος ή ενός θερμού επεισοδίου, ο μόνος τρόπος αποτροπής του είναι η ψυχραιμία και αποφασιστικότητα με παράλληλη προσπάθεια εμπέδωσης της εμπιστοσύνης με τη γείτονα χώρα.
Με ποιο αφήγημα θα πάτε στις εκλογές; Πώς θα επιχειρήσετε να πείσετε τον κόσμο που δεν σας ψήφισε στις ευρωεκλογές;
Δεν είναι ακριβώς ζήτημα του ενός ή του άλλου αφηγήματος. Πρόκειται για την ανάδειξη του πραγματικού και κυρίαρχου διακυβεύματος της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, δηλαδή το εάν η χώρα και η κοινωνία θα συνεχίσουν να πορεύονται σε μια πορεία ανάκαμψης από τη βαριά κρίση ή εάν θα επιστρέψουμε στο παρελθόν, με οδηγούς αυτούς που προκάλεσαν την καταστροφή. Η προσέγγισή μας με τον λαό δεν είναι ζήτημα μιας προεκλογικής καμπάνιας, αλλά μια σχέση διαρκούς αλληλοτροφοδότησης και αλληλεπίδρασης. Έχουμε λάβει το μήνυμα της ευρωκάλπης και ανταποκρινόμαστε, απευθυνόμενοι με ειλικρίνεια στους πολίτες και θέτοντας το πραγματικό δίλημμα της εθνικής κάλπης.
Η δυσφορία των πολιτών απέναντι στα προβλήματά τους είναι και δική μας δυσφορία, είναι η δυσαρέσκεια απέναντι σε μια κατάσταση την οποία δεν την προκαλέσαμε εμείς, αλλά επιχειρήσαμε να την αλλάξουμε και στον έναν ή τον άλλο βαθμό φέραμε αποτέλεσμα. Αυτό ο λαός πρέπει μέσα από δικά του βιώματα να το κάνει δική του πεποίθηση και εμείς να βοηθήσουμε να εκφραστεί σε πολιτική πράξη. Είναι γεγονός πως κάτω από το βάρος των μεγάλων υποχρεώσεων, αφήσαμε ελεύθερο έδαφος, αφήσαμε κενό. Μπορούμε τώρα, με το μεγάλο προεκλογικό άνοιγμα, να καλύψουμε το κενό. Η όποια δυσαρέσκεια δεν πρέπει να οδηγήσει σε αυτοκαταστροφή. «Ακόμα κι αν αυτοί που θέλαμε δεν γίναμε», είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ για καιρό!
Που οφείλεται η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ; Πιστεύετε πως μπορείτε να κάνετε την ανατροπή;
Κατ’ αρχήν, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, δεν πρέπει να μιλάμε σαν να έχουν γίνει εθνικές εκλογές. Το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης είναι αυτό που είναι, μία -με βάση την ελληνική και διεθνή εμπειρία- χαλαρή ψήφος, με καταγεγραμμένη μια έντονη κόπωση, κυρίως της μεσαίας οικονομικά τάξης. Επαναλαμβάνω, το λαμβάνουμε υπόψιν και προχωράμε παραπέρα. Η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στο DNA του την ανατροπή. Αναλάβαμε τη διακυβέρνηση ανατρέποντας στερεότυπα και κατεστημένες αντιλήψεις περί του ποιοι, εξ’ ορισμού και ελέω οικογενειακής παράδοσης, έχουν δικαίωμα να κυβερνoύν αυτόν τον τόπο. Διαχειριστήκαμε μια ιστορικά κρίσιμη κατάσταση, ανατρέποντας όλες τις προβλέψεις, αλλά κυρίως ανατρέποντας και αναστρέφοντας την πορεία προς την καταστροφή.
Η ανατροπή λοιπόν του αποτελέσματος της ευρωκάλπης είναι στο χέρι μας. Το κύριο μέλημά μας είναι διττό και αφορά τόσο την επαναπροσέγγιση ψηφοφόρων που στις ευρωεκλογές στήριξαν μικρότερα κόμματα, όσο και την ενεργοποίηση όλων εκείνων των ανθρώπων που είχαν στηρίξει το 2015 τον ΣΥΡΙΖΑ και στις ευρωεκλογές δεν πήγαν να ψηφίσουν. Όλων αυτών των συμπολιτών μας που κατέβαλαν μια δεκαετία σκληρής προσπάθειας και τώρα που βγήκαμε στο ξέφωτο είναι πλέον εξαντλημένοι. Οι πολίτες αυτοί πρέπει να συγκρίνουν προγράμματα, να συγκρίνουν πολιτικές, να δουν την απειλή που έρχεται, να πάρουν δυνάμεις από το θετικό έργο που συντελέστηκε και να στηρίξουν, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια που τώρα πλέον δίνει καρπούς. Κυρίως πρέπει να κρίνουν συγκρίνοντας το τότε και το σήμερα, εκείνους και εμάς.
Τις τελευταίες μέρες ασκείται έντονη κριτική στον γραμματέα του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη πως δεν επεδίωξε το άνοιγμα στο Κέντρο και τη διεύρυνση των δημοτικών σας παρατάξεων. Ποια η γνώμη σας;
Κριτική μπορεί να ασκείται από τον καθέναν σε οποιονδήποτε και πολύ περισσότερο σε όσους κατέχουν υπεύθυνες θέσεις. Επίσης, πολλές φορές η κριτική που ασκείται μπορεί να είναι μέρος και μιας αναγκαίας αυτοκριτικής και σε κάθε περίπτωση «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». Ο αυτοδιοικητικός χώρος δεν είναι χώρος όπου είχαμε μια παρουσία, η οποία αντιστοιχούσε στην ευρύτερη απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς υπήρξαν αδυναμίες και έγιναν λάθη, των οποίων η αναγνώριση δεν αποτελεί μέρος μιας τιμωρητικής διαδικασίας, αλλά μιας διαδικασίας διόρθωσης πορείας, πολύ περισσότερο στις παρούσες συνθήκες που είναι σε εξέλιξη η μάχη των εθνικών εκλογών. Είναι γεγονός ότι και σε επίπεδο δημοτικών και περιφερειακών εκλογών λειτούργησε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που είτε επίσημα, είτε άτυπα έχουν συγκροτήσει, σχεδόν στο σύνολό τους, τα άλλα κόμματα, το καθένα για τους δικούς του μικροκομματικούς λόγους. Παράλληλα, λειτούργησε η στρατηγική της πολυδιάσπασης της ψήφου σε πολλούς πόλους, οι οποίοι είχαν το ίδιο συντηρητικό πρόσημο, δίνοντας όμως την ψευδαίσθηση «πολυσπερμίας» και πολλών επιλογών. Δεν θεωρώ ότι ήταν ζήτημα ανοίγματος ή μη ανοίγματος των δημοτικών παρατάξεων στο Κέντρο, αλλά ήταν ζήτημα λειψού ανοίγματος στην κοινωνία.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ